Quantcast

Vieniems – didvyris, kitiems – išdavikas

Rusijoje filmo "Snowdenas" premjera sutapo su sensacingu pranešimu – jau trejus metus šalyje besislapstantis amerikietis Edwardas Snowdenas kreipėsi į JAV prezidentą su malonės prašymu.

Žmogus, pardavęs pasaulį

Jei Barackas Obama pasirašytų šį malonės prašymą, E.Snowdenas Amerikoje būtų teisiamas dėl valstybinių paslapčių paviešinimo. Panaši yra nuo 2012 m. birželio Londone Ekvadoro ambasadoje gyvenančio Australijos piliečio, daugelio šalių vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio "WikiLeaks" įkūrėjo Juliano Assange'o situacija: jis taip pat bijo, kad palikęs saugią būstinę, bus išduotas JAV teismui.

Abu šie naujųjų laikų veikėjai, vienų vadinami didvyriais, o kitų – išdavikais, susilaukia ne tik politikų ir visuomenės, bet ir kinematografininkų dėmesio. Pirmasis vaidybinio biografinio filmo herojumi tapo J.Assange'as. Dramoje "Penktoji valdžia" aktorius Benedictas Cumberbatchas atskleidė kai kurias paties demaskuotojo paslaptis, o jį patį pavaizdavo taip, kad J. Assange'as iš savo slaptavietės žiniasklaidai pareiškė, jog pagal jį išdavusio kompaniono knygą sukurta "Penktoji valdžia" yra prieš jį nukreiptas priešiškų jėgų propagandinis išpuolis, demonizuojantis "WikiLeaks" įkūrėją ir paverčiantis jį karikatūriniu personažu.

Visai priešingai savo herojų filme "Snowdenas" vertina pagrindinį vaidmenį suvaidinęs aktorius Josephas Gordonas-Levittas: "Mūsų filmas svarbus todėl, kad mes norime parodyti tai, ko nebuvo sakoma žinių laidose."

Pilietis Keturi

Tai, ko nebuvo sakoma žinių laidose, pasistengė kiek anksčiau parodyti režisierė Laura Poitras dokumentiniame filme "Pilietis Keturi" (2014 m.). "Kino pavasaris" mums šį filmą pristatė pavadinimu "Pilietis Edwardas Snowdenas". Piliečiu Keturi režisierei L.Poitras prisistatęs E.Snowdenas jai siuntė daug šifruotų elektroninių laiškų, kuriuose žadėjo atskleisti Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) ir kitų žvalgybos agentūrų sekimo programų mastus. Režisierė susitiko su Snowdenu Honkonge, ir jos filmas gimė iš medžiagos, nufilmuotos viešbučio kambaryje.

Po to skandalingas slaptos informacijos nutekintojas rado prieglobstį Rusijoje, kuri svetingai pasitiko svetimos tėvynės išdaviką, nors savų išdavikų netoleruoja. Bet kai rusams yra naudinga, jie vadovaujasi posakiu: "Mano priešo priešas yra mano draugas". Snowdenas Maskvoje gali jaustis ramiai – saugumiečių valdomi rusai, kaip jie patys pasididžiuodami sako, savų neišduoda. Bėglys amerikietis apie savo konfliktus su JAV papasakojo advokatui Anatolijui Kučerenai, o šis išleido knygą "Aštuonkojo metas". Rašydamas scenarijų filmui režisierius Oliveris Stone'as dar pasinaudojo britų žurnalisto Luke'o Hardingo knyga "Snowdeno failai".

Bando reabilituoti

Snowdeno sukeltas skandalas driokstelėjo 2013-aisiais, kai, padirbėjęs CŽV ir NSA, jis laikraščiuose "The Guardian" ir "The Washington Post" paskelbė apie JAV vyriausybės palaimintą NSA vykdomą civilių sekimą, bendradarbiaujant su Europos šalių vyriausybėmis bei įvairiais mobiliojo ryšio paslaugų tiekėjais. 2013 m. birželio 21 d. JAV vyriausybė oficialiai apkaltino E. Snowdeną šnipinėjimu ir vyriausybės nuosavybės vagyste.

Jau senokai antiamerikietiškų politinių pažiūrų neslepiantis režisierius O.Stone'as (amerikiečius neseniai papiktino jo sukurtas dokumentinis serialas "Nepapasakota JAV istorija") stengiasi reabilituoti Snowdeną visų pirma savo tautiečių akyse, rodydamas, kaip jaunatviško idealizmo ir patriotizmo JAV kariuomenėje atsikratęs vaikinas, vėliau dar nusivylęs darbu valstybinėms struktūroms, ryžosi nusikaltimui ir tėvynės išdavimui. Filme, žinoma, pastarieji Snowdeno poelgiai pateikiami kaip tikro didvyrio žygiai.

Dauguma filmo scenų dažniausiai neprasilenkia su faktais ir realybe. Bet politinių technologijų specialistai žino, kad net ir faktus pasakojant labai svarbi intonacija.


"Snowdenas" ("Snowden") ****

Biografinė drama. JAV, Vokietija, Prancūzija, 2016 m. Rež. O.Stone'as. Vaidina J. Gordonas-Levittas, Shailene Woodley, Scottas Eastwoodas, Nicolas Cage'as.

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 2

erotika 1

siaubas 2


Šiame straipsnyje: Snowdenasfilmaikinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių