Quantcast

Kolekcininkes vilioja išskirtinės barbės

  • Teksto dydis:

Populiariausia pasaulyje lėlė barbė šiemet švenčia 60-metį. Šis istorinis žaislas užkariavo milijonus širdžių ir daugiau nei pusę amžiaus džiugina ne tik vaikus. Vertingiausias lėles suaugusieji graibsto aukcionuose ir jos kainuoja didžiules sumas.

Kolekcininkai ir Lietuvoje yra surinkę neįkainojamų kolekcijų ir kasmet su nekantrumu laukia, kada bus sukurta naujų lėlių. Šiais metais jų taikinyje – dešimtys garsiausių mūsų šalies dizainerių kurtų vienetinių lėlių, kurios vasarį bus pristatytos neeiliniame barbės jubiliejuje.

Ypatinga dovana

Jubiliejinis barbės gimtadienis visame pasaulyje bus minimas kovo 9 d., o gimtadienio išvakarėse, vasario 7 d., Lietuvoje rengiamas nepamirštamas renginys – garsiausi mūsų šalies madų meistrai šiai išskirtinei progai kuria barbėms vienetinius drabužius.

Prie ryškiausiai planetos lėlei apdarus kūrusių pasaulinio garso mados namų: "Dior", "Givenchy", "Armani", "Lagerfield", "Versace" prisijungė Lietuvos dizaineriai Agnė Kuzmickaitė, Kęstas Rimdžius, Ramunė Piekautaitė, Egidijus Rainys, "Tiulio fėja" (Viktorija Jakučinskaitė), Ingrida su "Inži", Airida Skrickienė, Monika Kazakevičiūtė ("MAS924"), Raimonda Silė, Aida Kapočiūtė, Robertas Kalinkinas, Milda Bordeaux, Aurelija Beliakaitė, Lilija Larionova, Kristina Kruopenytė, Laura Daili, Ieva Daugirdaitė, Diana Paukštytė.

Lietuvos dizaineriai priėmė barbės iššūkį ir jau kelis mėnesius kruopščiai dirba kurdami unikalų savo lėlės įvaizdį. Kiekvienai barbei siuvami vienetiniai drabužiai, gaminami aksesuarai, daromos šukuosenos.

Išleidžia tūkstančius

Tokios vienetinės barbės ypač domina kolekcininkus. Pernai K.Rimdžiaus kurtos barbės tarp kolekcininkų sulaukė didelio ažiotažo. Todėl šiemet net kelių dešimčių dizainerių kurtų unikalių lėlių pristatymo jubiliejiniame renginyje nekantriai laukia ne tik mažieji gerbėjai, bet ir kolekcininkai iš Lietuvos ir užsienio.

Pasaulyje yra daug prisiekusių šių žaislų gerbėjų, kurių kolekcijoje – net keli tūkstančiai lėlių, kurioms išleidžiama keliasdešimt tūkstančių dolerių. Didžiausią barbių kolekciją turinti kolekcininkė, patekusi net į Guinnesso rekordų knygą, gyvena Vokietijoje. Bettina Dorfmann šias lėles pradėjo rinkti prieš devyniolika metų ir dabar turi neįsivaizduojamą jų galybę. Šios moters namuose ir biure įsikūrę net 15 tūkst. barbių! Kolekcininkė džiaugiasi viena seniausių vintažo stiliaus lėle, pagaminta dar 1960-aisiais. Taip pat ir brangiausia lėle, kainavusia 10 tūkst. dolerių.

Vertingi lobiai

Bene didžiausią barbių kolekciją Lietuvoje yra sukaupusi Rūta Ardišauskienė. Ji pastebi, kad visų lėlių tiksliai nebesuskaičiuoja, nes eksponatų skaičius gerokai viršija 300 ir nuolat keičiasi. Rūtą domina ne tik barbės, bet ir kenai, lėlės draugės, augintiniai.

"Didžiuojuosi deive Atėne, kurių pasaulyje yra tik 5 tūkst. vienetų, kenu Jacku Sparrow iš garsiųjų "Karibų piratų", praėjusiais metais išleista kolekcine Vienaragės lėle. Kadangi pati esu istorikė, turiu sukaupusi nemažai ir septintojo dešimtmečio gamybos lėlių. Tačiau labiausiai myliu ir nuolat ieškau 1990–2000 m. pagamintų barbių, kurios man primena vaikystę, kai pati su jomis žaisdavau", – pasakoja R.Ardišauskienė.

Eksponatų savo išskirtinei kolekcijai moteris ieško internete, aukcionuose, kur už lėlę negaili ir daugiau nei 200 eurų. Kartais pasiseka tikrų lobių rasti ir tokiose vietose kaip, pavyzdžiui, komiso tipo parduotuvės. Kolekcininkė džiaugiasi nepaprastai vertinga 1963 m. barbe, kurią įsigijo už 1,50 euro. Moters kolekcija nuolat kinta, nes kai kuriuos eksponatus ji parduoda, kad galėtų įsigyti naujų. R.Ardišauskienė turi svajonę surengti savo barbių parodą.

Feministinė kolekcija

Lietuvoje viena iš kolekcininkių Laima Butėnienė renka feministinę barbių kolekciją. Šiuo metu ji yra sukaupusi apie 60 lėlių (neskaičiuojant tų, kurios dar laukia restauravimo). Laima atsirenka tik tas lėles, kurios tinka pasirinktai feministinei kolekcijos krypčiai.

"Aš renku prezidentes, astronautes, verslininkes, vadinamųjų vyriškų profesijų lėles ir muzikes – esu muzikologė, muzikuojančios lėlės man visuomet artimos. Labai didžiuojuosi šiais metais įstengusi gauti Amelijos Earhart ir Fridos Kahlo lėles, bet apskritai įspūdingiausia lėlė yra vienintelė mano turima vinilo (silkstone) barbė – Roberto Besto sukurta The Artist, 2008 m., aukso serijos (8 tūkst. visame pasaulyje)", – pasakoja kolekcininkė. Moteriai emociškai brangiausia vis dėlto išlieka jos pirmoji lėlė, kurią tikisi restauruoti.

Sovietiniais metais gimusi L.Butėnienė pamena, kaip skurdas buvo kasdienybė. O deficitinių prekių medžioklė vyko taip aktyviai, kaip dabar vyksta nuolaidų paieškos. Barbė buvo viena iš deficitinių prekių, apipinta gandų. Gandų apie lėlę, panašią į žmogų... Ir ne šiaip žmogų – į gražiausią pasaulio moterį! Kiekviena mergaitė jos norėjo, nors reta ją buvo mačiusi. Barbių tuo metu nebuvo parduotuvėse. O ten, kur buvo, jų kaina siekė bemaž mėnesinės algos dydį. Bet su giminių Australijoje pagalba tuomet aštuonerių Laimai pavyko dovanų gauti tikrą barbę, kurią buvo galima atsiimti vietoje giminaičių atsiųstų pinigų.

"Ji buvo mano pirmoji nepriklausomybės dovana, žinutė iš kito pasaulio, kur galima taip ramiai, atsipalaidavus šypsotis... – prisimena kolekcininkė. – Net ir man užaugus, ši lėlė išliko tokia svarbi, kad vyko su manimi į studentų bendrabutį, į pirmus išsinuomotus namus – ji įgijo mylimiausio žaislo statusą ir virto mano talismanu. Aš vertinau ne tik lėlę, kuri įkūnijo man begalinį vaikystės džiaugsmą... Kuo daugiau stebėjau barbę, tuo labiau mane traukė jos fenomenas – lėlė, dešimtmečiais fiksuojanti ir pasakojanti moters visuomenėje istoriją. Ji reagavo į pilietinių teisių judėjimą JAV ir į moters emancipaciją, ji turėjo neįgalią draugę Becky ir Ellą, sergančią vėžiu. Jos reagavimas į pasaulio aktualijas visuomet intrigavo mane. Nusipirkau kartą naują lėlę... kitą... Ir vieną dieną pasakiau sau ir šeimai, kad esu savarankiškas žmogus ir tam tikrą biudžeto dalį noriu skirti lėlėms. Šeima neprieštaravo. Dabar sūnus mano aistra žavisi. O vyras dovanoja ne gėlių, o lėlių."

Ieško ir sendaikčių turguje

Apie pusšimčio barbių kolekciją sukaupusi Ieva Mėcienė prisipažįsta, kad išskirtinių eksponatų jai neretai pavyksta rasti ne aukcionuose ar internetinėse parduotuvėse, bet sendaikčių turguje.

"Prieš penkerius metus, kai gimė dukra, pradėjau ieškoti jai originalių ir įdomių žaislų. Mūsų šeima – antikvarai, todėl lankomės tokiose vietose, kur galima rasti vienetinių daiktų. Kartą netikėtai radau barbę, primenančią tą, kurią kadaise turėjau vaikystėje. Taip viskas ir prasidėjo. Kur važiuoju, ieškau kuo senesnio žaislo. Renku ne tik barbes, bet jų turiu daugiausia – apie 50", – pasakoja populiariausias pasaulio lėles kolekcionuojanti I.Mėcienė.

Įdomu tai, kad vieną autentiškiausių savo barbių ji yra radusi Rietavo sendaikčių turguje. Ieva sako, kad žaislui yra apie 50 metų. Kolekcininkai lėles neretai gauna be sertifikato, pakuotės ar net drabužių, bet ir tokiais atvejais žino jos pagaminimo datą, nes ant lėlės yra specialūs kodai, kuriais būna pažymėta kiekviena partija. Aistra ir meile barbėms visą šeimą užkrėtusi Ieva sako, kad lengviausia nusipirkti lėlę parduotuvėje, bet jai pats įdomiausias procesas yra ieškoti unikalių ir vienetinių modelių pačiose netikėčiausiose vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių