Quantcast

Kovo 11-ąją Klaipėda švęs su grupe „Antis“

  • Teksto dydis:

Aktyvūs laisvės šaukliai – grupės „Antis“ muzikantai ruošiasi į Klaipėdą su specialia šventine programa, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui.

Kovo 11-ąją „Švyturio“ arenoje gyvai nuskambės visų laikų didžiausi „Anties“ hitai: „Kažkas atsitiko“, „Alyvos“, „Zombiai“, „Nauji metai“, „Pokštas“, „Ko tu stovi?“, „Mes rimti!“, „Muzika“, „Duokit medalį“, „Ša, inteligente“ ir kitos puikiai žinomos dainos.

Grupės pasirodymas Klaipėdoje bus pastiprintas videoprojekcijomis, lazeriais, pirotechnika ir specialiaisiais efektais, kurie jau tapo neatskiriama „Anties“ šou dalimi.

Tapo gyva legenda

„Antis“ – viena seniausių ir kiekvienam lietuviui geriausiai žinomų šalies roko grupių. Ji yra neatskiriama Lietuvos muzikinio, kultūrinio ir visuomeninio gyvenimo dalis. „Anties“ diskografijoje – aštuoni studijiniai albumai, antologija, geriausių dainų albumas, koncertinis albumas, trys DVD ir knyga.

Gyva legenda vadinama roko grupė „Antis“ buvo suburta architektų vakarėliui ir pirmą savo koncertą sugrojo 1984 m. gruodžio 31-ąją. Nutarusi toliau tęsti savo veiklą, grupė greitai tapo svarbiu reiškiniu ne tik Lietuvos roko, bet ir valstybės atgimimo istorijoje.

Po festivalio „Lituanica'86“ ir filmo „Kažkas atsitiko“ „Antis“ išpopuliarėjo Lietuvoje, vėliau ir TSRS. Pasiskelbusi perestroikos grupe, „Antis“ aktyviai talkino Sąjūdžiui, dalyvavo roko maršuose per Lietuvą, daug koncertavo Vakarų Europoje (Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Austrijoje) ir JAV, kur dalyvavo Niujorko „New Music Seminar“. 1989 m. grupė koncertavo „Festival Interceltique de Lorient“ Prancūzijoje, kuriame pasirodė vietoj į festivalį neatvykusios tuo metu dar tik neseniai susibūrusios airių grupės „The Cranberries“.

„Anties“ hitai „Kažkas atsitiko“, „Alyvos“, „Zombiai“, „Pokštas“, „Ko tu stovi?“ ir daugybė kitų ryškiai įrašyti į lietuviškos muzikos metraštį. Aktualiais tekstais pasižyminti grupė savo dainose pašiepė sovietinį režimą, biurokratiją, miesčioniškumą. Šias idėjas pabrėžė teatralizuoti koncertai ir grupės lyderio Algirdo Kaušpėdo monstriškas įvaizdis. Savo muzikoje „Antis“ sujungė naujosios bangos energiją ir kritiškumą su artroko ir džiazroko muzikinėmis idėjomis.

Teko laukti 17 metų

Baigusi aktyvią muzikinę veiklą 1990-aisiais, „Antis“ kelis kartus trumpam sugrįžo, tačiau naujų dainų neįrašė: 1996 m. liepos–rugpjūčio mėnesiais festivalyje „Roko maršas per Lietuvą’96“ Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje pasirodė jungtinis „Anties“ orkestras; 2003 m. spalio–gruodžio mėnesiais „Antis“ surengė koncertus „Forum Palace“ rūmuose, LNK studijoje bei Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose, kurių metu pristatė savo antologiją; „Anties“ pasirodymo Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose įrašas po pusantrų metų išleistas DVD plokštelėje „Gyva“, kurią grupė pristatė 2005 m. gegužę vieninteliu trumpu pasirodymu sostinėje.

Naujų „Anties“ dainų grupės gerbėjams teko laukti net 17 metų. 2007-ųjų lapkritį grupės muzikantai įrašė albumo „Ančių dainos“ kūrinius. Šis albumas prekyboje pasirodė gruodžio viduryje ir, padovanojęs hitus „Mes rimti!“, „Buržujus“, „Auksinis Buda“ ir „Girtuoklis“, tapo sėkmingiausiu „Anties“ diskografijoje. Albumas parduotas 7 tūkst. egz. tiražu.

Savo sugrįžimo albumą „Antis“ pristatė trimis koncertais Vilniuje „Forum Palace“ rūmuose ir koncertų turu per Lietuvą, kurį 2008 m rugsėjį vainikavo pasirodymas Vilniuje Katedros aikštėje 30 tūkst. žiūrovų. Šio koncerto įrašas 2008 m. pabaigoje pasirodė DVD plokštelėje „Rugpjūčio 33“.

2009 m. sausį „Antis“ laimėjo Metų veteranų prizą „Radiocentro“ muzikos apdovanojimuose, kuriuose atliko penkias savo dainas, ir pradėjo savo naują projektą, skirtą grupės 25-mečiui. Metų pabaigoje „Antis“ publikai pristatė muzikinę utopiją ir naują kompaktinę plokštelę „Zuikis Pleibojus“. 2010-ųjų pradžioje grupė išleido „Zuikio Pleibojaus“ vinilo plokštelę, tapusią pirmąja po keliolikos metų pertraukos nauja lietuviška populiariosios muzikos vinilo plokštele, o metų pabaigoje pakvietė į baigiamuosius muzikinės utopijos spektaklius.

Sugrįžimo triumfas

2011 ir 2012 m, surengusi vasaros koncertinius turus, 2013-aisiais „Antis“ pristatė savo naują koncertinę programą. Surengusi koncertą sostinės Katedros aikštėje, grupė naujas dainas įrašė studijoje ir sudėjo į albumą „Baisiai džiugu!“, kurį prodiusavo Viktoras Diawara. Radijo stotyse nuskambėjo nauji „Anties“ kūriniai: „Žaislas“ (patekęs į filmo „Valentinas už 2rų“ garso takelį), „Muzika“ ir „Kurti“. Už šį albumą M.A.M.A. muzikos apdovanojimuose grupė laimėjo apdovanojimą metų roko ir alternatyvos nominacijoje. „Ančiai“ taip pat buvo įteiktas apdovanojimas už nuopelnus lietuviškai muzika, kurį paskelbė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

2013-ųjų pabaigoje grupė taip pat pristatė koncertinį audio- ir DVD albumą „2xANTIS“, įrašytą Katedros aikštėje per baigiamąjį festivalio „Sostinės dienos“ koncertą. Jame galima rasti iki tol niekur neišleistus kūrinius „Rojus“, „Mes – Pasaulio Lietuva“ ir pirmą kartą kompaktinėje plokštelėje buvo išleista daina „Lietuvos valstybė“  (anksčiau buvusi tik vinilo plokštelėje „Roko maršas per Lietuvą '89“).

2014 m. gegužės 21-ąją „Antis“ koncertavo Vilniuje „Siemens“ arenoje kartu su amerikiečių roko legendomis „Aerosmith“, o po savaitės paskelbė apie savo šventinius 30-mečio koncertus „Zombiai atrieda atidunda!“, kurie gruodį įvyko Vilniaus „Siemens“ arenoje ir Kauno „Žalgirio“ arenoje. Šiuos koncertus režisavo vienas populiariausių kino režisierių – Emilis Vėlyvis.

„Anties“ šventinis pasirodymas Klaipėdoje truks 1 val. 40 min. (be pertraukos). Koncertas vyks kovo 11 d. 17 val. Klaipėdos „Švyturio arenoje“. Jį organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybė ir kultūros centras Žvejų rūmai. Visi bilietai, tekainavę po 1 Eur / 3,45 Lt (mokestis už bilieto spausdinimą ir platinimą), jau parduoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių