Quantcast

Emigrantas: jeigu tėvynė manęs nemyli, kodėl aš ją turėčiau mylėti?

  • Teksto dydis:

„Jeigu tėvynė manęs nemyli, kodėl aš ją turėčiau mylėti?“ – su ašaromis akyse klausia laidos „Emigrantai“ herojus Rimas, iš Lietuvos pabėgęs dėl pinigų stygiaus ir nesąžiningų darbdavių. Šį antradienį socialinės dokumentikos laida „Emigrantai“ per LRT televiziją pasakos apie žmones, iškeitusius nelengvą gyvenimą Lietuvoje į aprūpintą ir sotų būvį emigracijoje.

Danutė Žernytė su vyru Almantu Londone gyvena jau dešimtmetį. Lietuvoje pora turėjo butą Mažeikiuose ir užsiiminėjo smulkia prekyba. Deja, iš tokios veiklos nelabai pavykdavo sudurti galą su galu. Pirmuosius emigracijos žingsnius sutuoktiniai žengė Norvegijoje, kur dirbo šiltuoju metų laiku. Galiausiai pasiryžo vykti į Londoną pas draugę, kuri greit surado Danutei kambarinės darbą viešbutyje. Moteriai darbas nepatiko dėl keliamų aukštų reikalavimų. O gyvenimo sąlygos, lyginant su dviejų kambarių būstu Mažeikiuose, buvo apgailėtinos – mažas kambariukas bute, kuriame glaudėsi devyni žmonės.

Šiandien moteris dirba valytoja, turi privačius klientus. Lietuvė prisipažįsta, jog darbas jai teikia malonumą, o ir atlygis motyvuoja – Danutė uždirba 1300 Lt per savaitę. Sutuoktiniai persikėlė į erdvesnį butą. „Šiandien galime daug ką sau leisti – net atostogauti dukart per metus, Lietuvoje vargu, ar tai būtų įmanoma“, – laidai „Emigrantai“ prisipažįsta Danutė.

Rimas Meškutavičius prisimena, jog Vilniuje buvo vienas geriausių stogdengių. Kadangi nebuvo sukūręs šeimos, gyveno su mama. Sėkmingai darbavosi iki ekonominės krizės, pristabdžiusios statybų sūkurį Lietuvoje. Dėl užklupusios krizės įmonės vadovai ėmė vengti mokėti sąžiningai uždirbtas algas darbuotojams. Jie iki šiol Rimui yra skolingi didelius pinigus, o lyg pasityčiodami paskutinį atlyginimą išmokėjo vos 100 Lt. „Iki šiol pykstu“, – „Emigrantams“ pasakoja Rimas. Taip auksarankis statybininkas atsidūrė emigracijoje.

Iš pradžių vyras dirbo Vokietijoje, šiltino laivus. Tačiau būdamas alergiškas stiklo vatai, lietuvis ištvėrė vos keturis mėnesius, o alergijos pasekmės iki šiol matomos ant Rimo veido. Dabar vyras jau ketverius metus gyvena Lesteryje, Anglijoje. Dirba gamykloje, plauna sumuštinių pjaustymo mašiną ir rūpinasi esančia sterilia tvarka. Kartu su drauge Natalija ir jos sūnumi gyvena trijų kambarių bute pačiame Lesterio centre. Vyras džiaugiasi, kad dabar gali atostogauti egzotiškose šalyse ir parduotuvėse pirkti nekreipdamas dėmesio į kainas.

Taip pat laidoje „Emigrantai“ – sėkmės istorija apie 27 metų asmeninį trenerį Hamburge, Vokietijoje. Egidijus, būdamas penkiolikos, atvyko į Vokietiją gyventi pas tėtį. Pradžia buvo sunki: nemokėjo vokiečių kalbos, neturėjo draugų. Lūžis įvyko pradėjus lankyti džiu-džitsu kovos menus, kur pradėjo skleistis Egidijaus talentas. Visgi nelaminga meilė apvertė vaikino gyvenimą aukštyn kojomis – Egidijus išvyko gyventi į kitą miestą. Šiandien Hamburge jis yra žinomas kaip vienas profesionaliausių asmeninių trenerių, kurio klientų sąraše puikuojasi ne viena Vokietijos žvaigždė.

„Emigrantai“ – antradienį 18.50 val. per LRT televiziją. Reportažus rengė Orijus Gasanovas ir Akvilė Kavaliauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas Meskutavicius

Rimas Meskutavicius portretas
Rinkite grybus ir uogas,serkite erkes ir uodus mylekite tevyne po galais....

Vargo pele

Vargo pele portretas
Tevyne nemyli? Ir niekada nemyles!! Nes Tevyne tai vieta kur tu ir tavo proteviai gime. Ar gali zemes lppinelis ,miskai ir upes tave myleti? Tai tu turi myleti ja tokia kokia yra .Negali nekesti savo motinos jeigu ji -neturtinga vargse, daugybe kartu niekinta ir apgauta.Pamastykit pries sakydami. Seimas nera musu Tevyne.Uzsienis nera musu Tevyne.Musu Tevyne - Lietuva.Kur bebutum ,kokiam pasaulio kraste ,vistiek nenustosi apie ja galvojes. Nes tu jos vaikas.

ghyjuk

ghyjuk portretas
Teisingas straipsnio pavadinimas,jeigu tevyne nemyli savo pilieciu ,tai kodel pilieciai turi myleti tevyne.Labai teisingai pasakyta,Lietuva parduota ,atiduota bankam ,ji kiekvienais metais vis dar grimsta,nebus geriau ir ivedus eura,bus dar blogiau.Nesimato perspektyvos Lietuvoje,kuo toliau - tuo blogiau...Negali valstybe islikti be tautos,Lietuva paverte UAB-u,darbdaviai moka kiek nori ,jiem nesvarbu ,kad tauta gyventu gerai...Manau kad nebus tuojau ir komentaru,nes nera prasmes.....Sunes loja -karavanas eina,dziaukites durneliai,runkeliai....
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių