Quantcast

„Eurovizijos“ finale – trys Baltijos šalys

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos muzikos gerbėjai džiūgavo – Monika Linkytė ir Vaidas Baumila pateko į „Eurovizijos“ finalą. Į finalą taip pat  pateko Lenkija, Slovėnija, Švedija, Norvegija, Juodkalnija, Kipras, Azerbaidžanas, Latvija ir Izraelis.

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos muzikos gerbėjai džiūgavo – Monika Linkytė ir Vaidas Baumila pateko į „Eurovizijos“ finalą. Į finalą taip pat  pateko Lenkija, Slovėnija, Švedija, Norvegija, Juodkalnija, Kipras, Azerbaidžanas, Latvija ir Izraelis.

Paklausti, ką norėtų pasakyti Lietuvai, atlikėjai duetu šaukė „ačiū“. „Ačiū už visas geras mintis, mes to ir prašėme – gerų minčių srauto, kurį jūs siuntėte“, – dėkojo Vaidas. Atlikėjai tikino puikiai suprantantys, koks sunkus darbas jų laukia.

 

 

„Taip, neturėsime laisvos dienos, rytoj – vėl repeticijos. Bet mes žinome, ką darome, žinome, kokią dainą turime ir kad ji patinka žmonėms“, – tvirtino dainininkas.

Monika sakė tikinti, kad prie dueto sėkmės labai prisidėjo ir užsienio lietuviai. „Ačiū ir lietuviams, ir ne lietuviams“, – dėkojo atlikėja.

„Puiku, kad žmonės pagavo žinutę, kurią mes siunčiame pasauliui. Juk mūsų dainoje – tiek meiles ir pozityvo. Džiaugiuosi, kad žmonės tai pajuto, jei balsavo už mus“, – kalbėjo Vaidas.

„Nepakartojamas jausmas. Po viso to, ką teko čia išlaukti, išbūti, kantriai kentėti, dabar mes jau galime vėl pradėti jaudintis, nes mes – finale, vadinasi – mes vėl dainuosim. Mes dar dainuosim!“ – po rezultatų paskelbimo džiūgavo Lietuvos delegacijos vadovas Audrius Giržadas.

Burtus, kurioje finalo dalyje pasirodys, Monika ir Vaidas traukė kartu. Publika tokį gestą pasitiko šūksniais. Paaiškėjo, kad lietuvių duetas pasirodys pirmoje finalo dalyje kaip ir Švedija bei Norvegija. 

„Gal tas skaičius 1 lydės ir toliau, bet mus tenkins ir kitas numeris finale“, – juokėsi Monika.

 

L. Lučiūnas: spalvos ir vaizdas buvo labai teisingi

Pasak muzikos prodiuserio Lauro Laučiūno, Lietuvos atstovų patekimą į finalą lėmė keli faktoriai. Prodiuseris stebėjo ne tik pusfinalį, bet ir prieš tai vykusias repeticijas ir įvertino, kad Monika ir Vaidas pusfinalyje pasirodė kur kas geriau nei repeticijose.

„Nesudrebėjo nei dainininkų balsai, nei operatorių rankos“, – sakė L. Laučiūnas. Muzikos prodiuserio teigimu, lietuvių duetas pasirodė gerai, o daugeliui varžovų sekėsi prasčiau nei repeticijose, labai matėsi jaudulys.

„Visiems skeptikams norėčiau paprieštarauti – spalvos ir vaizdas buvo labai teisingi“, – apie vaizdą scenoje kalbėjo L. Lučiūnas. Jo teigimu, pusfinalyje buvo aiškūs lyderiai – Švedija, Norvegija ir Izraelis.

„Pasirodyti pirmiesiems mums nebuvo problema. Kas vyko po mūsų dainos, buvo tikrai nuobodu. „Eurovizijos“ prodiuseriai pasirinko labai teisingai renginį pradėdami lietuviška daina. Jiems nebuvo kito pasirinkimo – arba lietuviška, arba švediška“, – manė muzikos ekspertas.

L. Lučiūno žodžiais, daug lėmė ir pozityvus lietuvių išankstinis vertinimas – užsienio žurnalistai prognozavo Lietuvai finalą.

„Finalas bus žymiai stipresnis nei buvo pusfinaliai. Manau, kad nugalėtoja gali tapti Švedija, nors nematėme ir kitų finalistų, kurie pusfinaliuose nepasirodė“, – svarstė muzikos prodiuseris.

D. Užkuraitis: paskutiniai tikrai nebūsime

Kaip teigė muzikologas Darius Užkuraitis, patekti į finalą Lietuvai padėjo būtent pirma pasirodymo vieta, dėl kurios visi taip nerimavo. „Pirmos vietos pliusas yra tas, kad atlikėjas mažai nervinasi. Jam nereikia sėdėti įtampoje, prieš jį niekas nepasirodo. Po Lietuvos pasirodymo sekė ne tokios ryškio dainos,“– sakė muzikologas.

Jis prisiminė praėjusių metų „Eurovizija“, kai prieš Lietuvą pasirodė seksualios lenkės, o po lietuvių – barzdota moteris. „Tad mūsų pasirodymas tarsi paskendo. Šįkart buvome pirmi – ryškus, geras, linksmas pasirodymas, o tokių šiame pusfinalyje buvo mažai“, – vertino muzikologas.

Jo teigimu, retai pasitaiko, bet šįkart visos Baltijos šalys pateko į dešimtuką. Finalą prognozuoti D. Užkuraičiui nėra paprasta.

„Neaišku, kelinti pasirodysime, kas bus prieš ir po mūsų. Tačiau, vertinat objektyviai, netikiu, kad būsime paskutiniai, tačiau taip pat netikiu, kad pateksime į dešimtuką. Manyčiau, būsime antrame dešimtuke. Žinoma, kuo aukščiau, tuo būtų smagiau. Būtų gerai iškovoti aukštesnę vietą, nei kažkada iškovojo „Skamp“ (jie buvo 13)“, – kalbėjo D. Užkuraitis.

Dėl Eurovizijos nugalėtojo muzikologas nėra visiškai tikras – nors tvirtina esant 85 proc. tikimybei, kad laimės švedas, tačiau nenori nuvertinti kūrinių, kurių „Eurovizijos“ scenoje dar nėra matęs.

Iš 17 pasisekė tik 10

Antrą „Eurovizijos“ pusfinalį vedė moterų trio: TV laidų vedėja, rašytoja ir aktorė Arabella Kiesbauer, TV laidų vedėja ir aktorė Mirjam Weichselbraun, radijo ir TV laidų vedėja Alice Tumler.

Tiesioginė transliacija iš Vienos per LRT Televiziją prasidėjo 22 valandą. Antrame pusfinalyje varžėsi 17 šalių, 10 jų pateko į konkurso finalą.

Lietuvių duetas – Monika Linkytė ir Vaidas Baumila – dainavo pirmieji. Pasirodymas praėjo sklandžiai ir nuotaikingai, o jį vainikavo net trys bučiniai: Monikos, Vaido, pritariančių vaikinų ir pritariančių merginų. Tokiu trigubu bučiniu lietuviai tikino nešantys tolerancijos žinutę ir skelbiantys, kad Lietuva nėra homofobiška šalis.

Airijos atstovė – savamokslė 17-metė muzikantė Molly Sterling. Mergina tikina, kad laimingiausia jaučiasi grodama fortepijonu ir dainuodama savo namuose Tipereryje. Vaikystėje ji save prisimena niūniuojant grupių „Eagles“, „Queen“ ir „Meatloaf“ melodijas tėvo automobilyje. Būdama 11-kos savarankiškai išmoko groti pianinu, o 12-kos pajuto adrenalino skonį pirmajame konkurse. Šiandien Molly lenkiasi tokiems dainininkams, kaip Stevie Nicks, Hozier, Lana del Rey ir Beyonce. Molly prisipažįsta negalinti gyventi be medaus, kurio sugeba suvalgyti iki penkių stiklainėlių per savaitę. Laisvalaikiu ji užsiima kikboksu, o ūkyje laiko asilą.

Anita Simoncini ir Michele Perniola – buvę vaikų „Eurovizijos“ dalyviai, o dabar – San Marino atstovai. Anita gimė 1999 m. San Marine.  Be dainavimo, domisi baletu, šoka nuo ketverių. Patinka grupės „Coldplay“, „Linkin Park“ „Radiohead“, dainininkė Etta James. Jos partneris Michele Perniola gimė 1998 m. Italijoje. Vaikystėje taip pat šoko baletą.

Knezas – vienas populiariausių Juodkalnijos atlikėjų. Yra išleidęs jau 10 albumų. Dainą „Eurovizijai“ sukūrė kartu su serbų kompozitoriumi. Solinę karjerą pradėjo 1992-aisiais garsiame buvusios Jugoslavijos šalių festivalyje „Mesam“.

Šlovė atėjo 1996-aisiais, išleidus pardavimų rekordus sumušusį albumą. Praėjusių metų spalį Juodkalnijos nacionalinis transliuotojas išrinko Knezą šios šalies atstovu jubiliejinėje 60-ojoje „Eurovizijoje“.

Nors Amber vos 23-ji, ji – „Eurovizijos“ veteranė. Maltos nacionalinėje atrankoje dalyvavo penkis kartus. 2012-aisiais Baku buvo Maltos atstovo Kurto Callejos pritariančioji vokalistė.

Vaikystėje aktyviai užsiiminėjo dziudo, kol trauma, kurią patyrė būdama 15-kos, neprivertė pasitraukti iš sporto. Nuo tada visa Amber energija skirta muzikai.

Laisvalaikiu moteris savanoriauja, prieš dvejus metus ji dirbo savanore Tanzanijoje, vėliau Italijoje. Dainininkė negali gyventi be šokolado, kuriuo mėgaujasi  ir Austrijoje, garsėjančioje gurmanišku šokoladu.

Norvegijai taip pat atstovauja duetas – Morlandas ir Debrah Scarlett. Kartą ankstyvą lapkričio rytą Debrah gavo SMS žinutę. Tąsyk ji buvo viešbutyje Šveicarijoje, kur koncertavo. Žinutė buvo nuo Kjetilio Morlando, kuris teiravosi, ar ji nesutiktų dalyvauti bendrame projekte.

Ši pora šiandien – Norvegijos atstovai 2015-ųjų „Eurovizijoje“, atliekantis juodąją meilės baladę „A Monster Like Me“. Kjetilio skoniui didelę įtaką padarė Jungtinė Karalystė, kurioje atlikėjas ilgai gyveno. Praėjusiais metai Kjetilis grįžo į Oslą ir pasivadino Morlandu. Debrah didžiąją gyvenimo dalį praleido Šveicarijoje. Norvegijoje išgarsėjo TV projekte „Norvegijos balsas“.

Portugalijos pasirinkimas – Leonor Andrade. Dainininkė gimė 1994 m. Pirmas jos prisilietimas prie muzikos buvo ketverių – Leonor tada pradėjo groti pianinu. Su šiuo instrumentu dainininkė nesiskiria iki šiol.

Su broliu ir dviem draugais grojo roko grupėje „Mariacaffe“. Vėliau bandė laimę „Portugalijos balse“, pasiekė pusfinalį. Lipdama į sceną, Leonor galvoja apie tuos, kuriuos myli.

Čekija į konkursą grįžo su puikiu duetu: Marta Jandova, kuri gerai žinoma ir Vokietijoje, ir Vaclavu Noidu Barta, populiariu kompozitoriumi, aktoriumi, aranžuotoju ir, žinoma, dainininku.

Marta gimė Prahoje, menininkų šeimoje. 1993 m. išvyko į Vokietiją, koncertavo su grupe „Die Happy“. Vaclavas muzikoje – nuo ketverių, yra išbandęs kone visus instrumentus. Pastaruoju metu vaidino ir dainavo miuzikluose, kūrė muziką TV serialams.

Prancūzų kilmės Izraelio atstovui Nadavui Guedjui – vos 16. Jo daina vadinasi „Golden Boy“ – „Auksinis berniukas“. Gimęs Paryžiuje, Nadavas užaugo Izraelyje.

Čia jis laimėjo TV talentų konkursą ir taip įgijo teisę atstovauti Izraeliui „Eurovizijoje“. Savo pasirodyme vaikinas tikisi sujungti geriausia, ką turi Europa ir Viduržemio regionas. Laisvalaikiu Nadavas klausosi hiphopo, elektroninės, R&B, soul muzikos.

Latvijos atstovė Aminata Savadogo gimė 1993 m. Rygoje. Jos mama – latvių ir rusų kilmės, o tėvas – iš Burkina Faso. Stiprus, originalus merginos balso tembras jungia tris dainavimo tradicijas – Afrikos, Rusijos i Europos.

Tad nenuostabu, kad Aminata Latvijoje nuolat kviečiama į dainų konkursus ir muzikinius projektus. Aminata – savo dainų autorė. Groja fleita.

Elnurui Huseynovui ši „Eurovizija“ – jau antroji. Pirmąkart šiame konkurse jis dalyvavo 2008-aisiais ir užėmė su partneriu 8-tą vietą finale. Šiemet Elnuras Europai pristato mistišką šiuolaikinę baladę „Vilko valanda“.

Azerbaidžano atstovas gimė 1987 m. Muzikinį kelią pradėjo būdamas penkerių. Vėliau eksperimentavo tarp džiazo, pop ir klasikos, vokalo mokėsi pas garsiausiu šalies pedagogus. Šiemet vasarį Elnuras nugalėjo TV projekte „Turkijos balsas“. Už jį finale balsavo daugiau kaip milijonas Turkijos žiūrovų.

Islandijos atstovė Maria Olafs – daugelio talentų savininkė. Ji dainuoja, vaidina ir rašo dainas. Gimė mažame Norvegijos miestelyje. 

Vaikystėje, būdama dešimties, buvo pakviesta nedideliam vaidmeniui nacionaliniame teatre. Yra vaidinusi klasikiniuose spektakliuose „Muzikos garsai“ ir „Ronja plėšiko duktė“.

Daina „Unbroken“ parašyta specialiai Mariai. Nors kūrinys idealiai tinka jos balsui, atlikėja prisipažino nesitikėjusi pergalės nacionalinėje atrankoje.

Po tokių atlikėjų, kaip ABBA ir Loreen, Švedija renkasi itin išrankiai. Sėkmę nacionalinėje atrankoje 28-erių Mansas Zelmerlowas pelnė tik iš trečio karto. Ją atnešė daina „Heroes“.

„Ji pasakoja apie tuos laikus, kai buvau jaunesnis ir buvo sunku susirasti draugų. Man padėjo vienas žmogus“, – pasakoja Mansas.

Dainininkas remia fondą, kuris finansuoja tris mokyklas Pietų Afrikoje ir vieną Kenijoje.

Iš Mauricijaus kilusiai Šveicarijos atstovei Melanie Rene – 24-eri. Kad jos aistra – muzika, muzikantų dukra suprato 7-erių. Nuo 2010-ųjų studijavo muziką Didžiojoje Britanijoje, ten būdama parašė dainą „Time To Shine“, su kuria laimėjo nacionalinę atranką.

Šveicarė Melanie – Rumunijos dainų konkurso Grand Prix laureatė. Pasidomėjusi savo kilme, Melanie sužinojo, kad jos protėviai – indų princesė ir prancūzų kapitonas.

Johnas Karayiannis – 20-metis Kipro atstovas iš Limasolio, jau rugsėjį keliantis sparnus į Londoną, kur studijuos muziką ir įrašinės albumą.

Vaikystėje jis klausėsi grupių „Linkin Park“ ir „Metallica“, šiuo metu jo didieji autoritetai neseniai Lietuvoje koncertavęs Edas Sheeranas  ir Johnas Mayeris. „Svarbiausia, kad būtų geras balsas ir gera daina“, – sako Kipro atstovas.    

Su „Eurovizija“ Johnas tiesiogiai susiduria jau antrąkart: būdamas trylikos jis dalyvavo atrankoje į vaikų „Euroviziją“.

Slovėnų duetas Maraaya – tai Marjetka ir Raay. Pora ne tik scenoje, bet ir gyvenime. Augina du sūnus.

Marjetka baigė Liublijanos muzikos akademiją, dirba vokalo pedagoge. Raay‘us – vienas iškiliausių Slovėnijos prodiuserių. Žmonai sukūrė muzikos stilių, kurį galima pavadinti „indie pop“.

Skiriamasis dueto bruožas – scenoje naudojamos studijinės ausinės. Marjetka sako, kad tai būdas sukelti pojūčius, kuriuos dainininkė patiria įrašų studijoje.

Lenkijos atstovė Monika Kuszynska muzikinę karjerą pradėjo 2001 m. kaip grupės „Varius Manx“ solistė. 2006-aisiais Monika patyrė autoįvykį, po kurio liko iš dalies paralyžuota. Dainininkė juda neįgaliojo vėžimėliu.

Po daugelio metų, praleistų reabilitacijose, Monika grįžo prie didžiosios savo aistros – muzikos. 2012 m. išleistas jos pirmasis albumas.

Dainininkė aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje. Prieš dvejus metus Lenkijos prezidentas apdovanojo ją Aukso kryžiumi.

„Eurovizijos“ finalą per LRT Televiziją stebėkite šeštadienį 22 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dėl to

Dėl to portretas
šlykštaus bučinio TIK ir pateko į finalą, - Europa.

kaip sau norit

kaip sau norit portretas
bet man jie nepatinka slykstus ir tas ju bucinys fui

Eugenijus G.

Eugenijus G. portretas
Ar sveikos orentacijos rezisieriui butu sove i galva suvaidinti homoseksualus?Manau kad ne.Rezisieriaus pasirinkimas turejo atitikti jo orentacija.Priesingu atveju gautusi akivaizdziai dirbtinai,o cia kaip tikri iskrypeliai pasibuciavo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių