Quantcast

Odesa lietuviams – it antras Tailandas

Į Ukrainos perlą – Odesą vis dažniau veržiasi linksmybių trokštantys lietuviai. Šį miestą ypač mėgsta vyrai. Ne tik dėl išvaizdžių ir draugiškų Ukrainos moterų, bet, kaip patys sakė, galimybės svečioje šalyje jaustis pasiturinčiai. "Kuriame Lietuvos paplūdimyje nusipirktumėte alaus už 50 centų?" – šypsodami klausė jie.

Amžini optimistai

Daugiau kaip milijoną gyventojų turinčioje Odesoje veiksmo netrūksta.

Pramogų ieškantiems ir rusiškai gerai kalbantiems lietuviams tai – rojus žemėje, ir tam yra nemažai argumentų.

Jaukų, geros būklės kambarį viešbutyje čia galima išsinuomoti ir už kelis eurus, tiek pat kainuoja pica restorane, stebėtinai pigus ir alkoholis.

Šiuo metu Odesoje viešintis klaipėdietis Mindaugas kartu su draugais į Ukrainą atvyko praėjusią savaitę.

Būrelis vyrų už gerai įrengtą šešių kambarių butą pagrindinėje miesto gatvėje moka 70 eurų už parą. Kadangi lietuviai atostogauja septyniese, kiekvienam gyvenimas atsieina po 10 eurų per dieną.

"200 kv. m ploto butas su gražiu vaizdu pro langą visai savaitei man vienam kainuoja apie 70 eurų. Kadangi esame septyniese, nusprendėme nesikreipti į kelionių agentūras, o pasiieškoti ko nors iš vietinių nuomotojų. Nesunkiai radome sutvarkytus, gražius apartamentus, kuriems tikrai nieko netrūksta, šeimininkas irgi malonus, šiek tiek pasiderėjus dar ir nuleido dešimt eurų. O šiaip tai kainos kai kuriuose viešbučiuose juokingos, kambarį įmanoma rasti už keturis eurus. Ir tai tikrai nebus apverktina nakvynė pas močiutę Palangoje ant "sofkutės". Lietuvos verslininkams su išpūstomis kainomis apskritai reikėtų slėptis po lapais",– nusijuokė pašnekovas.

Jo žodžiais, Odesa – kosmopolitinis miestas su draugiškais, šmaikščiais ir gero humoro nestokojančiais žmonėmis, kurie patys neretai pabrėžia neturintys tautybės. Save vadina odesiečiais, arba rusiškai – odesitais.

"Amžini optimistai, labai sąmojingi žmonės. Net yra specifinė odesiečių tarmė, kurią galima palyginti su dialektu žydo, kalbančio rusiškai ir turinčio akcentą. Yra sukurta daugybė anekdotų apie odesiečius ir jų tarmę", – kalbėjo pašnekovas.

Nusitaikė turkai

Dauguma keliautojų sutinka, jog rugsėjis – pats tinkamiausias laikas vykti į Odesą.

Šiuo metu ten 24–27 laipsniai šilumos, tiesioginis skrydis trunka ne ilgiau nei porą valandų, o internete galima rasti lėktuvo bilietų už 70 eurų. Gerai paieškojus – ir pigiau.

Skrydis į abi puses, rezervuojant iš anksto, neviršija 140 eurų.

"Buvau užmatęs bilietą už keliolika eurų, bet man netiko skrydžio laikas. Svarbu pataikyti tinkamu momentu", – įsitikinęs klaipėdietis Mindaugas.

Pabuvojusieji Odesoje vieningai sutinka: kainos nedidelės, moteriška draugija garantuota, o su šimtu eurų kišenėje prabangiame restorane gali jaustis oriai.

Klaipėdietis Darius, ne kartą lankęsis Odesoje, nevyniodamas žodžių į vatą paaiškino, kodėl turistai iš įvairių šalių masiškai ten veržiasi. Ypač musulmonai.

"Vyrams Odesoje labai smagu. Ko anksčiau važiuodavo į Tailandą, dabar važiuoja į Odesą. Pastaraisiais metais ten stipriai išaugo sekso turizmas. Kaip ir turistų iš Turkijos skaičius. Juk jiems Ukraina labai arti, tereikia perskristi Juodąją jūrą. Galima sakyti, vien dėl jų Odesoje klesti naktinė prostitucija. Kasdienis vaizdas nieko nestebina – dar visai jaunutė mergina, įsikibusi storapilviui diedui į parankę. Visai kaip Tailande. Dauguma pritartų, kad moterys ten išties labai gražios, besišypsančios, nereikia nertis iš kailio, kad jas sužavėtum. Pakanka pavaišinti gėrimais ar skaniu maistu ir jos mielai leis laiką tavo draugijoje. Kai kurios tikisi taip susirasti vyrą ir emigruoti. Gal nuskambės nekukliai, bet ukrainietėms lietuviai labai patinka", – patirtimi dalijosi Darius.

Jį taip pat nustebimo neįtikėtinai mažos kainos.

Lygiai prieš metus už lėktuvo bilietus į abi puses lietuvis sumokėjo 120 eurų.

Dar apie du šimtus eurų kainavo erdvus butas su pirtimi ir baseinu pagrindinėje senamiesčio pramogų arterijoje – Derebasovskajos alėjoje. Minėtą sumą dalijosi su trimis draugais.

Taip pat vyras prisiminė pernai viename iš Odesos paplūdimių alaus bokalą pirkęs už pusę euro, už pusės litro degtinės butelį mokėjo du eurus, o už aukščiausios rūšies konjaką – tris eurus.

Maistas parduotuvėse irgi nebrangus, ypač vaisiai: arbūzai, vynuogės, nes visai čia pat – Moldavija, iš kurios atkeliauja tos gėrybės.

"Miestas gyvas, kainos nesikandžioja, ko daugiau reikia, jei atvažiavai papramogauti? Kiek brangesni užsienietiški gėrimai klubuose. Taip pat yra ką aplankyti – Potiomkino laiptai, vienas gražiausių pasaulyje Operos ir baleto teatras. Tiesa, dar šiek tiek dvelkia sovietmečiu dėl įvairių buitinių niuansų, bet tai visai suprantama", – šypsojosi pašnekovas.

Skrido trims dienoms

Vakar iš Odesos į Vilnių parskridę šilutiškiai Kornelijus ir Tomas neslėpė apmaudo, kad reikia grįžti namo.

Kelias dienas trukusios nedidelės atostogos buvo tokios puikios, kad mielai jas būtų pratęsę.

"Ten visai kitas pasaulis", – neslėpė susižavėjimo vyrai.

Šilutiškiai laiką leido turistų pamėgtame Arkadijos paplūdimyje, šėlo viename populiariausių Odesoje naktinių klubų "Ibiza".

"Įsivaizduokite, vakarieniavome prabangiame restorane, kur užsisakėme jūros gėrybių, midijų, iš viso penkis patiekalus. Už tai ir du butelius rūšinio vyno suplojome 85 eurus. Ar Lietuvoje būtų įmanoma kas nors panašaus?" – retoriškai klausė Kornelijus.

Nors eismas Odesoje chaotiškas, tačiau taksi paslaugos žymiai pigesnės nei Lietuvoje.

"Vairuotojai tikrai tiek neplėšia, kiek pas mus. Dešimties kilometrų atstumą nuvažiavome už du eurus. Ir dar smagiai prisijuokėme", – teigė vaikinai.

Kur kas pigesnis susisiekimas viešuoju transportu. Tiesa, juo naudojantis retai pavyksta išvengti kuriozinių situacijų.

Lietuviai juokėsi, kad būtinai turi kas nors sugesti, žmogus išbėgti į kelią ir panašiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Labai jau prastas straipsnis, turgaus lygio iš Odesos.

marija

marija portretas
na lietuvaiciai jau mums del paleistuvysciu geriau patyleti,mano sunus gyvena su slave daud kas tokios mergaites galetu pavydet,kulturinga,svelni ,drovi sauni mergaite,man skirtumo nera tautybe,avarbiausia zmogus..

viva

viva portretas
Buvau, tikrai maistas skanus, zmones svetingi. Gerose kavinese centre ir kainos didesnes.Tur but musu lietuviai mazai skaito spauda, musu LT taip pat nuomoja kelioms valandoms, parai, savaitei:-(((((
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių