Quantcast

M. Linkytės lūpose – kitokia V. Kernagio dainos versija

Projekte „Dainuoju Lietuvą“ – jau trečiasis pusfinalis. Pirmadienį vykusiame jo filmavime skambėjo ir himną primenantys kūriniai, ir itin švelnios baladės. Komisijos nario Deivido Zvonkaus įsitikinimu, iš šio dešimtuko išrinkti prastų dainų tiesiog neįmanoma.

Atlikėjams akompanavo Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas Donato Katkaus drauge su LRT ritmo grupe.

Komisijoje – muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, aktorė Kristinas Kazlauskaitė ir kompozitorius D. Zvonkus. Trys dainos iš šio pusfinalio keliaus tiesiai į finalą, vyksiantį jau gruodžio 23 dieną.

Pirmoji projekte skambėjo Monikos Linkytės atlikta Vytauto Kernagio daina „Išeinu“. „Esu nudžiugusi dėl šio projekto. Kai kurios dainos net konkurse neturėtų dalyvauti, jos tiesiog tokios yra. Yra štai tokių dainų, kurias Lietuvoje visi myli, kurios kalba iš širdies, taip jautriai, taip paprastai“, – kalbėjo  K. Kazlauskaitė. Aktorė pastebėjo, kad gražūs ir paprasti dainos žodžiai tinka ir vyrui, ir moteriai.

„Monika puikiai išspinduliavo visą jausmą“, – įvertino D. Zvonkus. Emocijų, klausydamas kūrinio patyrė ir R. Zilnys. „Kai kalbi apie šitą dainą apima jausmas, kad visi, kurie sėdi prie televizorių, nori, kad mes užsičiauptume ir leistume dar paklausyti šitos dainos“, – nutarė muzikos apžvalgininkas.

Romas Dambrauskas scenoje pasirodė su daina „Lietus Lietuvoj“. „Žodžiai gražūs, melodija be galo graži, ji labai kabina dūšią, aš manau, kad ją tikrai visi myli“, – apie dainą svarstė K. Kazlauskaitė. D. Zvonkaus teigimu, kūrinio atlikimas – neperkrautas, taurus. „Kiekvieną kartą ši daina – tarsi mažas stebuklas“, – mano D. Zvonkus.

(R.Dambrauskas - V.Radžiūno (LRT) nuotr.

R. Zilnio pastebėjimu, R. Dambrauskas yra Lietuvos scenos paradoksas, nes yra žinomas dėl lyriškų dainų, nors pats yra labai linksmas. „Ši daina turi vieną niuansą. Daugybė emigravusių žmonių man yra sakę, kad ji visai kitaip skamba, kai gyveni ne Lietuvoje. Ši daina sukelia ilgesį“, – sakė muzikos apžvalgininkas.

Grupė „El Fuelgo“ atliko kūrinį „Palaimink, Dieve, mus“. „Ką daryti, kai yra daina, kuri tiesiog privalo kelauti į finalą?“ – klausė R. Zilnys.  D. Zvonkaus teigimu, iš šio  pusfinalio sąrašo išrinkti blogo trejetuko – neįmanoma. „Tai – ne daina, o himnas, todėl neabejoju, kad žiūrovai balsuos už šią dainą“, – tikino jis. R. Kazlauskaitės pastebėjimu, daina labai stipri ir artima himnui.

„Aš dar dainuosiu“ – „Hiperbolės“ daina, kurią pristatė Tadas Juodsnukis. „Ši daina tinka, kai tave palieka mergina, ar vaikinas, kai palieka vyras ar žmona, kai neišrenka į Seimą, kai nelaimi „Eurovizijos“… Tai – optimizmo koncentratas, kad viskas bus gerai“, – įsitikinęs R. Zilnys.

K. Kazlauskaitės žodžiais, šios dainos ramiai klausyti tiesiog negali.

„Hiperbolės dainos dar tikrai nevirto kuždesiu“,  – kūrinio žodžius komentuodamas perfrazavo D. Zvonkus.

Dar viena „Dainuoju Lietuvą“ pusfinalyje skambanti daina – „Medžiai be lapų“, atliekama grupės „Poliarizuoti stiklai“ .

Pasirodo, ši daina slapta buvo įrašyta LRT pastate dar 1987 metais. R. Zilnys pastebėjo, kad grupės nariai ir po daugelio metų mėgaujasi buvimu scenoje.

„Daina pasmerkta būti amžinai populiari. Nors sukurta pieš trisdešimt metų, bet tinka ir šiandien“, – šypsojosi D. Zvonkus.

Olego Ditkovskio ir Nedos Malūnavičiūtės duetas atliko kūrinį „Aš mylėjau tave tau nežinant“.

„Išgirsti O. Ditkovskį, dainuojantį šį dainą, yra didelė dovana televizijos žiūrovams, man tai – viena gražiausių lietuviškų dainų, kai viskas giliai užkabina. Ji turi būti finale“, – žavėjosi R. Zilnys.

K. Kazlauskaitė pastebėjo, kad duetas – puikiai vienas kitą jaučia. D. Zvonkus pritarė komisijos kolegai: „Tai –  nuostabaus grožio romansas, kuris privalo skambėti finale.“

Dažniausiai Virgilijaus Noreikos atliekamas kūrinys „Švelnumas“ šį kartą suskambo Pauliaus Bagdanavičiaus lūpose. K. Kazlauskaitės žodžiais, tai – dar viena fantastiška daina, kurią norėtųsi, kad girdėtų visas pasaulis.

R. Zilnys svarstė, kodėl daugelis žmonių taip mėgsta projekte skambančius lietuviškus kūrinius. Muzikos apžvalgininko nuomone, šios dainos primena paprastus ir nuoširdžius dalykus, kurių esame pasiilgę. „O  iš šitos dainos ir dabar daugelis Lietuvos kūrėjų galėtų pasimokyti“, – kalbėjo jis.

Jurga Šeduikytė atliko kūrinį „Laisvė“. „Ši daina kieta kaip deimantas, gili kaip bedugnė, skaudi kaip ašmenys, labai jaudinanti“, – gyrė K. Kazlauskaitė. D. Zvonkaus nuomone, ši daina šventa kiekvienam lietuviui, todėl net nejauku ją komentuoti. „Todėl išreikšiu tik susižavėjimą šia Jurgos versija“, – kalbėjo kompozitorius. „Lieku ištikimas žodžiams, kad ši daina yra už vertinimo ribų. Ji labai labai ypatinga“, – žavėjosi R. Zilnys.

Gytis Paškevičius pasirodė su savo kūriniu „Tu vėjo paklausk“. „Visos dainos viena už kitą geresnės. Kiek teko girdėti šios dainos atlikimų,  kol kas niekas neperspjovė paties dainos autoriaus Gyčio“, – įvertino D. Zvonkus.

Erica Jenings ir Rafailas Karpis pristatė kūrinį „Tu ateik į pasimatymą“. „Labai mėgstu šią moterį, bet daina – nelabai. Ji turi savo vietą, visokių jų reikia, bet gal ne šitam konkurse“, – vertino K. Kazlauskaitė.

(E. Jenings ir R. Karpis - V.Radžiūno (LRT) nuotr.)

R. Zilnys svarstė, kaip Europa įvertintų, jei šį kūrinį išsirinktume Lietuvos šimtmečio daina. „O man Rafailas patiko. Daina sukurta, kai nei aš, nei Ramūnas dar nebuvome gimę, ir ji iki šiol skamba“, – prisiminė D. Zvonkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių