Quantcast

Norvegijoje – valytojų antplūdis iš Lietuvos (uždirba apie 2 500 eurų)

  • Teksto dydis:

Apie besitęsiančią darbuotojų imigraciją iš Lietuvos rašo norvegų vietos spauda. Per pastaruosius penkerius metus lietuvių moterys ir merginos masiškai plūdo į Norvegiją dirbti valytojomis. Už tokį darbą per mėnesį čia uždirbama nuo 2 000 iki 2 500 eurų.

Apie valytojos darbo privalumus ir trūkumus laidoje „Emigrantai“ šį antradienį 19.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ pasakos čia dirbanti Neringa Valasevičiūtė.

23-ejų mergina emigruoti iš Lietuvos ryžosi iškart po mokyklos baigimo. Tačiau Neringa – ne nuotykių ieškotoja: „Mirė tėtis, ir mama liko viena, turėjo išlaikyti mane ir mano brolį. Atėjus pilnametystei, negalėjau sau leisti gyventi iš mamos kišenės“, – prisipažįsta emigrantė. Taip ji visų pirma atsidūrė Danijoje, kur išbandė įvairius darbus fabrike, genėjo medelius.

Po Danijos Neringa grįžo į gimtąją Jonavą ir norėjo čia pasilikti, arčiau mamos ir brolio. Visgi po kelių bandymų susirasti darbą nuleido rankas. „Viename fabrike man pasakė, kad aš per graži fabrikui“, – stebėjosi Neringa. O už gautą bedarbio pašalpą mergina atidirbinėjo senelių namuose. „Praėjus dviem mėnesiams po paskutinės pašalpos, išvykau į Norvegiją“, – laidoje „Emigrantai“ pasakos lietuvė.

Iš pradžių Neringa nelegaliai dirbo kartu su vyresnio amžiaus lietuve taip pat iš Jonavos. Moterys pusę metų kartu valė norvegų namus. Pastangos vaisių nedavė: darbdavė apgavo merginą, už atliktą darbą nesumokėjo. Sutartis nelegali, tad ir teisybės ieškoti neverta... Mergina nusprendė ieškoti legalaus darbo. Neringai pavyko įsidarbinti vienoje didžiausių Norvegijoje personalo nuomos kompanijų ISS.

„Darbą gavau tą pačią dieną, sakė, kad aš patikau bosui“, – pasakoja išvaizdi lietuvė.

Šiandien Neringa su vaikinu gyvena Bergene. Nors dirbdama solidžioje valymo įmonėje gali leisti sau viską, mergina neišlaidauja. Dalį uždarbio siunčia į Lietuvą šeimai – mamai, mokyklą bebaigiančiam broliui bei savo geriausiai draugei.

„Man malonu padėti mylimiems žmonėms“, – laidoje „Emigrantai“ atviraus valytoja Neringa.

„Emigrantai“ – šį antradienį 19.30 val. per LRT TELEVIZIJĄ. Reportažus rengia Orijus Gasanovas ir Akvilė Kavaliauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DIRBAU 10 metu J A V valytoju.

DIRBAU  10 metu  J A V valytoju. portretas
Super marketuose dirba naktimis 6 valytojai.Atlyginimas didesnis uz kasiniku ir stokeriu,bet pradzioje reike mokintis dvi savaites kaip nuimti sena vaxa ir uzdeti naujo 6 sluoksnius.Atlyginimas 600 $/i savaite.

lili

lili portretas
nejuokinkit
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių