Quantcast

D. Grybauskaitė: V. Landsbergis visada buvo ir bus pirmasis valstybės vadovas

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su 85-uoju gimtadieniu trečiadienį pasveikino pirmąjį atkurtos Nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovą Vytautą Landsbergį.

Linkėjo kūrybos metų

Pasak prezidentės, į V. Landsbergio asmenybę telpa labai daug Lietuvos – nuo garbingos giminės, įvairiais laikais branginusios ir gynusios lietuvybę, iki vardo, žinomo visame pasaulyje.

„Tai vardas, visada tariamas greta Sąjūdžio ir Baltijos kelio, Kovo 11-osios ir Sausio 13-osios, įgavęs ypatingą svorį“, – teigiama valstybės vadovės sveikinime.

D. Grybauskaitė teigė gerai suprantanti, kad tik pats V. Landsbergis iš tiesų žino, ką reiškė tomis istorinėmis Lietuvai dienomis prisiimti lyderio atsakomybę.

„Šią istoriją profesorius V. Landsbergis kuria ir toliau – kaip retas iš politikų, visuomenės ir kultūros veikėjų reaguodamas į visa, kas svarbu mūsų valstybei, savo gyva, žaižaruojančia mintimi nepalikdamas abejingų, išgrynindamas dabartinę politiką ir sugrąžindamas jai svarbiausius orientyrus“, – teigia prezidentė.

Jubiliatui ji palinkėjo dar daug metų, pripildytų veiklos, kūrybos džiaugsmo, sveikatos ir ištvermės.

Visada buvo ir bus pirmasis valstybės vadovas

Buvęs Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis visada buvo ir bus pirmasis valstybės vadovas, to nepakeis jokie įstatymai ar machinacijos, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Profesorius yra istorinė asmenybė, mūsų nepriklausomybės ir laisvės epochos simbolis. Jis yra žmogus, kurį pripažįsta pasaulis ir jo vardą žino pasaulis. Jis visada buvo ir bus pirmasis valstybės vadovas. Niekas – nei statusai, nei įstatymai, nei visokios machinacijos – niekada nepakeis istorinės reikšmės šito žmogaus Lietuvai ir to, kad jis buvo pirmasis valstybės vadovas“, – paklausta, ar nepribrendo laikas V. Landsbergiui suteikti valstybės vadovo statusą, žurnalistams trečiadienį sakė D. Grybauskaitė.

V. Landsbergis buvo aukščiausias šalies pareigūnas Lietuvai paskelbiant nepriklausomybę, reikšmingai prisidėjęs prie Sovietų Sąjungos žlugimo. Jis 1990-aisiais vadovavo Aukščiausiosios Tarybos sesijai, priėmusiai Kovo 11-osios aktą, kuriuo atkurta Lietuvos nepriklausomybė. V. Landsbergio vadovavimo metu Lietuva sugebėjo atsispirti Sovietų Sąjungos ekonominei blokadai ir įgijo tarptautinį pripažinimą.

Apie siūlymą suteikti V. Landsbergiui valstybės vadovo statusą ir atitinkamas garantijas prieš kelis mėnesius svarstė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kuris teigė, kad tai būtų tinkamas gestas profesoriaus 85–mečio proga. Šios idėjos nuoširdumu suabejojo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, V. Landsbergio anūkas Gabrielius Landsbergis.

Konkretaus įstatymo projekto V. Pranckietis nėra registravęs.

Pagal profesiją muzikologas, 1992 – 2004 metais V. Landsbergis buvo Seimo narys, 1996 – 2000 metais – parlamento pirmininkas, 2004 – 2009 metais dirbo Europos Parlamente.


Šiame straipsnyje: Vytautas Landsbergisjubiliejus

NAUJAUSI KOMENTARAI

kapsas

kapsas portretas
Užmiršote dadėti ,, jo taip mėgiamą SOVIETINIS(TARYBINIS) propecorius, o gal jau pradėjo derybas su liucipieriu?

pastebėjimas.

pastebėjimas. portretas
Toks tokį pažino,- ant alaus pavadino...

Pirmasis

Pirmasis portretas
beabejo, nors ir labiausiai nevykes ir nekompetetingas is visu buvusiu..”profesorius”
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių