- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
-
Virtuvės šefas: fantazijai virtuvėje nėra ribų
Sostinės širdyje įsikūrę šampano ir austrių namai „Épernay“ neseniai atšventė savo pirmąjį gimtadienį. Pirmieji metai buvo išties sėkmingi – suburtas lojalių klientų ratas ir tuo pačiu pelnytas neoficialus mažosios Prancūzijos titulas. Šventės metu buvo pristatytas ir naujasis virtuvės šefas – Šarūnas Lietuvininkas.
Jau nuo mažų dienų žinojęs, jog maisto gaminimas – jo pašaukimas, šiandien Šarūnas skaičiuoja 10-tuosius darbo virtuvėje metus. Per šį laikotarpį jam teko padirbėti ir anapus Atlanto bei susipažinti su skirtingų šalių virtuvėmis.
– Papasakok, kaip nusprendei savo ateitį sieti su maisto gamyba? Ar niekada nebuvo kilę kitokių minčių?
– Dar būdamas 12-likos metų laikraštyje pamačiau lazanijos nuotrauką. Pabandžiau ją pagaminti – pavyko ir patiko, tad nusprendžiau, kad gaminsiu visą gyvenimą (juokiasi). Manau, kad tiesiog savo laiku patekau į savo vietą – virtuvę, tad niekuomet ir nebuvo minčių, kad reikėtų kažką keisti ar išbandyti kitą profesiją, kadangi būtų gaila visų virtuvėje praleistų metų, įgytos patirties ir įdėto darbo.
– Ar namuose taip pat mėgsti gaminti, ar šį procesą perleidi kam nors kitam?
– Mėgstu gaminti ir namuose, tad draugus dažnai kviečiuosi vakarienės. Pirmoji mano pagaminta lazanija galiausiai tapo firminiu mano patiekalu, tad ja dažniausiai ir vaišinu svečius. Vis dėl to, mėgstu ruošti ir kitus pagrindinius patiekalus – mėsą ar žuvį, o ypač patinka bičiulius nustebinti receptais iš prancūziškos virtuvės.
– Minėjai, jog teko padirbėti užsienyje. Kaip manai, kuo skiriasi amerikiečių ir lietuvių požiūris į restoranus ir valgymo kultūrą?
– Amerikoje žmonės kur kas dažniau išeina vakarieniauti į miestą, daugiau dėmesio skiria kokybiškam maistui. Tiesa, ten daugiausiai vyrauja įvairūs griliaus patiekalai.
– O kaip yra Lietuvoje? Kokius pokyčius pastebėjai per pastarąjį dešimtmetį?
– Anksčiau visiems užtekdavo paprastesnio maisto ir patiekalų, o dabar žmonės nori kažko įdomesnio, išbandyti naują skonį. Atsidarė daug naujų vietų, kurios įnešė naujų bangų, galų gale, laikui bėgant, visos sritys tobulėja, tad reikia naujienų ir skonio atžvilgiu.
– Panašu, kad XXI a. žmogų nustebinti netrukus bus neįmanoma?
– Nustebinti visuomet įmanoma, virtuvėje nėra ribų fantazijai (šypsosi).
– Kaip tau pačiam kyla naujos patiekalų idėjos? Kur semiesi įkvėpimo?
– Naujos idėjos dažniausiai kyla virtuvėje, gaminimo eigoje, eksperimentuojant ir keičiant tam tikrus ingredientus ar patį paruošimo būdą. Ne visuomet gaminu tai, kas yra meniu. Ruošiu maistą ir draugams, ir kolegoms, tai ir bandausi – kažkas gaunasi, kažkas nesigauna. Mėgstu skaityti literatūrą, žiūrėti maisto nuotraukas – taip ir gimsta nauji patiekalai.
– Šiuo metu dirbi šampano ir austrių namuose "Épernay". Kuo ypatingas tavo sudarytas meniu?
– Visiems patiekalams naudojame tik šviežią produkciją ir stengiamės, jog kiekvienas klientas liktų maloniai nustebintas. Mano nuomone, klasikinė prancūziška virtuvė pasižymi labai įdomiais produktais – antiena, jautiena, padažai iš vyno. Tokie įdomesni dalykai, ne kiekvieną dieną susidursi su tokia virtuve. Todėl kavinėje kiekvienas galės atrasti kažkokį naują skonį – tokių patiekalų nėra kitur, jie visi sukurti naujai. Žodžiu, bus skanu, gražu ir šviežia (šypsosi).
– Kam skyrei daugiausiai dėmesio sudarydamas naująjį meniu?
– Daugiausiai dėmesio buvo skiriama garnyro ir pagrindinio patiekalo – mėsos ar žuvies – suderinamumui, šviežumui ir, žinoma, – vaizdui, nes, mano nuomone, žmogus pirmiausia valgo akimis, o tik po to ragauja. Jeigu atneši negražų patiekalą, tai jis iškart ir susidarys nuomonę, kad gal tai yra ir nelabai skanu.
– Kokiais savo sugalvotais patiekalais labiausiai didžiuojiesi?
– Išskirti keletą pakankamai sunku, tačiau jeigu reikėtų, rekomenduočiau išbandyti tuno „Tartare“, jūros šukutes šampano padaže ir anties kepenėles „Foie gras“ su blyneliais ir gervuogių padažu.
– Kokiu pagrindiniu moto vadovaujiesi dirbdamas virtuvėje?
– Niekuomet nebijok improvizuoti.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvoje startuoja Graikijos „Aegean Airlines“ – dukart per savaitę skraidins į Atėnus1
Lietuvoje startuoja nacionalinė Graikijos oro vežėja „Aegean Airlines“ – du kartus per savaitę ji tiesiogiai skraidins iš Vilniaus į Atėnus. Tikimasi, kad keliautojai per Atėnus galės pasiekti daugiau pasaulio šalių jun...
-
Maitinimo sektoriaus atstovų protestas prie Vyriausybės: prašo grąžinti lengvatinį PVM tarifą2
Apie 100 protestuotojų – maitinimo sektoriaus atstovų – prie Vyriausybės rūmų Vilniuje penktadienį surengtame mitinge reikalauja grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas atmetė siūlymą panaikinti Lukiškių aikštės įstatymą4
Seimas ketvirtadienį nepritarė siūlymui atšaukti Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą. ...
-
„Skaidrinam“ Vilniaus rajone: tarybos nariai degalus pylėsi po kelis kartus per dieną1
„Skaidrinam“ iniciatyvai pasiekus Vilniaus rajoną, nustatyta, kad mažiausiai aštuoni tarybos nariai degalus „pylėsi“ po kelis kartus per dieną, o beveik maksimalią išmokų sumą per kadenciją gavęs liberalas Arūnas...
-
Vilniaus šienavimo sezonas: tarp patogumo miestiečiams ir tvarumo1
Sostinėje prasideda šienavimo sezonas. Kaip ir pernai, vietose, kur žmonės daugiausia leidžia laisvalaikį, sportuoja, taip pat daugiabučių kiemuose, bus palaikoma trumpa veja. Dažnai šienaujama bus ir gatvių skiriamosiose juostose. Tači...
-
Vilniuje kaimynų bendrystę stiprins per dešimt bendruomenių projektų1
Sostinė bendruomenių tradicijas kuriančioms ir puoselėjančioms iniciatyvoms šiemet skiria 50 tūkst. Eur. Parama paskirstyta dvylikai kaimynystės ryšius stiprinančių projektų – isi jie dedikuoti vilniečių įtraukimui į kultūrin...
-
Vilniaus Senamiestyje bus pradedamos naujo gyvenamųjų namų projekto statybos5
Įmonių grupė „Eika“ kartu su bendrove „Etapas Group“ bei jos partneriais užbaigė sostinės Seinų gatvėje esančio sklypo ir jame suplanuoto gyvenamųjų namų projekto „Senamiesčio sodai“ įsigijimo sandorį. ...
-
Vilniaus oro uoste atidaryti olimpiniai vartai
Iki 2024 metų Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių likus 100 dienų, Vilniaus oro uoste atidaryti simboliniai olimpiniai išvykimo vartai. ...
-
A. Avulis: vis dar galioja mano pasiūlymas, kad 2026 m. pabaigoje stadione žaistume futbolą20
Nacionalinį stadioną iš „BaltCap“ perimančios „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sako esąs pasirengęs vykdyti projektą, o jau 2026 m. pabaigoje galėtų būti sužaistos pirmosios futbolo rungtynės. Anot jo, šiuo metu ...
-
D. Vedrickas: VPT galbūt vertins galutinę stadiono koncesijos sutartį – nenorėčiau dabar spekuliuoti2
Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas Darius Vedrickas neatmeta, kad tarnyba vertins Nacionalinio stadiono statybos koncesijos sutarties galutinį variantą. ...