Quantcast

Žūtbūtinis gerų ir blogų mutantų mūšis

Ore jau tvyro vasaros atostogų nuotaikos, kai, anot milijonų skaitytojų pamėgtos herojės iš romano "Vėjo nublokšti", mintis apie problemas ir rūpesčius norisi atidėti rytdienai.

Lengva pramoga

Todėl ir filmų platintojai nebekvaršina žmonių rimtomis problemomis, o vis dažniau siūlo laukiant vasaros malonumų mėgautis komedijomis ir fantastiniais komiksais. Pastarasis žanras dabar itin klesti. Tokie filmai jau seniai nustojo būti atskiromis istorijomis apie fantastiškus personažus ir jų neįtikimus žygdarbius. Dabar filmai jungiami į ciklus, šie – į epopėjas, o visa tokios kūrybos visuma jau vadinama kosminiais terminais – "Žvaigždžių karų" galaktika, Studijos "Marvel" visata ir panašiais megalomaniškas projektais.

Vieną tokių projektų jau daug metų plėtoja viena didžiausių JAV kino studijų "Fox", todėl dabar vos ne kasmet pasaulio ekranuose pasirodo fantastiniai padarai, vadinami iksmenais.

Populiaraus siužeto ištakos

Po filmų apie Supermeną ir Betmeną "Iksmenų" (2000 m., rež. Bryanas Singeris) pasirodymas didžiuosiuose ekranuose atrodė visai logiškai. Jungtinėse Valstijose šis Stano Lee ir Jacko Kirby komiksas populiarus dar nuo 1963 m., o tai, kas mėgstama Amerikoje, dabar dėl holivudinio kino tampa viso pasaulio nuosavybe. Filmo veiksmo vieta, kaip jau įprasta, netolima ateitis, kurioje žmonių giminę į civilizacijos kelkraštį stumia gerokai tobulesni padarai. Jie atsirado dėl genetinių mutacijų ir homo sapiens pralenkia intelektu bei parapsichologinėmis galiomis. Genialus profesorius Čarlzas Ksavjeras savo specialioje mokykloje bandė mutantų galią nukreipti naudinga linkme, bet ne visi troško savanoriškai atsisakyti gerai įvaldyto mirtino ginklo.

Žmones visada vilioja tai, ko jie neranda realybėje. Todėl ir pirmasis filmas apie fantastiškus mutantus žavėjo galimybe iš nuostabos išplėstomis akimis žiūrėti į tą pasaulį, kuriame galima pereiti kiaurai sienas, skaityti svetimas mintis, kontroliuoti jausmus, valdyti stichijas. Tokia realybė primena animacinių filmų pasaulį, kita vertus, jame egzistuoja ir mums pažįstami dalykai – meilė ir neapykanta, kova ir draugystė, garbė ir niekšybė, ištikimybė ir išdavystė. Juk komiksas – tai visų pirma pasaka. O pasakas žmonės mėgsta skaityti (ar žiūrėti jų ekranizacijas) visą gyvenimą.

Gėrio ir blogio balansas

Gero veiksmo filmo pagrindą privalo sudaryti dviejų vienas kito vertų antagonistų konfliktas. Būtent jis leidžia kaskart sugalvoti naujus siužeto posūkius ir intriguoti žiūrovus dramatiškais atomazgų variantais. Kita vertus, tai ir galimybė charakterizuoti amžinus priešus taip, kad vienų imtum visa širdimi neapkęsti, o dėl kitų jaudintumeisi kaip dėl artimiausio žmogaus.


Šiame straipsnyje: filmasX menJennifer Lawrence

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių