Quantcast

Talentingos lietuvių pianistės karjerą Ispanijoje lydi nostalgija tėvynei

  • Teksto dydis:

Paulina Dumanaitė – 26-erių pianistė, baigusi Barselonoje esančią Katalonijos muzikos akademiją. Lietuvės vardas po pergalės svarbiame Ispanijos konkurse vis dažniau atsiranda afišose su prierašu „jaunasis talentas“.

Vietiniai vien iš skambinimo jaučia, kad ši pianistė – ne ispanė. „Tai yra mano didžiausias privalumas“, – sako Paulina. 

Iš Anykščių kilusi Paulina Barselonoje atsidūrė keistokomis aplinkybėmis. Dabar, kai atsigręžia atgal, ji ir pati sunkiai supranta, kaip drįso šitaip rizikuoti: „Susipažinau su dėstytoju prancūzu, kai man buvo 16 metų, kai Čiurlionio menų mokykloje mokiausi... Ir pasirodo, kad jis dėstė čia Barselonoje, o aš tiesiog atvažiavau į stojamuosius, pagrojau, įstojau ir nusprendžiau, kad važiuosiu į Barseloną gyventi.“

Prieš atvykdama, jauna mergina nė sykio nebuvo lankiusis Barselonoje. „Baimę greičiausiai nugalėjo jaunystė“, – šypsosi ji. Taigi šitaip, per daug nesitikėdama, ji tapo Barselonos muzikos akademijos studente. Į Barseloną Paulina atvyko neturėdama nieko – nei draugų, nei pinigų. Be to, ji visiškai nemokėjo kalbos. Nors Barselona – tai saulė ir jūra, Paulina nemano, kad jos gyvenimas – lengvas. „Ne sykį norėjosi apsisukti ir grįžti į Lietuvą“, – prisipažįsta pianistė.

Laidos „Emigrantai“ žurnalistų kalbinti emigrantai dažniausiai sako norintys pritapti prie naujos šalies kultūros, įsilieti į visuomenę. Jiems paprastai nepatinka, kad yra vadinami atvykėliais. O štai Paulinai faktas, kad ji kilusi iš nedidelės šalies, padeda išsiskirti iš tūkstančių muzikuojančių ispanų. Barselonos klasikinės muzikos scenoje užsieniečių – vos vienas kitas. Pergalė svarbiame Albasetės miesto pianistų konkurse dar labiau pastūmėjo Paulinos karjerą į priekį.

Iš klasikinės muzikos rinkos iškristi labai lengva. Tik ilgiau paatostogauk – ir tavo vietą užims kitas. Be to, šiuolaikiniame vadybos pasaulyje ne visada atsiranda erdvės tylesniam, nemokančiam savęs pasiūlyti artistui. Fortepijonas – solo instrumentas ir valgyti iš jo duoną sunkiau nei, pavyzdžiui, smuikininkams, kurie gali groti orkestruose.  Taigi konkurencija didelė ir kartais nemaloni. P. Dumanaitės istorija „Emigrantuose“ – šį antradienio vakarą 19:30 val. per LRT TELEVIZIJĄ. Reportažus rengia Akvilė Kavaliauskaitė ir Orijus Gasanovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių