Quantcast

„Tikrosios „Islamo valstybės“ namų šeimininkės“ – juodas anglų humoras

Geras juodas humoras ar prastas skonis ir nuopuolis – tokią polemiką įžiebė britų transliuotojas BBC2, pristatęs skečą "Tikrosios "Islamo valstybės" namų šeimininkės".

Jis seka garsiuoju amerikiečių serialu "Nusivylusios namų šeimininkės", kuriame stebima keturių namų šeimininkių, patogiai gyvenančių pasiturinčiųjų kvartale, kasdienybė: asmeninio gyvenimo problemos, vaikų auklėjimo dramos, kasdieniai džiaugsmai ir t.t. BBC2 savam skečui pritaikė tą pačią formulę: matomos keturios britės musulmonės, kurios paliko Jungtinę Karalystę ir išvyko į Siriją prisijungti prie "Islamo valstybės". Jų gyvenimo fone – sugriauti miestai ir nušiurę namai.

Džihadistų žmonų laimė nutekėjimo daug kam visai neatrodo juokinga ir verta eterio, o su anglų humoru neturi nieko bendro.

Vaizduojami namų šeimininkių skirtumai pribloškiami: eterį šįkart sudrebino ypač juodo humoro kupini dialogai. "Man galvos nukirsdinimas po trijų dienų, ir neturiu jokių minčių, kaip apsirengti", – guodžiasi viena žmona. Kita skundžiasi, kad jos santykiams su vyru iškilo pavojus: "Jis negali nustoti galvojęs apie 40 nekaltų mergelių. Kodėl jis negali tiesiog būti laimingas su manimi?" Trečioji pasakoja prieš kameras savo gyvenimo istoriją: "Aš penkis kartus tapau našle... (bombos sprogimas)... Dabar jau šešis." "Abdulas mane suviliojo internete, be sveikatos draudimo!" – skamba dar vienas paatviravimas.

Taip pat žiūrovus papiktino pavydo scena susitikus dviem taip pat apsirengusioms moterims, tik ne tokiomis pat suknelėmis juodvi pasipuošė, o savižudžių liemenėmis. Kaip ir epizodas, kai viena namų šeimininkė giriasi pasakišku gyvenimu, nes jos vyras nupirko ilgesnę grandinę ir ji jau beveik gali išeiti iš kambario.

Šis skečas yra komiško serialo "Revolting", žvelgiančio į aktualijas per satyros akinius, dalis. Visgi tūkstančiai žinučių socialiniuose tinkluose rodo, kad džihadistų žmonų laimė nutekėjimo daug kam visai neatrodo juokinga ir verta eterio, o su anglų humoru neturi nieko bendro.

"Merginos, kurios išvyko iš Jungtinės Karalystės, buvo suklaidintos. Pasinaudoti jų kančia tikrai prastas sprendimas", – piktinosi  musulmonų karikatūristas Farazas Ali. Priešingai mąsto humoristas Ali Shahalomas, kuris yra britas musulmonas: "Juokiamasi iš "Islamo valstybės" propagandos. Atkreipiamas dėmesys į svarbią temą ir situacijos absurdiškumą. Čia nėra jokios kritikos religijai."

Tai ne pirmas toks "Revolting" kūrėjų Jolyono Rubinsteino ir Heydono Prowse’o mėginimas patampyti stereotipus už ūsų. Anksčiau jie buvo atkreipę proizraelietiškų grupių dėmesį, kai surengė "performansą" – nuėjo pas kai kurių parduotuvių šeimininkus išdėstyti, kad jų nuosavybė bus konfiskuota dėl besiplečiančios Izraelio ambasados statybų.

BBC pozicija lakoniška – tai satyra. Skečo kūrėjai aiškina, kad blogiausia yra tyla, o bijoti kalbėti nėra ko, juolab kad "baltoji našlė" ar "mirties nuotaka" yra ne siaubo pasakų herojės, o realūs asmenys. "2017-aisiais būtina kalbėti apie šias problemas. Reikia pradėti diskusiją, kad žmonės išeitų iš savo kiauto", – sakė skečo kūrėjas J.Rubinsteinas.

O dar akylesni juodojo humoro televizijoje fiksuotojai priminė, kad galų gale "Tikrosios "Islamo valstybės" namų šeimininkės" juokauja ne juodžiau nei britų humoro grupė "Monty Python", dar 1979-aisiais parodę nukryžiuotą Jėzų, kuris švilpauja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Savas

Savas  portretas
Cia ne humorad cia realybe mo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių