Quantcast

Trys savaitės pas Džiunglių karalienės miško žmones ir orangutanus

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos penktakursis Tomas Paškevičius šią vasarą savanoriavo Borneo salos orangutanų Tandžungputingo draustinyje, iš kur parsivežė išskirtinių įspūdžių.

Į unikalų draustinį

"Indų poetas Rabindranatas Tagore apie Indoneziją yra pasakęs: "Tai paskutinis rojus žemėje", bet man svarbiau už tą rojaus kampelį buvo sunkiai pašaliečiams prieinamas Birutės Marijos Filomenos Galdikas orangutanų Tandžungputingo draustinis Borneo saloje. Tai, beje, viena iš 17 ar 18 tūkst. šios šalies salų, iš kurių tik trečdalyje gyvenama, – pradėjo savo pasakojimą apie savanorystę Borneo rezervate Tomas. – Pasirinkau šį draustinį todėl, kad ilgai negalėjau apsispręsti, su kokiais gyvūnais dirbti tapus veterinarijos gydytoju – su egzotiniais ar su smulkiaisiais. Tad nutariau pamatyti kai kuriuos egzotinius gyvūnus jų natūralioje aplinkoje."

Studentas kreipėsi į tarptautinę orangutanų išsaugojimo organizaciją (OFI) motyvaciniu laišku ir gavo kvietimą dalyvauti savanorystės programoje Tandžungputingo orangutanų rezervate. Beje, OFI prezidentė yra pati B.F.M.Galdikas, dažnai pavadinama Indonezijoje Džiunglių karaliene.

Vakarienė su B.F.M.Galdikas

"Iš pradžių atskridau į Indonezijos sostinę Džakartą, apsigyvenau nakvynės namuose, kur viename kambaryje gali gyventi nuo keturių iki dvylikos keliautojų, tačiau kiekvienas turėjome lyg ir savo kambariuką – nedidelę atitvarą su guoliu, kištukiniu lizdu elektrai ir pan. Žodžiu, su būtiniausiais patogumais už labai nedidelę kainą", – pasakojo Tomas.

Visi OFI savanorystės programos dalyviai – vienuolika įvairaus amžiaus žmonių iš septynių pasaulio šalių – susirinko Pangkalan Bun miestelyje, kur jų laukė dvi programos kordinatorės ir susitikimas vakarienės metu su čia gyvenančia lietuvių kilmės pasaulinio garso antropologe, gamtosaugininke, žymiausia orangutanų tyrinėtoja, fizinės antropologijos ir biologijos daktare B.F.M.Galdikas.

"Mokslininkė pakalbino kiekvieną savanorį, buvo labai paprasta, draugiška. Kai pasakiau savo vardą ir pavardę, ji labai nustebo ir kartu apsidžiaugė, kad esu lietuvis. Šnektelėjome su ja gal dešimt minučių. B.F.M.Galdikas kalbėjo laužyta lietuvių kalba, domėjosi įvykiais Lietuvoje", – pasakojo Tomas.

Kaip radosi Camp Leakey

Kitą rytą savanoriai su palyda sulipo į nedidelį laivuką ir per septynias valandas pasiekė Camp Leakey draustinio stovyklavietę, taip pavadintą B.F.M.Galdikas įkvėpėjo paleontologo iš Kenijos Louiso Leakey vardu. Tai jis prieš 40 metų paakino jaunutę mokslininkę tirti orangutanus Borneo ir Sumatros salose. Būtent šioje stovyklavietėje B.FM.Galdikas dirbo ne vieną dešimtmetį.

Šnektelėjome su ja gal dešimt minučių. B.F.M.Galdikas kalbėjo laužyta lietuvių kalba, domėjosi įvykiais Lietuvoje.

Kai 1971 m. ji atvyko į Borneo salą (tai trečia pagal dydį pasaulio sala po Grenlandijos ir Naujosios Gvinėjos – 736 tūkst. kv. km), čia miškai buvo negailestingai kertami, ir dalis orangutanų atsidurdavo žmonių nelaisvėje – buvo laikomi narvuose kaip naminiai gyvuliai. Būtent čia, Camp Leakey, B.F.M.Galdikas nuo nulio 1987 m. sukūrė 76 tūkst. ha Indonezijos nacionalinį parką, pradėjo aršią kovą su šimtus milijonų JAV dolerių duodančiu, bet gamtą žudančiu verslu. Tačiau tai tik menka dalelė B.F.M.Galdikas nuopelnų šiame žemės kampelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SVEIKAI PAVYDŽIU ŠIAM JAUNUOLIUI

SVEIKAI PAVYDŽIU ŠIAM JAUNUOLIUI portretas
Įsivaizduoju, kad ši kelionė atstoja ne vienai dešimčiai kelionių po Pasaulį. Neabejoju, kad jis tai prisimins visą gyvenimą.

ASV

ASV portretas
Sėkmės gerb.Birutei ir straipsnio herojui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių