Quantcast

Švėkšną nušvietė šimtai moliūgų

Vos nusileidus saulei vakar Švėkšnoje sušvito daugiau nei tūkstantis gyventojų ir miestelio svečių išpjaustytų moliūgų. Švėkšniškiai tradicine tapusiai šventei „Mes už šviesą“ rengėsi jau šios savaitės pradžioje, o penktadienį vos po vidurdienio į miestelio centre esantį grafų Pliaterių dvaro parką nešini pjaustymui paruoštais ar jau išpjaustytais moliūgais skubėjo šimtai šventės dalyvių. Į šventę lankytojai plūdo iki pat vėlumos.

Siekė rekordo

Penktadienio vakarą Švėkšnoje šventė „Mes už šviesą“ surengta jau trečią kartą. Jau priešpiet visas miestelis dūgzte dūzgė, mat ne tik gyventojai, bet ir iš toliau atvykę miestelio svečiai traukė į miesto centre esantį grafų Pliaterių dvaro parką.

Įspūdingo dydžio ar visai mažais moliūgėliais nešini šventės dalyviai skubėjo į vidurdienį prasidėjusias moliūgų skaptavimo ir pjaustymo dirbtuves.

„Jau dabar nunešiau 680 moliūgų, už manęs dar ėjo apie 200. Mačiau tris vyrus, kurie nešė vieną moliūgą“, – vos įsibėgėjus dirbtuvėlėms pasakojo šventės organizatorius Karolis Pronckus.

Pirmą kartą 2012 m. vienu metu Švėkšnos parke suspindo 668 moliūgai-žibintai, ir buvo užfiksuotas Lietuvos rekordas.

2013-aisiais buvo uždegti net 1 128 žibintai. Tada Lietuvos rekordas buvo pagerintas beveik du kartus.

Šiemet tikėtasi vėl jį pagerinti. Iki pat vėlumos švietusią moliūgų jūrą nuolat pildė atvykstantys vis nauji šventės dalyviai.

Moliūge – miesto centras

Iš kitų miestų atvykę šventės dalyviai į miestelį atskubėjo dar su neišskobtais moliūgais ir įvairiausiais raštais juos papuošė dirbtuvėlių metu, o patys švėkšniškiai tradicinei šventei rengėsi jau nuo savaitės pradžios.

Šventės sumanytojas Švėkšnos Saulės gimnazijos mokytojas Vaidas Didžiūnas kartu su moksleiviais pamokų metu jau praktikavosi ir rengė moliūgus penktadienio sušvitimui.

Organizatoriai prisiminė, jog per pirmąją šventę netrūko moliūgų, kurie buvo išpjaustyti sekant amerikietiškąja tradicija, tačiau šiemet moliūgų pjaustymas bei raižymas tapo savotišku žmogaus, giminės, gatvės ar gyvenvietės identifikaciniu ženklu.

Nereto šventėje apsilankiusiojo akį prikaustė moliūgas, kuriame labai detaliai išpjaustyta centrinė Švėkšnos miestelio dalis, čia nesunku buvo atpažinti bažnyčią bei gatveles.

„Mes tik simbolį pasiskolinome, tačiau čia – ne „Helovinas“, čia – šviesų šventė. Labai džiaugiamės, kad dalyviai tai suprato ir savaip pažiūrėjo į moliūgų skaptavimą bei pjaustymą“, – pabrėžė pašnekovas.

Sušvito instaliacijos

Apie 18 val. skirtingose parko vietose išdėlioti moliūgai sušvito, jaukia šiluma užliedami šventės teritoriją bei jos dalyvių širdis. Maždaug po pusvalandžio prasidėjo teatralizuota šventės dalis, grojo sakralinė muzika, pasirodė miestelio bei iš svetur atvykę atlikėjai.

Jau praėjusiais metais šimtai žmonių traukė į išskirtinę šventę, todėl kai kuriose vietose susidarė žmonių bei automobilių spūstys. Siekdami išvengti nepatogumų organizatoriai šiemet nusprendė visame parke įrengti kelias šviečiančių moliūgų instaliacija, jog pasiskirstytų lankytojų srautai.

Rengiant instaliacijas Švėkšnos gimnazijos moksleiviams šiemet į pagalbą atskubėjo ir Klaipėdos universiteto Menų fakulteto studentai.

Šiųmetė šventė sulaukė dar daugiau smalsuolių, todėl jau prie įvažiavimo į miestelį nusidriekė kelių kilometrų laukiančiųjų eilės. Vis dėlto net ir beveik valandą eilėje į šventę pralaukę jos dalyviai po šviečiančią moliūgų-žibintų jūrą vaikščiojo nusiteikę smagiai.

Miestelio centre eismą reguliavo policijos pareigūnai, tačiau pažaboti stulbinantį lankytojų srautą buvo sunku. Vis dėlto viltį pamatyti šviečiančius moliūgus praradusių ir apsigręžusių atgal buvo nedaug. Dar apie 21 val. į grafų Pliaterių dvaro parką plūdo šiemet itin gausiai užderėjusiais moliūgais nešini gyventojai.

Jokios komercijos

Renginyje sutikti žmonės tikino, jog Švėkšnos moliūgų šventė nė iš tolo nepriminė amerikietiškosios Vaiduoklių dienos.

„Čia labai jauku, jokios komercijos ar plastikinių žaisliukų. Puikus būdas susikaupti ir pamąstyti apie Visų šventųjų dienas“, – trumpai apibendrino Marija.

Renginio organizatorius taip pat patvirtino, jog šventė surengta nesiekiant pelno, nei atlikėjai, nei instaliacijų autoriai, nei šventės „Mes už šviesą“ organizatoriai honorarų negaus.

„Mes juokiamės, kad čia – kaip per bulviakasį, visi dirbame dėl vieno tikslo. Šią šventę rengiame tam, kad būtų jauku ir šviesu, praskaidrintume nuotaiką žmonėms“, – prisipažino K.Pronckus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elena Stankela

Elena Stankela portretas
Manau, kad helovynui turime pasakyti - NE. Švėkšna - puikus pavyzdys, kaip adaptuojant "kitataučių" šventes, Lietuvoje galime sukurti SAVO stebuklą. Švėkšna mums visiems parodė, kad galima puikiai sukurti šiuolaikišką tradiciją ir suradus kiekvieno kaimo, miestelio išskirtinumą, sukurti tą savitumą pabrėžiančią šventę. Juk kiek žmonių sutraukia į Švėkšną Šviesos šventė. Pagarba organizatoriams, ačiū ir sėkmės.

Lukaa

Lukaa portretas
Beje ir botanikos sodui labai tiktų tokia šventė

Lukaa

Lukaa portretas
Kaip fainai, gaila kad taip toli. Galėtų Raudondvaris daryti kažką panašaus. Apskritai jau laikas geram Helovynui.Raudondvaris pats tas-ten super helovyno naktis išeitų9aišku tik tokiu šiltu oru kaip šiemet),o jei lietus-halė tuščia stovi.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių