Quantcast

Geresnio gyvenimo Londone kaina – prarasta sveikata

  • Teksto dydis:

Emigravusių tautiečių noras įsitvirtinti ir užsidirbti svečioje šalyje neretai turi itin skaudžią kainą. Šį antradienį 19.30 val. LRT laidoje „Emigrantai“ – Mikuckių šeimos istorija. Pasiryžusi iš esmės pakeisti savo gyvenimą, šeima susidūrė su neeiliniais išbandymais.

Kaune Daiva Mikuckienė buvo žinoma drabužių modeliuotoja ir siuvėja, o jos vyras Arūnas – kariuomenės orkestro muzikantas. Daug metų gimtinėje jiedu klestėjo, turėjo įtakingų pažinčių, gerų užsakymų, ir, kaip patys sako, – nieko netrūko. Pajutusi krizės padarinius, šeima pradėjo svarstyti vyriausios dukros Agnės pasiūlymą persikelti pas ją į Londoną.

Pirmoji išvyko žmona, o neilgai trukus paskui ją atvyko ir vyras su mažuoju sūnumi. Daiva tikėjosi, kad Londone trūksta darbščių siuvėjų, o Arūnas nenorėjo nutolti nuo muzikanto profesijos. Deja, gerasis scenarijus šiai šeimai neišsipildė. Baisiausi, pasak Daivos, buvo pirmi septyni mėnesiai, kai viename nuomojamame kambaryje jie gyveno penkiese: ji su vyru, sūnus ir dukra su savo mylimuoju.

Mikuckiai greit suprato, kad, norint įsitvirtinti Londone, teks pamiršti Lietuvoje įgytas profesijas. Abu pradėjo dirbti valytojais, tačiau moters tai netenkino. Atkakliai ieškojusi siuvėjos darbo, greit jį rado. Įsidarbino nelegaliame turkų siuvimo fabrike, kuriame darbo sąlygos priminė filmus apie vergovę. Darbdaviai draudė lietuviams tarpusavyje lietuviškai bendrauti, o pasinaudoti tualetu per ilgą darbo dieną buvo skiriamos kelios minutės. Po trijų mėnesių moteris iš to pragaro ištrūko, tačiau už darbą pinigų taip ir negavo.

Per penkerius emigracijos metus šeimai pavyko išsikapstyti iš duobės, tačiau sveikata visai pašlijo. Arūnas susirgo artritu ir šiandien yra nedarbingas. O Daivai padaryta sudėtinga širdies operacija, įdėtas implantas. Tačiau noras siūti ir užsiimti individualia veikla toks didelis, kad į medikų perspėjimus mažinti tempą  Daiva žiūri pro pirštus. Lapkričio mėnesį ji patyrė mikroinsultą.

„Emigrantai“ – antradienį 19.30 val. per LRT televiziją. Reportažus rengia Orijus Gasanovas ir Akvilė Kavaliauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zosytė

zosytė portretas
tik mes esame viskuo nepatenkinti.Kur tu sąžiningai dirbdamas Lietuvoje po 24val po 5 metų persikelsi į namą ar didelį butą.?

Ak jo...

Ak jo... portretas
Tikrai: emigrantas- ir tuo vieninteliu žodžiu viskas pasakyta.

UPS

UPS portretas
Lyg tai Lietuvoje ligu neuzsidirbame,tik dabar vis sunkiau irodyti,kad tai profesine liga.Tokia pati katorga ir Lietuvoje.Cia taip pat draudzia kalbetis tarpusavyje nors ir lietuviskai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių