Quantcast

Psichologė: lietuvių vaikai nepasižymi dideliu laimės rodikliu

  • Teksto dydis:

Šių metų kovo 1 d. Lietuvoje oficialiai paskelbta institucinės globos pertvarkos pradžia žada didelių permainų. Pasak „Gelbėkit vaikus“ organizacijos psichologės Ingridos Bobinienės, institucinės globos deinstitucionalizacija – būtina.

Remiantis įvairiais tyrimais įrodyta, kad priešingai nei gyvenimas šeimose, vaikų gyvenimas institucinėse globos įstaigose žaloja jų psichologinę ir fizinę raidą.

„Vaiko buvimas šeimoje jam padeda vystytis sveikai ir augti laimingesniu žmogumi. O kaip žinome, šiuo metu lietuvių vaikai nepasižymi labai dideliu laimės rodikliu, laimės pojūčiu. Tai labai iš tikrųjų svarbu keisti tą sistemą, tą sistemą, kuri yra sovietinio palikimo ir orientuotis į geruosius pavyzdžius Vakaruose“, – laidoje „Arčiau mūsų“ jau šį šeštadienį 12 val. per BTV kalbės psichologė.

Prie institucinės globos pertvarkos Lietuvoje vienaip ar kitaip galime prisidėti kiekvienas iš mūsų.  Vienas tokių būdų, leisiantis neabejingiems piliečiams prisidėti prie tėvų globos netekusių vaikų ugdymo – profesionalaus socialinio globėjo statuso įtvirtinimas. Pasak I. Bobinienės, tokie globėjai  padės išspręsti daugelį problemų.

„Socialinis globėjas bus specialiai atrinktas ir parengtas žmogus profesionalas, dirbantis su kitais specialistais, kuris į savo šeimą 24 valandas per parą galės laikinai priimti vaiką, du ar net tris, kurie tuo metu neturi galimybių augti šeimoje.  Tai yra puiki alternatyva vaikų globos namams, į kuriuos šiuo metu patenka vaikai“, – pasakos I. Bobinienė, kuri įsitikinusi, kad tai pasitarnautų deinstitucionalizuojant vaikų globos sistemą šalyje.

Šio šeštadienio laida „Arčiau mūsų“ analizuoja vaikų globos temą ir siūlo pasidomėti, kaip valstybė drauge su partneriais ruošiasi įgyvendinti institucinės globos pertvarką Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių