Quantcast

Kniaukiančiu išvadintas J. Jarutis: įsivaizduokit, man už tai pinigus moka

Geriausią šimtmečio dainą pasišovę išrinkti projekto „Dainuoju Lietuvą“ kūrėjai pirmadienio vakarą į LRT studiją sukvietė populiariausius šalies dainininkus ir muzikos legendas, todėl netrūko ne tik puikių kūrinių, bet ir skambių komentarų.

Vienas tokių teko grupės „Freaks on Floor“ vokalistui Justinui Jaručiui.

Projektą „Dainuoju Lietuvą“ veda televizijos laidų ir renginių vedėjas Andrius Rožickas bei televizijos ir radijo laidų vedėja Gerūta Griniūtė.

Į komisijos kėdes pirmadienio vakarą sėdo muzikologė Zita Kelmickaitė, dirigentas Gintaras Rinkevičius bei muzikologas, LRT OPUS vadovas Darius Užkuraitis. Atlikėjams pritarė Šventojo Kristoforo kamerinis orkestras vadovaujamas Donato Katkaus.

Kiekvienoje konkursinės atrankos laidoje skambės 10 kūrinių. Studijoje jie bus atliekami žinomų Lietuvos atlikėjų. Po kiekvienos laidos trys dainos keliaus į kitą etapą. Kuris kūrinys bus pripažintas Lietuvos šimtmečio daina, spręs komisija, LRT TELEVIZIJOS žiūrovai bei LRT.lt portalo skaitytojai, kurie į finalą taip pat siųs vieną dainą.

Pirmasis į sceną žengė Paulius Bagdanavičius su Kastyčio Kerbedžio daina „Sakale lėk“. Z. Kelmickaitės pastebėjimu, šiame projekte greičiausiai neapleis noras jaunuosius atlikėjus lyginti su tais, kurie kūrinius atliko pirmieji. „Mano akyse stovi K. Kerbedis“, – pripažino ji.

D. Rinkevičius pagyrė P. Bagdanavičiaus tenorą bei užtikrintą dainavimą ir interpretaciją. „Mūsų Lietuvos kultūros istorijoje ši daina užima ir užims svarbią vietą“, – tikino G. Rinkevičius.

Komisijos kolegei iš dalies pritarė ir D. Užkuraitis „Tai – viena geriausių K. Kerbedžio dainų. Ji sudėtinga, reikalaujanti daug balsinių galimybių. Nors Paulius turi gerą balsą, neatrodė, kad jis galėtų perimti šią Kastyčio dainą“, – pastebėjo muzikologas.

Grupės „Hiperbolė“ kūrinys „O aš taip myliu“ suskambo Justino Jaručio ir grupės „Freaks on Floor“ lūpose. „Skambėjo gerai, bet ar ši daina gali būti Lietuvos himnu, pažiūrėsime“, – komentavo D. Užkuraitis.

Pasakyti savo nuomonę apie kūrinį panoro ir projekto vedėjas. „Šią dainą ištatuiruočiau prezidentei ant rankos“, – pokštavo A. Rožickas.

Z. Kelmickaitė atkreipė dėmesį į kūrinio žodžius, parašytus poeto Algimanto Baltakio. „Puikus tekstas, daug atidos žodžiui, o jūs kartais taip sumalėt tuos žodžius, ir aš galvoju, ar jūs kniaukėt iš bajerio“, – rėžė muzikologė. Tačiau grupės vokalistas nepasimetė. „Toks mano balsas, įsivaizduojat, man už tai pinigus moka“, – juokėsi J. Jarutis.

Romas Dambrauskas vienintelis pirmadienio vakarą į sceną kopė su savo paties daina „Lietus Lietuvoj“.

„Džiugu matyti originalą scenoje, kai autorius ją dainuoja, viskas taip natūralu ir tikra. Man labai patiko. Noriu jus nuoširdžiai pasveikinti, kad sukūrėte tokią gražią dainą“, – žavėjosi G. Rinkevičius. Su juo sutiko ir D. Užkuraitis. Jo įsitikinimu, nuoširdumas paperka, o daina – nepaprastai gera ir visų žinoma. „Lietus Lietuvoj – mūsų kasdienybė“, – pastebėjo Z. Kelmickaitė.

Dar viena pretendentė į šimtmečio dainos titulą – „Rudens naktis sustojo“, pirmadienio vakarą atlikta Justės Arlauskaitės-Jazzu. Šis kūrinys skamba ir LRT serialo „Laisvės kaina. Partizanai“ garso takelyje.

(V.Radžiūno (LRT) nuotr.)

„Tai – atvejis, kai titrus norisi matyti ilgiau, nes daina labai graži. Atsirado patriotinės dainos, kurios nustojo naudoti šablonus ir nuvalkiotas frazes. Tai – patriotinė daina, kuri pasiekia tavo jausmus visai kitomis frazėmis, o kur dar Jazzu atlikimas, klausyčiau ir klausyčiau“, – susižavėjimo neslėpė D. Užkuraitis. Z. Kelmickaitė taip pat pagyrė ir atlikėja, ir labai jausmingą bei, kaip pati sake, kartu labai paprastą dainą.

Stasio Povilaičio dainuotą kūrinį „Gal ir teks bučiuot“ pristatė Kęstutis Alčiauskis. Z. Kelmickaitė džiaugėsi ir daina, ir publikos reakcija į ją. Jos teigimu, kūrinys – ypatingai sužadinantis emocijas ir labai nuotaikingas. D. Užkuraitis pripažino turintis sentimentų šiai dainai.

Egidijaus Dragūno „Aš žiūriu į tave, pasauli“ atliko Paula. „Vienas labiausiai rokenrolinis vaikinas, nepaisant to, kad atstovaują pop muziką, bet jo yra visur. Su Egidijum susipažinau, kai jam buvo šešiolika, ir kai aš su juo bendrauju – nors prieš širdies dėk, pats mieliausias žmogus, nepatikėsite“, – kalbėjo D. Užkuraitis. Tiesa, jo pastebėjimu, šis atlikėjas turi ir geresnių kūrinių, todėl neaišku, kodėl buvo pasirinkta būtent ši. „Aš nepažįstu E. Dragūno, tik iš laikraščių“, – juokėsi ir komentuoti atsisakė Z. Kelmickaitė.

Patriotinės muzikos grupė „Thundertale“ atliko kūrinį „Ąžuolai žaliuos“. „Ši daina nėra labai išmani, bet tikrai gali sutelkti lietuvius“, – įsitikinusi Z. Kelmickaitė. Su ja sutiko ir D. Užkuraitis: „Tai – daina, skatinanti patriotinius jausmus, entuziazmą. Tik šiandienos aranžuotė man šiek tiek keistoka.“

Gintarės Jautakaitės daina „Viešpaties lelija“ patikėta dainininkei Ievai Zasimauskaitei. „Man buvo labai įdomu, kaip šią dainą atliks Ieva. Sunkiai įsivaizduoju žmogų, kuriam nepatiktų ši daina. Ji sukurta širdimi, man ji labai patinka“, – žavėjosi D. Užkuraitis.

Z. Kelmickaitė nepagailėjo pastabų vokalistės tarimui, kuris, pasak muzikologės, su užsienietišku akcentu. „O daina labai graži“, – nedaugiažodžiavo ji. Komisijos kolegei pritarė ir dirigentas G. Rinkevičius.

Grupė „Rebelheart“ pristatė kūrinį „Kelias pas tave“. „Įsivaizduojate, kokią užduotį mums davėte, reikia rinktis tris dainas tarp „Rebelheart“, R. Dambrausko ir kitų vyrų. Tikiuosi, kad visus tašus sudėlios mūsų žiūrovai“, –  susirūpino Z. Kelmickaitė. Su ja sutiko ir G. Rinkevičius: „Daina graži, tikra, ji liks daugelio žmonių širdyse.“

Paskutinis į sceną lipo Jurgis Brūzga su kūriniu „Senieji Vilniaus stogai“. „Nuskambėjo gerai. Tai – superinė klasika, neįsivaizduoju priekaišto šiai dainai, ji turi savo stilių, savo aromatą. Mačiau prieš akis Kiprą Mašanauską, tik jis ėdėjo mašinoje, neturėjo galimybės judėti, o jūs judėjote puikiai“, – pastebėjo Zita Kelmickaitė.

G. Rinkevičius pripažino, kad tvistas jam nepatinka, tačiau J. Brūzga pasirodė puikiai. „Ši daina gali puikiai atspindėti septintą dešimtmetį Lietuvoje. Šis tvistas puikiai klausosi, jis sukurtas genialiai.  Man artimesnis Egidijaus Sipavičiaus variantas, o Jurgis Brūzga priartėjo prie originaliojo varianto. Ši daina vertai patenka į geriausių dainų šimtuką“, – tikino D. Užkuraitis.

„Dainuoju Lietuvą“ – jau šį šeštadienį nuo 21 val. per LRT TELEVIZIJĄ.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių