Quantcast

Islandijos pilietybę priėmusi klaipėdietė dar kovos dėl lietuviško paso

Prieš vienuolika metų į Islandiją emigravusi klaipėdietė Aušra Gečienė, apie kurią šįkart pasakoja „Emigrantai“, visą gyvenimą save vadins lietuve. Tačiau ji – jau nebe Lietuvos pilietė.

Atimta kažkas labai brangaus

Reikjaviko priemiestyje senelių namų valgykloje dirbanti moteris, buvusi profesionali sportininkė, dviejų vaikų mama, šiemet pradėjo naują gyvenimo etapą. Ji pratinasi save ir visą savo šeimą vadinti islandais.

Ir nors atrodo niekas nepasikeitė, iš tikrųjų pasikeitė labai daug kas. Nors viskas vyko savo noru, Aušra giliai širdyje jaučia, tarsi iš jos buvo atimta kažkas labai brangaus. Kažkas, ko lyg ir netrūksta, bet kai supranti, kad jau neturi, pasidaro liūdna. Taip jautriai ji kalba apie lietuvišką pasą.

„Islandijos pilietybę gavome šių metų vasario 23 dieną. [...] Kai gavau laišką [pranešantį apie pilietybės gavimą], labai nustebau ir labai apsidžiaugiau. Pašokau į orą, nes visi pasakojo, kad sunkoka gauti, kad atmeta tuos dokumentus ir panašiai“, – prisimena Aušra.

Iš tikrųjų gauti Islandijos arba kitų šalių, kur gyvena daug lietuvių, pavyzdžiui, Anglijos, Norvegijos, pilietybę nėra sunku. Jeigu gyvenate ten daug metų, sąžiningai dirbate, mokate mokesčius, tiesiog susitvarkote formalumus ir viskas – tampate tos valstybės piliečiu. Liūdna, bet visose išvardytose šalyse tokių žmonių skaičius nuolat didėja, ypač Anglijoje. O štai Lietuvoje mažėja.

Dar liūdniau – girdėti žmonių, keičiančių pilietybę, istorijas. Kad ir Aušros: tą dieną, kai vyko tokios permainos, ją apėmė dvejopi jausmai – tarsi juokas pro ašaras.

„Puolėm darytis pasus. [...] Ir pradėjau internete skaityti įstatymus, kaip galėčiau išsaugoti [Lietuvos pasą], kokios yra kitų žmonių istorijos, bandžiau visokius variantus žiūrėti, bet nei pagal vieną įstatymą negalėjau išsaugoti. Tas ir buvo skaudžiausia“, – atskleidžia „Emigrantų“ pašnekovė.

Tol, kol Lietuva nepriima dvigubos pilietybės įstatymo, žmonės masiškai atsisako lietuviško paso ir tampa juos priglaudusių šalių piliečiais. Ne dėl to, kad nemylėtų savo gimtinės ar neplanuotų čia sugrįžti. Priimti svetimą pilietybę ir atsisakyti savos priverčia pačios įvairiausios aplinkybės. Kaip sako emigrantai, užsienio šalyje gyventi su vietiniu pasu daug lengviau, atsiveria didesnės galimybės.

„Aš jaučiuosi tarsi mane draskytų, tarsi norėtų iš manęs kažką išplėšti. [...] Jaučiuosi kažkaip įsikabinusi į tą pasą, nenoriu jo paleisti. Bet vieną dieną jį išplėš“, – emocijų neslepia Aušra.

Aš turbūt nebūčiau turėjusi antro vaiko, jeigu ne Islandija, nes neįmanoma su lietuviškomis algomis.

Žeidė, kad tenka mamos prašyti pinigų

Savo gyvenime Aušra turi nusibrėžusi liniją. Ji skiria tai, kas buvo gyvenant Lietuvoje, ir tai, kas yra dabar Islandijoje. Sako, kad situacija iš esmės pasikeitė.

„Lietuvoje savo namų neturėjom. Leisdavo kažkas į kokį kambarį pagyventi. Buvo labai sunku. Bankas paskolos nedavė“, – gyvenimą Lietuvoje prisimena emigrantė. Ji pasakoja, kad abu su vyru dirbo daug ir sąžiningai, tačiau situacija nė kiek negerėjo ir dėl to jautė didžiulę įtampą.

„Galvodavau: du jauni žmonės, stiprūs kaip velniai, gali nuversti kalnus ir vis tiek lieka atstumti, nieko neturi. Per penkerius metus darbe Lietuvoje aš iš paprastos darbuotojos buvau pakilusi į brigadininkes. Mes darėme automobiliams elektronikos laidus. [...] Ta alga – 2000 litų, bet neužtekdavo. Mėnesio gale vis tiek pasibelsdavau pas mamą paprašyti 10 litų. Ir tai turbūt mus nužudė – tai, kad negali pratempti mėnesio ir neateiti pas mamą. Tas ir buvo blogiausia. [...] O čia mums pavyko – mums nebereikia tų 10 litų“, – „Emigrantams“ sako Aušra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paulius

Paulius portretas
Tu was fuers Vaterland-wandere aus!(Prisidėk kuo nors prie tėvynės klestėjimo-emigruok!)

Vladas

Vladas portretas
Dabar ta Lietuvele negera,bet ateis senatve,o ji greitai ateina,tada vaikeliu prasys,kad parvestu kaulelius palaidoti.Taip ta lietuva ir tampa visokiu savartynu.

...

... portretas
Tik ŽIURKĖS bėga kur geriau (bet planuoja sugrįžt JEI tik čia likę viską atstatys... apšnerkš, ir vėl dings)
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių