Quantcast

Teisme sprendžiamas aktoriaus B. Cosby likimas

  • Teksto dydis:

Amerikiečio aktoriaus Billo Cosby (Bilo Kosbio) likimą antradienį jau antrą dieną sprendė JAV prisiekusieji, svarstantys, ar pripažinti susikompromitavusį komiką kaltu dėl seksualinio priekabiavimo.

79-erių metų B. Cosby ilgus dešimtmečius buvo mylimas, tėviška figūra ir pavyzdingu piliečiu laikytas vyras, tačiau dabar, stojus prieš teismą už tris kaltinimus seksualiniu priekabiavimu sunkinančiomis aplinkybėmis, jam gresia praleisti kalėjime visą likusį gyvenimą.

12 prisiekusiųjų antradienį pradėjo 12 valandų trukusius svarstymus, nes jiems nepavyko sutarti dėl verdikto vėlų pirmadienį. Jie paprašė teisėjo Steveno O'Neillo (Stiveno Onilo) pateikti B. Cosby parodymus, kuriuos jis davė 2005 metais.

Vienas pirmųjų Amerikoje išgarsėjusių juodaodžių komikų atvyko laukti nuosprendžio į Montgomerio apygardos teismą Pensilvanijos Noristauno mieste vilkėdamas tamsų kostiumą ir kaklaraištį.

B. Cosby yra viena didžiausių Amerikos žvaigždžių, pastaraisiais metais stojusių prieš teismą. Jam pateikti trys kaltinimai seksualiniu priekabiavimu sunkinančiomis aplinkybėmis. Už kiekvieną jų galima skirti iki 10 metų laisvės atėmimo ir 25 tūkst. dolerių (22,5 tūkst. eurų) baudą.

Šis jau šešias dienas besitęsiantis teismas užtraukė nešlovę apdovanojimais pagerbtam komikui, įveikusiam rasinius barjerus ir žavėjusiam žiūrovus švelniu, save pajuokiančiu humoru per penkis dešimtmečius trukusią savo karjerą.

Maždaug 60 moterų televizijos megažvaigždę ir komiką viešai apkaltino ištisus dešimtmečius buvus seksualiniu grobuoniu, tačiau daugumai įtariamų nusikaltimų jau yra sukakusi 40 metų senatis.

Kelios jam kaltinimus metusios moterys dalyvavo šiame teisme, tačiau vienintelė televizijos žvaigždei iškelta baudžiamoji byla grindžiama tik vienos moters – 44 metų kanadietės Andreos Constand (Andrėjos Konstand) – kaltinimais.

B. Cosby išgarsėjo mielo akušerio ir šeimos vyro Klifo Haksteiblo vaidmeniu populiariame 9-ojo dešimtmečio komiškame seriale „The Cosby Show“.

Nuo 1984 iki 1992 metų rodytas „The Cosby Show“ buvo vienas populiariausių visų laikų televizijos serialų ir pavertė aktorių turtinga megažvaigžde – po kuklios vaikystės kambarinės ir JAV karinio jūrų laivyno koko šeimoje.

„Sustingusi“

„Visi jus pažįsta, pone Cosby“, – pasakė jam vienas policijos pareigūnas, užrašinėdamas jo parodymus 2005-ųjų byloje. „Ne visai“, – atsakė jis.

A.Constand parodymus davė praėjusią savaitę. Ji neprarado savitvardos per ugningą gynybos kryžminę apklausą, per kurią kaltinamojo advokatai stengėsi įrodyti, kad moteris ir B. Cosby lytiškai santykiavo abipusiu sutikimu. Jie taip pat moterį kaltino meluojant.

„Norėjau, kad tai baigtųsi“, – antrąją teismo Noristaune Pensilvanijoje dieną sakė A. Constand, pasakodama apie tą 2004-ųjų sausio vakarą.

Tuo metu A. Constand buvo 30-metė Templo universiteto moterų krepšinio komandos direktorė, o B.Cosby dirbo šio universitete Patikėtinių taryboje. Ji sakė, kad vyro, kurį ji laikė draugu ir mentoriumi, priekabiavimas ją „pažemino“.

A. Constand pasakojo, kad komikas įsiūlė jai tris tabletes ir vyno, o tada paguldė ją ant sofos, be moters sutikimo glostė jos krūtis, sukišo jai į makštį savo pirštus ir uždėjo ant savo penio jos ranką, moteriai tai atgaunant, tai vėl prarandant sąmonę, dėl ko ji buvo nepajėgi pasipriešinti ar šauktis pagalbos.

Moteris buvo nuėjusi prašyti B. Cosby patarimo apie kraustymąsi į Kanadą ir darbo pakeitimą.

B. Cosby tvirtina, jog davė A. Constand antihistamininio preparato „Benadryl“, kad sumažintų stresą, ir kad jiedu lytiškai santykiavo abipusiu sutikimu. Aktorius moterį kaltina meluojant.

Teisme jis atsisakė liudyti.

Išgėrus tas tabletes, pasak moters, jai pasidarė sunku kalbėti ir judėti, jai ėmė dvejintis akyse. Ji trumpam prarado sąmonę, o kai atsipeikėjo, suprato, kad B. Cosby liečia jos intymias vietas, liudijo A. Constand.

„Mintyse stengiausi pajudinti savo rankas, savo kojas, bet buvau sustingusi“, – drebančiu balsu kalbėjo A. Constand.

Apleistas draugų

Prokurorai su šia byla dirbo penkias dienas. Tačiau gynyba iškvietė apklausti tik vieną liudytoją ir po kelių minučių pareiškė daugiau klausimų nebeturinti.

B. Cosby palaiko žmona Camille (Kamil). Jiedu susituokę jau ilgiau kaip 50 metų, bet iki šiol žmona laikėsi atokiau nuo teismo.

Be to, aktorių apleido ir garsūs jo draugai.

Keshia Knight Pulliam (Kešija Nait Puliam), vaidinusi jo dukrą Rudę seriale „The Cosby Show“, dalyvavo posėdyje pirmą teismo dieną, tačiau per pietus išvyko.

Kaltintojai rėmėsi 2005-ųjų B. Cosby liudijimu, kuriame jis prisipažino nusipirkęs raminamųjų vaistų planuodamas turėti lytinių santykių.

Kaltintojai B. Cosby vaizdavo kaip seksualinį grobuonį, įgijusį A. Constand pasitikėjimą, o paskui apsvaiginusį ją vaistais ir vynu, kad moteris negalėtų pasipriešinti.

Gynėjai stengėsi vaizduoti A.Constand kaip nepatikimą liudytoją, o jos santykius su B. Cosby – kaip užmegztus abipusiu sutikimu, nes po to incidento būta daug susitikimų ir skambučių.

„Neleiskite, kad ji būtų pripažinta auka“, – į prisiekusiuosius kreipėsi gynybos advokatas Brianas McMonagle‘as (Brajanas Makmonaglas).

Iš pradžių, 2006 metais, A. Constand išsprendė bylą civilinio proceso tvarka , bet Montgomerio apygardos prokurorai 2015 metais bylą atnaujino, iškilus naujiems įrodymams.

Paskelbus prisiekusiųjų verdiktą, teisėjas per 60–90 dienų priims galutinį nuosprendį. B. Cosby gali faktiškai išsisukti nenubaustas, nes neegzistuoja jokios privalomos minimalios bausmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių