Quantcast

Naujamečiai pažadai: kaip juos paversti realybe?

Artėjant Naujųjų metų šventei su optimizmu pasižadame kitąmet nuveikti daugybę darbų, tapti geresniais. Deja, dauguma šių užsibrėžtų tikslų lieka tik pažadais. Psichologė psichoterapeutė Genovaitė Petronienė tikina, kad nežinodami, kaip įgyvendinti naujamečius tikslus, savimi galite nusivilti dvigubai, ir pataria, ką daryti, kad taip nenutiktų.

Kasmet bent mintyse sukuriame sąrašą pažadų, kuriuos neva uoliai pradėsime įgyvendinti jau nuo sausio 1 d. Tarp šių pažadų – ir siekis pradėti sportuoti, ir nevalgyti vakarais, ir išmokti užsienio kalbą, ir t. t. Psichologų teigimu, tik 12 proc. tokių pažadų išpildomi.

Pasak psichologės G. Petronienės, norint, kad naujametis pažadas virstų realybe, reikia jam suplanuoti laiko. Pavyzdžiui, jei jūsų tikslas yra pradėti sportuoti, turite nuspręsti, ko atsisakysite ir kaip rasite laisvo laiko naujam užsiėmimui. Pasak specialistės, tai gali būti ir laiko, praleidžiamo internete ar su tam tikrais žmonėmis, ribojimas.

Pokyčiams psichologė pataria pasiruošti.

„Tarkim, jei jūs žadate pradėti sportuoti ar laikytis dietos, reikėtų pagyventi, pabūti su ta mintimi kurį laiką, ruoštis tam momentui. Galvoti, kad dabar galiu dar valgyti, kiek noriu, bet vėliau nebegalėsiu. Pasakyti kuo daugiau žmonių, kad jūs tai ruošiatės daryti, nes, visų pirma, jie jus palaikys ir klaus, kaip sekasi. Antra, bus gėda juos nuvilti“, – vardija G. Petronienė.

Taip pat patariama numatyti sau apdovanojimą, jei pažadas įgyvendinamas sėkmingai, ir sugalvoti nuobaudų, kai nusižengiama susikurtoms taisyklėms.

Apie duotus pažadus reikia sau priminti kuo dažniau. Tam tinka ir lipnūs lapeliai, ir šiuolaikinės technologijos.

„Labai geri mūsų mobilieji telefonai: jie gali tris kartus per dieną mums „išmesti“ žinutę – mažiau žiūrėk į „Facebooką“, ar neužmiršai pasirūpinti savimi? Kai kurie klientai tiesiog užsirašo „meilė sau“, – sako psichologė.

Vis dėlto pasitaiko, kad, iš pradžių uoliai vykdę savo pažadą, mes viską metame ir grįžtame prie senų įpročių.

„Jei kažką nusprendei daryti, tai reikia daryti be išlygų. Jei sportuoti, tai sportuoti, net jei blogai jautiesi, nemiegojai naktį, net jei tau vos pakilusi temperatūra, vis tiek turi eiti ir sportuoti. Kad nebūtų taip, jog šiandien gera nuotaika, o rytoj bloga, ar susigalvojau pats savo savijautą. Turi apgalvoti situacijas, kai gali paslysti, ir iš anksto joms pasiruošti, pavyzdžiui, ką darysiu, jei mane pakvies į vakarėlį, – ar aš eisiu tą vakarą sportuoti, iš anksto apsvarstyti, kad tokios situacijos neišmuštų iš pusiausvyros“, – siūlo psichologė.

Svarbiausia nepasidaryti begalinio sąrašo, o išsirinkti vieną konkretų ir realiai įgyvendinamą tikslą. Tuomet neteks nusivilti savimi ir bus lengviau tą pažadą įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių