Quantcast

Virtualioji realybė leidžia patekti net į dainininkės Bjork burną

Islandų atlikėja Bjork visada pasižymėjo drąsa, bet jos naujausia virtualiosios realybės avantiūra atveria duris į visiškai naują technologijų ir meno sritį bei leidžia pažvelgti į neeilinę kūrėjos vaizduotę.

Užsidėjęs virtualiosios realybės akinius ir kokybiškas ausines, parodos lankytojas gali pasinerti į keturis atlikėjos dainų muzikos klipus iš paskutinio jos albumo „Vulnicura“, kuris laikomas vienu emocingiausių ir intymiausių jos darbų.

Dainos „Stonemilker“ klipas priverčia suktis 360 laipsnių kampu kartu su atlikėja. O moderniausių technologijų ausinės perkelia į trimatę garso erdvę. Be to, kaip ir kituose trijuose kūriniuose,  tarsi užmezgamas labai artimas kontaktas su Bjork. Atrodo, ji stovi visai šalia, ir dar daugiau, viename jos dainos vaizdo klipe patenkama į jos burną.

Pati Bjork teigia, kad per virtualiąją realybę kūriniuose ji atskleidžia pasikartojančias žaizdų, kūno, netekties ir transformacijos temas.

Virtualiosios realybės produkcijos kompanijos vadovas neabejoja, kad Bjork ne tik yra tokio muzikos klipų pradininkė, bet ir kad jos pėdomis žengs ir kiti atlikėjai. Muzikos ekspertai teigia, kad Bjork nauju projektu praplečia muzikos, technologijų, meno samplaikos ribas. Kaip visados, menininkė nuolatos laužo ir kuria naujus standartus, parodo visai kitas pasaulio suvokimo puses.

Rugsėjo pradžioje paroda buvo atidaryta taip pat labai inovatyviu būdu. Per spaudos konferenciją į klausimus dideliame ekrane atsakinėjo skaitmeninis spalvotas dainininkės avataras. 50 metų pasaulinio garso atlikėja nuo karjeros pradžios koja kojon žengė su naujausiomis technologijomis. Inovatyvią  Bjork parodą galima rasti Londone parodų ir kultūros centre „Somerset House“ iki spalio 23 d.

Savo „Facebooko“ paskyroje Bjork yra rašiusi laisvę, kurią jai suteikė technologijos. Ji teigė, kad technologijos padeda visoms moterims kurti ir dirbti už patriarchalinės sistemos ribų. Atlikėja pasakoja, kad 1999 m. nešiojamasis kompiuteris jai padėjo įkurti asmeninę įrašų studiją, 2006 m. jutiklinis ekranas jai padėjo lengvai sudėlioti savo išskirtinės muzikos elementus. Virtualioji realybė tapo priemone sukurti su jokia politika nesusijusią sceną, kur garsas ir vaizdas visiškai laisvai sukasi 360 laipsnių kampu.

Prieš porą metų Bjork sukūrė programėlę specialiai albumui „Biophilia“. Čia buvo galima rasti dainų tekstus, skaitmeninių instrumentų muzikos kūrimo programas. Ši programėlė naudojama daugelyje Islandijos ir Skandinavijos  mokyklų muzikos pamokose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių