Quantcast

„Zero 3“ – politikos, žiniasklaidos ir šou verslo grimasos

Seniai pripratome žiūrovams patinkančių filmų pavadinimuose matyti vis didesnį eilės numerį. Nuo šios tendencijos bando neatsilikti ir kai kurie lietuvių kino kūrėjai.

Viena kitą keičiančių lietuviškų komedijų karuselėje trumpam šmėstelėjo nejuokingų anekdotų rinkinys "Gautas iškvietimas 3", o jam įkandin griausmingai atrieda "Zero 3", kurio populiarumui gerai dirvą patręšė Lietuvą ką tik sudrebinę politiniai skandalai. Po jų jau bet kokia politikos kritika neatrodys labai pikta, o bet kokia satyra bus nepakankamai kandi.

Kaip viskas prasidėjo

"Zero 3" populiarumui gerai dirvą patręšė Lietuvą ką tik sudrebinę politiniai skandalai. Po jų jau bet kokia politikos kritika neatrodys labai pikta.

Dabar mažai kas prisimena 2005-aisiais metais pradėtą "lietuvių kino gelbėjimo" kampaniją AXX. Tada žiūrovus į kino teatrus žiūrėti lietuviško kino viliojo žiniasklaidoje ilgai ir agresyviai skleista sensacinga bei pikantiška informacija. Net gandai, kad vienas festivalio AXX filmas – pornografinis...

Įdomiausia tai, kad AXX buvo ne vietos prodiuserių išmonė, o bendras europinis projektas. Pradžioje buvo tema ir vienodos startinės galimybės visiems filmų kūrėjams. Per du mėnesius sukurtas tuzinas trumpametražių filmų, kuriuos žadėjo vertinti ir nugalėtoją pripažinti tarptautinis žiuri komitetas. Komisija rinko penkis filmus, kurie pateko į antrąjį etapą. Šeštąjį favoritą buvo lemta išrinkti patiems žiūrovams. O nugalėtojui pažadėta parama sukurti pilnametražį filmą.

Visas renginys buvo pakrikštytas lietuvių komercinio kino festivaliu, o abiejų ciklų pavadinimai "Geismas ir grožis" bei "Gėris" skambėjo kaip pasityčiojimas iš šių sąvokų, nes žiūrint šiuos lietuvių komercinio (!) kino pavyzdėlius akys raibo nuo neestetiškai nufilmuotų vulgarių vaizdų, o ausys linko ne tik nuo trankios muzikos, bet ir riebių rusiškų keiksmažodžių. Kai kuriems režisieriams, matyt, atrodė, kad užtenka po kiekvieno žodžio sakyti "bl..." arba "na...", ir tu – jau lietuviškas Quentinas Tarantino!

Nuo AXX iki "Zero 3"

Režisierius Emilis Vėlyvis, pasivadinęs Wėlyviu, ypač pagarsėjo necenzūrine filmo kalba. Paskatintas pirmųjų pozityvių festivalio AXX rezultatų ir įkvėptas jaunosios auditorijos parodyto entuziazmo E.Vėlyvis sukūrė kriminalinę komediją "Zero" (2006 m.), pasakojusią tris skirtingas istorijas: apie jaunuolį, dezertyravusį iš privalomosios krašto apsaugos tarnybos, prasilošusį ritualinių paslaugų firmos savininką ir vairuotojus keliuose apiplėšinėjančius vagišius.

Antrame filme "Zero 2" (2009 m.) tarp juodojo humoro komedijos ir kriminalinio trilerio balansavo istorija apie dviejų banditų nuotykius, laviruojančius ties absurdo riba. Autoriai žadėjo tik suaugusiems skirtame filme gyvenimą parodyti be ceremonijų, be stabdžių ir be cenzūros. Ir savo pažadą išpildė. Todėl jau tada buvo aišku, kad tęsinys neišvengiamas. Tik jo laukti teko ilgai, kol režisierius pabaigs du tarptautinius projektus: su kviestiniais britų aktoriais nufilmuos kriminalinę komediją "Redirected. Už Lietuvą!" ir Maskvos metro požemiuose susidoros su vampyrų armija ("Nakties sergėtojai").

"Mes valdžia!"

Dabar startuojantį filmą "Zero 3" autoriai pavadino korupcine veiksmo komedija. Ir pažadėjo pailiustruoti, kaip iš tiesų funkcionuoja Lietuvos valstybė: "Lietuvos politika, žiniasklaida, verslas ir juos siejantys ryšiai, kurių net baisiausiame košmare nesapnavote. Aistros, pinigai ir korupcija – tai tik maža dalis nuodėmių, kurias atrasite filme."

Tiesą sakant, aistrų, korupcijos ir kitokių intrigų dabar pakanka ir Seime, žinios iš kurio jau gali konkuruoti su bet kokiais filmais. Todėl neįtikinamai meluojantis vienos frakcijos vadovas Seime ir Ramūno Rudoko filme vaidinamas banditas su isterišku šūkiu "Mes valdžia!" mūsų politikos kontekste jau gali būti suvokiami kaip dvi to paties medalio pusės.


"Zero 3" ***

Komedija. Lietuva, 2017. Rež. E. Vėlyvis. Vaidina Inga Jankauskaitė, Ramūnas Cicėnas, Rimantė Valiukaitė, Gytis Ivanauskas, Mindaugas Papinigis, Kęstutis Jakštas, R. Rudokas.

veiksmas 2

humoras 2

įtampa 2

erotika 1

siaubas 2

N-18

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
viskas suprantama,jei gyveni LT, bet jau keiksmažodžiai, kažkas pasibaisėtina, jau per daug Vėlyvis pasiseengė'

Kam reklamuoti slamsta

Kam reklamuoti slamsta portretas
Na ir varo reklama tam bukam slamstui. Kiek kauno diena gavo?

Anonimas

Anonimas portretas
filmas tikra realybe :D
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių