Quantcast

Naują gyvenimą Reikjavike pradėjusi lietuvė pratinasi vadintis islande

Prieš vienuolika metų į Islandiją emigravusi klaipėdietė Aušra Gečienė visą gyvenimą save vadins lietuve. Tačiau ji jau nebe Lietuvos pilietė.

Reikjaviko priemiestyje senelių namų valgykloje dirbanti moteris, buvusi profesionali sportininkė, dviejų vaikų mama, šiemet pradėjo naują gyvenimo etapą. Ji pratinasi save ir visą savo šeimą vadinti islandais, nes visai neseniai gavo Islandijos pilietybę. Aušros istorija „Emigrantuose“ – jau šį antradienio vakarą, 19.30 val., per LRT TELEVIZIJĄ.

Nors viskas vyko savo noru, Aušra giliai širdyje jaučia, tarsi iš jos buvo atimta kažkas labai brangaus. Kažkas, ko lyg ir netrūksta, bet kai supranti, kad jau neturi – pasidaro liūdna. Taip jautriai ji kalba apie lietuvišką pasą.

Ir nors atrodo niekas nepasikeitė, iš tikrųjų pasikeitė labai daug kas. Tol, kol Lietuva nepriima dvigubos pilietybės įstatymo, žmonės masiškai atsisako lietuviško paso ir tampa jas priglaudusių šalių piliečiais. Ne dėl to, kad nemylėtų savo gimtinės ar neplanuotų čia sugrįžti. Priimti svetimą pilietybę ir atsisakyti savos priverčia pačios įvairiausios aplinkybės.

„Pradėjau internete skaityti įstatymus, kaip galėčiau išsaugoti Lietuvos pilietybę, kokios yra žmonių istorijos. Bandžiau visokius variantus žiūrėti, bet nei pagal vieną įstatymą aš negaliu [išsaugoti pilietybės]. Tas ir buvo skaudžiausia“, – laidoje „Emigrantai“ pasakos A. Gečienė. Anot moters, užsienio šalyje gyventi su vietiniu pasu daug lengviau, atsiveria didesnės galimybės. „Islandijoje turiu savo namus, darbą, draugų, čia gimė antras mano sūnus, bet aš vis tiek myliu Lietuvą“, – tikina A. Gečienė.

Laidos „Emigrantai“ metu Aušra palies svarbią temą: iš Lietuvos emigruoja tūkstančiai piliečių, gal dvigubos pilietybės įstatymas taps vieninteliu išsigelbėjimu lietuvių tautai?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seneliukas

Seneliukas portretas
Juk dviguba pilietybė yra ženkliai geriau nei prisivežti ar įsileisti svetimus emigrantus, kurie paskui vis vien plasnoja po Europą.

Jack

Jack portretas
Valdžia kryptingai eina lietuvių genocido keliu jau 26 metus, nemanau, kad kažkas pasikeis. Ir kalbu ne apie atlyginimus, socialines išmokas ar panašų brudą, bet apie požiūrį į žmogų. Kai jo nėra, nėra ir tautos. :)

izi

izi portretas
Anonimai-tu issidavei, kad pats esi siuksle. Siukslinas tavo gyvenimas, jei drabstai siukslemis kitus zmones. Geriau tokie kaip tu, konteineriuose vyktu toli toli, is musu Tevynes.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių