Quantcast

„Žaklina“ – J. Kennedy kurtas mitas apie vyrą ir save (recenzija)

„Kino pavasaryje“ matysime Pablo Larraíno filmą apie poetą Pablo Neruda, o dabar startuoja dar viena šio režisieriaus biografinė drama, skirta Jacqueline Kennedy (Žaklinai Kenedi).

„Viską darė gerai“

35-ojo JAV prezidento Johno F.Kennedy (Džono F. Kenedžio), kurį amerikiečiai vadina tiesiog JFK, žmona Žaklina amžinam poilsiui atgulė šalia vyro Arlingtono kapinėse 1994-ųjų gegužę. Per laidotuves sūnus Džonas pasakė: „Mamai buvo būdingos trys savybės: meilės žodžiai, tvirti šeimos ryšiai ir drąsi siela.“ O prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) savo emocingą kalbą baigė žodžiais: „Ji viską gyvenime darė gerai“.

Filme nedaug politikos. Jis greičiau skirtas tam mitui, kurį apie savo vyrą ir save kruopščiai lipdė pati Džekė.

Žaklina buvo vadinama ir elegancijos įsikūnijimu, ir stiliaus ikona, ir idealia žmona. Pastaroji reputacija gerokai susvyravo, kai pirmoji šalies našlė, anksčiau vadinta vos ne šventąja, ištekėjo už graiko magnato, turtingiausio žmogaus pasaulyje Aristotle'io Onassis (Aristotelio Onasio). Toli gražu ne visiems amerikiečiams patiko, kad Žaklina išdavė mylimo vyro ir populiariausio JAV prezidento atminimą, praėjus vos penkeriems metams po jo žūties. Daugelis jai šios „išdavystės“ taip ir neatleido, net garsiai netardavo jos naujosios pavardės, vadindami tiesiog ponia O.

Mitai sklaidosi

Dar daugiau aistrų pakurstė tuoj po Žaklinos mirties paviešintas jos interviu, kurį į magnetofono juostą įrašė istorikas Arthuras Schlesingeris. Skaitant komentarus sklaidėsi ir dar vienas ją ilgai gaubęs mitas: tolerancija tikrai nedvelkė jos tautiečių apibūdinimas („prancūzai – baisūs savimylos“) ar garsių politikų charakteristikos (komplimentų Džekei negailėjęs Prancūzijos prezidentas Charles de Gaulle (Šarlis de Golis) vadinamas save įsimylėjusiu maniaku, o Indira Gandi Džekei pasirodė „nemaloni, įžūli ir baisi moteris“).

Naujos biografinės dramos „Žaklina“ (originale – tiesiog „Džekė“) scenarijaus pagrindą sudaro kitas interviu, kurį užrašė žurnalo „Life“ žurnalistas Theodore'as H.White'as (Teodoras Vaitas). Patyręs žurnalistikos asas neskubėjo šio interviu viešinti, nes į klausimą „Tikriausiai nesutiksite jūsų atsakymus paskelbti?“ Džekė atsakė: „Žinoma. Juo labiau kad aš viso to nesakiau.“

Dabar jau galima sakyti viską. Ir filmo autoriai tokia galimybe naudojasi, pradžioje visgi patikslinant, kad jų pasakojimas perteiks tikrų įvykių komentarą iš pirmų lūpų.

Remia moterų žurnalai

Filme nedaug politikos (tikriausiai todėl jo rodymą mielai remia moterims skirti žurnalai). Jis greičiau skirtas tam mitui, kurį apie savo vyrą ir save kruopščiai lipdė pati Džekė.

Filmo autoriai mano, kad svarbiausius istorinius faktus žiūrovai žino, todėl visą dėmesį nukreipia į tą žmonėms nematomą pirmosios ponios pusę, kurioje nuo svetimų žvilgsnių slepiasi kančia, pasauliui nematomos ašaros, privataus gyvenimo detalės ir mažos moteriškos paslaptys.


„Žaklina“ („Jackie“) ****

Drama. JAV, Čilė, 2016 m. Rež. P.Larraínas. Vaidina Natalie Portman, Peteris Sarsgaardas, Billy Crudupas, Greta Gerwig.

veiksmas 2

humoras 0

įtampa 2

erotika 0

siaubas 2

N-13


Pirmųjų ponių šešėlyje

Kartais garsiausių politikų žmonos būna tokios ryškios moterys, kad jų šešėlyje atsiduria net didžių šalių prezidentai. Tokia dalia buvo ištikusi Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarkozy (nuotr. žemiau), apie kurio žmoną dainininkę ir manekenę Carlą Bruni (Karlą Bruni) spauda, ko gero, rašė daugiau nei apie faktinį šalies vadovą. Kita prancūzė J.Kennedy net praėjus penkiems dešimtmečiams po vyro žūties linksniuojama ne rečiau nei jos velionis vyras.

Amerikoje nuo seno Baltųjų rūmų šeimininko žmona neapsiriboja vien namų jaukumo kūrimu. Pirmosios ponios dažnai padėdavo vyrams arba užsiimdavo svarbia visuomenine veikla. Pavyzdžiui, pirmojo JAV prezidento George‘o Washingtono (Džordžo Vašingtono) žmona Marta, šešių vaikų motina, tarpininkavo derybose su indėnų genčių atstovais. Theodore‘o Roosevelto (Teodoro Ruzvelto) žmona Edita vyro įgaliota kai kurias delikačias problemas aptardavo su užsienio ambasadoriais. Franklino D.Roosevelto (Franklino Ruzvelto) žmona Eleonora skaitė paskaitas, dalyvavo radijo laidose ir kas savaitę rašė tekstus net keliems spaudos leidiniams. Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) žmona Nancy daug laiko ir lėšų skyrė programai „Pasakyk narkotikams ne!“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių