Quantcast

Lietuviai atranda pakaitalą „kabokams“ ir kortoms

Vakarojimą klubuose ir bokalo kilnojimą baruose pamažu keičia pasisėdėjimas su draugais ramesnėje aplinkoje, žaidžiant stalo žaidimus. Taip LRT.lt tvirtina stalozaidimai.eu vadovas Rytis Butiškis. Kad stalo žaidimai Lietuvoje populiarėja, tikina ir vienas iš Vilniaus stalo žaidimų klubo įkūrėjų Linas Liktorius.

Pasak portalo stalozaidimai.eu įkūrėjo ir stalo žaidimų populiarintojo R. Butiškio, Lietuvoje žmonės stalo žaidimus dažniausiai pradeda žaisti draugų kompanijoje. „Kai užsikabini, po kokių 15 partijų vieno ar kito įdomesnio žaidimo nori vis daugiau ir pradedi domėtis. Yra stalo žaidimų internetiniai puslapiai, kuriuose aprašomi dešimtys tūkstančių stalo žaidimų ir jų papildymų“, – sako R. Butiškis.

Stalo žaidimai yra įvairių lygių. R. Butiškio teigimu, dažniausiai žmonės pradeda nuo paprastesnių, skirtų vakarėliams, tokių, kaip „Monopolis“ ar „Risk“. „Su stalo žaidimais reikia augti. Kai žmonės jau paauga kaip žaidėjai, tada atsiranda ir sudėtingesni žaidimai“, – pasakoja R. Butiškis. Anot pašnekovo sunku vienareikšmiškai atsakyti, kaip ir kas skatina žmogų žaisti tokius žaidimus.

Stalo žaidimų entuziastas tikina, kad žaidėjų kiekis Lietuvoje po truputį auga. Žmonės vis dažniau iškeičia klubus ir „kabokus“ į pasisedėjimus su draugais, o bokalo kilnojimą – į „Monopolio“ kauliuko ridenimą.

Jam antrina ir vienos iš stalo žaidimų parduotuvės „Hobbyshop“ atstovas Edvinas Tamutis. Jis pastebi, kad  Lietuvos stalo žaidimų rinka keičiasi, pradedama domėtis rimtesniais, sudėtingesniais stalo žaidimais. „Stalo žaidimus kaip hobį ir laisvalaikio praleidimo būdą mato vis daugiau žmonių, susidomėjimas nuolat auga“, – teigia E. Tamutis.

Stalo žaidimus žaidžia ne tik vaikai

Lietuvoje žmonės galvoja, kad stalo žaidimai skirti vaikams arba „geekams“, sako R. Butiškis. „Žaidimais užsiima ir rimti žmonės kartu su visa šeima. Lietuvoje vyrauja nuomonė, kad kortomis lošti – normalu, o stalo žaidimai – ne prestižas. Džiugu, kad žmonės po truputį suvokia, jog taip nėra“, – mano jis.

R. Butiškiui pritaria ir vienas iš Vilniaus stalo žaidimų klubo įkūrėjų L. Liktorius. Pasak jo, klube daugiausia žaidžia rimtas jaunimas. „Kai šnekame apie jaunimą, daugelis galvoja, kad čia – studentai, moksleiviai, neva jie turi laiko, todėl ir žaidžia. Bet pastebėjome, kad dauguma to jaunimo – mokslus baigę, dirbantys žmonės. Stalo žaidimus žaidžia ir finansininkai, ir programuotojai, ir žmogiškųjų išteklių specialistai“, – tvirtina L. Liktorius.

Prieš atsirandant „Vilniaus stalo žaidimų klubui“, kaip pasakoja jo įkūrėjas, su draugais jie patys žaisdavo stalo žaidimus. Anot pašnekovo, laikui bėgant, žaidimų prisikaupė. „Pastebėjome, kad turime gerą kolekciją, o  kartais trūksta gudrių žaidėjų, su kuriais galėtume juos žaisti. Kažkuriais metais grįžome iš Rygos į Vilnių atlikti praktikos, o galop ir gyventi, tad pradėjome rinktis kavinėje, kuri mus priėmė su visais mūsų žaidimais. Ten rezervuodavome tam tikras dienas pažaisti, o po kažkurio laiko atsirado „Vilniaus stalo žaidimų klubas“, – teigia L. Liktorius.

„Vilniaus stalo žaidimų klube“ žmonės atsipalaiduoja

„Vilniaus stalo žaidimų klube“ mėgėjai žaidžia įvairius žaidimus. „Vieniems patinka ekonominiai, kuriuos žaidžiant reikia skaičiuoti apsiperkamumą, strateguoti. Kiti tiesiog nori atsipalaiduoti, tad žaidžia tokius žaidimus, kuriuose yra daugiau bendravimo, derybų elementų. Atskira žaidimų grupė – tokie, kurie iš žaidėjų reikalauja greičio ir reakcijos“, – sako L. Liktorius.

Jo teigimu, nuo žmogaus savijautos ir noro priklauso tai, kokį stalo žaidimą jis pasirinks. „Jei žmogus nori palaužyti galvą, jis žais vienokį žaidimą, jei tiesiog nori nusimesti dienos rūpesčius ir pabendrauti, tądien pasirinks kitokį“, – tvirtina pašnekovas.

Vasarą žaidžia prie vandens, rudenį – rugtyniauja

Anot L. Liktoriaus, atšilus orams, stalo žaidimai kartu su klubo nariais iškeliauja prie vandens telkinių, į gamtą. „Kai kurie mėgsta atsinešti kortas į pliažą, o mes – kokį nors stalo žaidimą. Dalį žaidimų galima žaisti net kelionės metu“, – tikina žaidimų entuziastas.

Rudenį atgis ne tik Vilniaus stalo žaidimų klubo bendruomenė. Norintys pažaisti ar išbandyti stalo žaidimus taip pat bus laukiami vienose iš stalo žaidimų parduotuvės „Hobbyshop“ rengiamų rungtynių. „Laukiami visi norintys. Patys darbuotojai yra užkietėję žaidėjai. Jiems tai ne tik darbas, bet ir pramoga“, – pasakoja parduotyvėje dirbanti Eva Taraškevič.

Merginos teigimu, nesuprantantys kokio nors stalo žaidimo į parduotuvę gali ateiti bet kada ir jiems bus paaiškinta, o norintys galės iš karto pažaisti su darbuotojais. „Mes paaiškiname ir žaidžiame kartu. Ne retai žmonės užsuka tiesiog pasižaisti. Taip pat ateina, jei nori nusipirkti žaidimą, bet nežino taisyklių. Kiti baiminasi, kad žaidimas gali būti per sudėtingas ir jie neišmoks, nesupras. Dažniausiai turime išpakuotą pagrindinę žaidimo versiją, tad klientai gali laisvai sužaisti ir išbandyti dominantį žaidimą“, – sako E. Taraškevič.

Ko paragauti neragavusiam?

Anot E. Tamučio, šiuo metu populiariausi žaidimai tie, kurių taisyklės nesudėtingos, lengvai suprantamos, tačiau žaidimas leidžia turiningai ir įdomiai praleisti laiką. „Išskirti vieną populiariausią kategoriją būtų sunku, reikėtų minėti bent jau tris: šeimai, vaikams bei kompanijoms. Tai dažniausiai reakcijos ir pastabumo reikalaujantys žaidimai tokie, kaip „Dobble“ ar „Blitz“, bendravimo ir fantazijos žaidimas „Dixit“, nesudėtingos strategijos – „Ticket to Ride“, – vardija stalo žaidimų parduotuvės „Hobbyshop“ atstovas.

Žmogui, nežaidusiam jokio stalo žaidimo (gal tik monopolį ar kortomis), stalo žaidimų entuziastas R. Butiškis rekomenduoja išbandyti „Katanos salos naujakurius“. Stalo žaidimus itin mėgstantis pašnekovas sako, kad tai žaidimas, turintis sėkmės ir mąstymo faktorių. „Vien tik mąstydami žmonės pavargsta. Žaidžiant šį žaidimą, visi iš karto įsitraukia. Nėra laukimo tarp ėjimų. Žaidimas smagus ir paprastas. Taip pat yra nemažai strategijos ir taktikos“, – teigia stalozaidimai.eu įkūrėjas. Jis priduria, kad dar vienas šio žaidimo privalumas – gražus dizainas, tad ir dėl šios priežasties, pasak eksperto, stalo žaidimų naujokams jis turėtų patikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių