Quantcast

Mokslinės fantastikos gerbėjams – penkios staigmenos filme „Čapis“

  • Teksto dydis:

Apie pirmąją jausti ir savarankiškai mąstyti sugebančią mašiną pasakojančiame naujajame Pietų Afrikos režisieriaus Neillo Blomkampo filme „Čapis“ (angl. „Chappie“) netrūks netikėtų akimirkų ir intriguojančių detalių. „The Guardian“ surinko penkias, leidinio kino ekspertų nuomone, labiausiai publikos dėmesio vertas šios juostos staigmenas.

Filmo „Čapis“ veiksmas vyksta netolimoje ateityje, viename didžiausių Pietų Afrikos miestų, Johanesburge. Tiesa, vargu ar jo vaizdai šiame filme pritrauks turistų srautus – prieš žiūrovų akis iškils pragariška sugriauto metropolio versija, kur policija priversta į pagalba pasitelkti robotus, tam kad suvaldytų įsišėlusius ir ginkluotus nusikaltėlius. Kai vienas policijos robotų apgadinamas kovoje, mechaninės armijos kūrėjas, išradėjas Deonas (akt. Devas Patelis) nusprendžia su juo atlikti eksperimentą ir išmėginti dirbtinio intelekto programą, kurią jis tobulino jau kurį laiką. Taip gimsta Čapis, pirmasis pats protauti sugebantis robotas.

1. Pakviesti Pietų Afrikos duetą „Die Antwoord“ tapti filmo aktoriais – genialus sprendimas. Ninja ir Yo-Landi Vi$$er juostoje „Čapis“ vaidina „pablogintas“ jų pačių versijas. Robotą ir jo kūrėją pagrobę nusikaltėliai suteikia Čapiui visiškai kitokį veidą – jie moko naująjį „įvaikį“ vogti automobilius, plėšikauti. Nors buvo manyta, kad žinomų atlikėjų veidai filme gali blaškyti žiūrovus – jiedu taip organiškai įsiliejo į „Čapio“ aplinką, tarsi jie iš tiesų ten gyventų. Žurnalistų teigimu, „Die Antwoord“ vaidmenų intensyvumas ir tikroviškumas gali paversti filmą viso dešimtmečio žanro favoritu.

2. Hughas Jackmanas tapo puikiu blogiuku su juokinga šukuosena. Dėl herojiškų ir romantiškų vaidmenų pripažinimą pelnęs Australijos aktorius H.Jackmanas šįsyk stojo į tamsiąją pusę ir tapo rimčiausiu Čapio priešu, savo teisingumu įsitikinusiu dirbtinio intelekto priešininku Vinsentu, kuris kartas nuo karto ekrane primena tikrą pamišėlį. Jo tikslas – į miesto gatves išleisti gigantiškus žmonių kontroliuojamus robotus. Atkreipkite dėmesį į jo šukuoseną, futuristinė mada tikrai herojų aplenkė.

3. Oliverio Tvisto nuotykiai sugrįžta. Daugelis yra skaitęs garsųjį Charleso Dickenso romaną „Oliverio Tvisto nuotykiai“, kuriame pasakojama apie našlaitį, kuris pabėga iš prieglaudos ir patekęs į nusikaltėlio rankas tampa jaunu vagišiu. Netskleidžiant „Čapio“ siužeto subtilybių, filmo pradžia šiek tiek primena šį kūrinį. Kita vertus, filme netrūksta ir apie filmą „Robokopas“ pagalvoti priversiančių detalių, tačiau tai anaiptol nesumenkina malonumo stebint sumainiai suadytą „Čapio“ istoriją.

4. Keistai „ant popieriaus“ skambėjęs siužetas  pretenduoja tapti didžiausiu N.Blomkampo hitu. Kritikai sutinka, jog 2013-aisiais kino kūrėjo pristatytas filmas „Eliziejus“ atrodė turintis daugiau sėkmės rodiklių, panašu, kad naujasis savotiškas Pietų Afrikos režisieriaus eksperimentas bus gerokai sėkmingesnis. Filme „Čapis“ žiūrovai išvys susišaudymų, veiksmo ir elegantiškų diskusijų apie žmonijos prigimtį mišinį, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo išties nestandartinis. Tačiau, kaip ir populiarumo sulaukęs „9-asis rajonas“, naujasis N.Blomkampo filmas jau dabar vadinamas „aštria kino kultūros išdaiga“.

5. Rimtas iššūkis Andy Serkiso Golumui. Žiūrovai filme „Čapis“ neišvys aktoriaus Sharlto Copley, tačiau būtent jis suteikė judesius, emocijas ir gyvybę robotui Čapiui. Unikalus savo įtaigumu vaidmuo, „The Guardian“ vertintojų nuomone, pirmasis tokio lygio pasirodymas, kai aktorius dalyvavo filmavimuose, o vėliau kompiuterių pagalba „virto“ savuoju personažu kino ekrane, po Andy Serkiso Golumo, kurį žiūrovai galėjo matyti „Žiedų valdovo“ ir „Hobito“ trilogijose.

Filme „Čapis“ žiūrovai be Ninja ir Yo-Landi iš „Die Antwoord“, H.Jackmano bei D.Patelio taip pat išvys Sigourney Weaver.

Jausti ir mylėti gebantis robotas Čapis jau atkeliavo į Lietuvos kino teatrus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių