Quantcast

Mirė legendinį Džeimsą Bondą vaidinęs R. Moore'as

  • Teksto dydis:

Britų aktorius Rogeris Moore'as (Rodžeris Muras), neužmirštamasis Džeimsas Bondas, mirė antradienį, būdamas 89-erių, pranešė jo artimieji tviteryje.

„Smarkiai prislėgti turime pranešti baisią žinią, kad mūsų mylimas tėvas, seras Rogeris Moore'as (Rodžeris Muras), paliko šį pasaulį Šveicarijoje po trumpos, bet narsios kovos su vėžiu“, – nurodė jie.

„Esame visi priblokšti, – rašė Deborah (Debora), Geoffrey (Džefris) ir Christianas (Kristjanas). – Ačiū Tėveli, kad buvai, koks buvai ir toks itin ypatingas daugybei žmonių“.

„Meilė, supusi jį paskutinėmis dienomis buvo didžiulė, tiesiog neapsakoma vien žodžiais“, – pažymi artimieji.

Septintajame dešimtmetyje R. Moore'as pagarsėjo sklandžiai kalbančio Simono Templaro vaidmeniu britų televizijos šou „Šventasis“ (The Saint), vėliau, aštuntajame dešimtmetyje, jis vaidino kartu su kita garsenybe, Tony Curtisu (Toniu Kertisu) filme „Įtikinėtojai“ (The Persuaders).

Bet tik 1973-aisiais, 45-erių R. Moore'ui teko vaidmuo, kuris daugeliui jo gerbėjų geriausiai apibūdina šią asmenybę – tai Iano Flemmingo (Ajeno Flemingo) detektyvinių romanų slaptasis agentas Bondas, Džeimsas Bondas.

E. Moore'as Bondu debiutavo juostoje „Gyventi ir leisk numirti“, po to sekė dar šeši filmai iki 1985-ųjų, kada pasirodė paskutinis šioje serijoje – „Žvilgsnis į žmogžudystę“ (A View to a Kill), tada jis buvo 57-erių.

Vėliau R. Moore'as pasižymėjo humanitarine veikla, ypač savo veikla UNICEF ambasadoriumi, padėjęs rinkti lėšų skurstantiems vaikams.

„Išėjus serui Rogeriui Moore'ui, pasaulis neteko vieno didžiausių vaikų gynėjų – ir visa UNICEF šeima neteko geriausio draugo“, – sakė šios JT agentūros vadovas Anthony Lake'as (Entonis Leikas).

„Žinome, kad mūsų meilę ir žavėjimąsi daugybę kartų padidins visame pasaulyje žmonės, pažįstantys jį iš jo filmų, televizijos laidų, jo aistringos veiklos UNICEF. Pastarąją veiklą jis pats laikė didžiausiu savo pasiekimu“, – nurodė A. Lake'as.

„Meilę, kurią jusdavo mūsų tėvas eidamas į sceną ar prieš kameras, nepaprastai jį palaikė ir skatino įtemptai dirbti net devintajame jo gyvenimo dešimtmetyje iki pat paskutinio jo pasirodymo 2016-ųjų lapkritį Londono karališkojo festivalio rūmų scenoje“, – sakė jo vaikai.

„Didžiulė minia taip džiaugsmingai sveikino jį scenoje ir už jos, kad net sudrebino visą pastatą, esantį netoli jo gimtinės“, – pažymi jo vaikai, pridurdami, kad dabar jie šią sunkią valandą palaiko savo tėvo ketvirtąją žmoną Kristiną.

R. Moore'o prašymu, laidotuvės būsiančios privačios, Monake, nurodė jie.

Nuo „Šventojo“ iki agento 007

Britų aktorius Rogeris Moore' as (Rodžeris Muras) niekada nesipuikavo savo vaidmenimis, bet faktai kalba patys už save – jis įkūnijo Džeimsą Bondą net septyniuose filmuose – daugiau nei bet kuris kitas aktorius.

Jo slaptasis superagentas, iš kitų išsiskyręs savo ironiškai pakeltu antakiu ir šypseną keliančiais pokštais, buvo daug lengvabūdiškesnis už jo pirmtako Seano Connery (Šono Konerio) suvaidintą herojų.

Tačiau R.Moore'as aplenkė S.Connery ir visus kitus agento 007 vaidmenį atlikusius aktorius, suvaidinęs, jo žodžiais, Džimį Bondą, net septyniuose filmuose.

R.Moore'as taip pat buvo vienas paskutiniųjų seno kirpimo kino žvaigždžių, tarp kurio draugų buvo Frankas Sinatra (Frenkas Sinatra) ir Davidas Nivenas (Deividas Nivenas), gyvenusių prabangiuose namuose Šveicarijoje ir Prancūzijos Rivjeroje.

Vėliau jis buvo paskirtas UNICEF geros valios ambasadoriumi, tačiau savo aktorinio talento niekada nesureikšmino.

„Aš nesu tas šaltakraujiško žudiko tipas, todėl vaidinu, kad būtų juokinga“, – kažkada sakė R.Moore'as.

„Neblogai pasisekė“

Rogeris George'as Moore'as (Rodžeris Džordžas Muras) gimė 1927 metų spalio 14 dieną Stokvele, Londono priemiestyje. Jis buvo vienintelis vaikas policijos konsteblio ir namų šeimininkės šeimoje ir džiaugėsi laiminga vaikyste.

„Man visai neblogai pasisekė kaip berniukui iš Stokvelio, kuriame aš su nuostaba žiūrėdavau į ekraną, net nesuvokdamas, kad kada nors būsiu šio magiško pasaulio dalis“, – rašė jis savo autobiografijoje „My Word Is My Bond“.

Aktoriaus karjerą R.Moore'as pradėjo penktajame dešimtmetyje, dar prieš studijas Karališkoje teatro meno akademijoje.

Šeštajame dešimtmetyje jis pradėjo dirbti MGM kino studijoje, tačiau jam tekdavo tik antrojo plano vaidmenys.

Pasaulinė šlovė R.Moore'ą aplankė tik septintajame dešimtmetyje, kai jis suvaidino britų televizijos kriminaliniame seriale „Šventasis“ (The Saint) ir atliko gražbyliauti mėgstančio nuotykių ieškotojo Saimono Templerio vaidmenį.

Jis taip pat pasirodė su Tony Curtisu (Toniu Kurtisu) aštuntojo dešimtmečio nuotykių seriale „Įtikinėtojai“ (The Persuaders).

Savo autobiografijoje R.Moore'as rašė, kad pirmą kartą Iano Flemingo (Ajeno Flemingo) sukurto agento Džeimso Bondo vaidmenį jam buvo pasiūlyta atlikti dar 1967 metais.

Tačiau vaidmuo jam atiteko tik 1973-iaisis. Būdamas 45-erių jis pakeitė dvejais su puse metų už jį jaunesnį S.Connery, kuris superšnipą vaidino iki jo.

R.Moore'as bondiadoje debiutavo su filmu „Gyvenk ir leisk mirti“ (Live and Let Die), tiesa, prieš tai prodiuseriai privertė jį numesti svorio, sutvirtinti savo kūną ir nusikirpti plaukus.

Po šio filmo sekė 1974 metų juosta „Žmogus su auksiniu pistoletu“ ( The Man with the Golden Gun), 1977 metų „Šnipas kuris mane mylėjo“ ( The Spy Who Loved Me), 1983 metais sukurta „Aštuonkojė“ (Octopussy) ir 1988 metų juosta „Žvilgsnis į žmogžudystę“ (A View to a Kill), kurioje R.Moore'as filmavosi būdamas jau 57 metų.

„Liūdna, kad man reikėjo skirtis su Bondo filmais, – sakė R.Moore'as per vieną ceremoniją prieš pat savo 80 metų jubiliejų, kai jam buvo skirta žvaigždė Holivudo Šlovės alėjoje. – Merginos darėsi vis jaunesnės, o aš dariausi per senas“.

Pasak R.Moore'o, bene maloniausius atsiminimus jam kelia „Šnipo, kuris mane mylėjo“ filmavimas, kuriame taip pat dalyvavo piktadario „Nasrų“ vaidmenį atlikęs velionis Richardas Kielas (Ričardas Kilas), miręs 2014 metais. Taip pat didelį įspūdį paliko to filmo rekvizitas, tarp jų sportinis automobilis „Lotus Esprit“, transformuojamas į povandeninį laivą.

„Manau, jog „Šnipas, kuris mane mylėjo, buvo geriausias (filmas), ar bent jau tas, kuris man patiko labiausiai, – sakė R.Moore viename interviu 2007 metais. – Jam buvo pasirinktos puikios filmavimo vietos. Ir man labai pasisekė dirbti su režisieriumi Lewisu Gilbertu“.

Prisiminimai apie juostą „Žvilgsnis į žmogžudystę“, kurioje aktorius pasirodė su Grace Jones (Greise Džouns), nėra tokie malonūs.

„Visada sakydavau, kad jeigu negali apie ką nors pasakyti nieko gražaus, tai nieko ir nesakyk. Taigi, aš nieko nesakysiu“, – kalbėjo jis.

Nors Džeimso Bondo gerbėjai vis dar ginčijasi, kuriam aktoriui geriausiai pavyko atlikti agento 007 vaidmenį, pats R.Moore'as sakė niekada to neaptarinėjęs su savo kolegomis.

Net tada, kai 1983 metais O.Connery sugrįžo ir nusifilmavo „neoficialiame“ Džeimso Bondo filme „Niekada nesakyk niekada“ ( Never Say Never Again), kuris pasirodė taip pačiais metais, kaip ir „Aštuonkojė“ su R.Moore'u, aktoriai šios temos vengė.

Iš dalies prie to prisidėjo bendras jų draugas Michaelas Caine'as (Maiklas Keinas), pataręs jiems neįsivelti į žiniasklaidos pradėtą „Bondų mūšį“.

„Mes su Seanu niekada nekalbėjome apie savo patirtį... net su pagrindinį vaidmenį atlikusiomis poniomis, – pasakojo R. Moore'as.

– Iš tiesų aktoriai susėdę neaptarinėja vaidmenų, kuriuos jie atliko – kad kas nors nepasakytų: „Tai buvo šlamštas“.

Tiesa, vėliau jis prisipažino, kad yra didelis dabartinio Džeimso Bondo, aktoriaus Danielio Craigo (Danielio Kreigo), gerbėjas.

„Danielis Craigas yra kiečiausias, po jo eina Seanas“, – sakė jis viename interviu.

Menkinantis savo sugebėjimus

Tuo metu kai filmavosi juostose apie Džeimsą Bondą ir vėliau R.Moore'as atliko ir daugiau vaidmenų, tačiau žiūrovui jis liko geriausiai žinomas kaip superagentas.

Kai kalba pakrypdavo apie jo aktorinius sugebėjimus, R.Moore'as buvo linkęs juos sumenkinti.

„Turiu tris išraiškos priemones: kairiąją akį, dešiniąją akį ir sugebėjimą visiškai nejudėti“, – kažkada juokavo jis.

Tačiau R.Moore'as mėgavosi aukštuomenės gyvenimu, turėjo būrį įžymybių draugų ir namus pietvakarinėje Šveicarijoje bei Monake.

Pastaraisiais metais R.Moore'as garsėjo savo labdaringa veikla, buvo UNICEF geros valios ambasadorius, padėjo rinkti paramą sunkiai gyvenantiems vaikams.

2003 metais už darbą šioje organizacijoje jam buvo suteiktas riterio titulas.

Jis taip pat aktyviai dalyvavo kampanijoje prieš ančių kepenėlių pašteto gamybą.

1993 metais R.Moore'ui dėl vėžio buvo operuota prostata, 2003 metais jam buvo įstatytas širdies stumuliatorius, o 2013-aisiais – diagnozuotas diabetas.

2015 metais R.Moore'as užėmė 38 vietą britų žurnalo GQ sudarytame 50-ies geriausiai besirengiančių vyrų sąraše.

Jis buvo vedęs keturis kartus, turėjo du sūnus ir vieną dukterį.

Kartą aktorius prisipažino, kad pirmose dviejose santuokose – su čiuožėja ant ledo Doorn Van Steyn (Dorn Van Stejn) ir atlikėja Dorothy Squires (Dorote Skvairz) – jis patyrė fizinį smurtą.

Visų vaikų jis susilaukė su italų aktore Luisa Mattioli (Luiza Matioli), kurią vedė 1969 metais ir su kuria išsiskyrė 1996-aisiais. 2002 metais žvaigždė susituokė su švede Krisitina Tholstrup (Kristina Tolstrup).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių