Quantcast

Kaip K. Reevesas Dolphą Lundgreną vaidino

Šių metų pradžioje Keanu Reevesą matėme filme "47 roninai", dabar pasirodo naujausias aktoriaus darbas "Džonas Vikas". Šie filmai yra stebėtinai panašūs.

Kai samurajus tampa roninu

Iš pirmo žvilgsnio "47 roninai" ir "Džonas Vikas" turi mažai ką bendra. "47 roninų" veiksmas vystosi XVIII a. Japonijoje ir savaip interpretuoja Tekančios Saulės šalyje seniai mitologine legenda tapusią istoriją apie tai, kaip didelis būrys karių keršijo už nužudytą šeimininką. Roninais feodalinėje Japonijoje buvo vadinami garbę praradę samurajai arba po šeimininkų mirties visuomenės atstumtaisiais tapę jų tarnai. K.Reevesas naujoje seno siužeto versijoje vaidino iš kito pasaulio atvykusį paslaptingą atsiskyrėlį, vardu Kajus, kuris kovėsi su visokiomis pasakiškomis pabaisomis.

Beje, roninais šiuolaikiniame pasaulyje įprasta vadinti visokio plauko banditus, kurie pasibaigus Šaltajam karui tapo samdomais žudikais, nes daugiau nieko gyvenime neišmoko (žr. JAV režisieriaus Johno Frankenheimerio kriminalinį filmą "Roninas", 1998 m.).

K.Reeveso vaidinamas pagrindinis herojus filme "Džonas Vikas" kaip tik priklauso šiai žmonių kategorijai.

Buvęs, bet ne žuvęs

Džonas Vikas – buvęs samdomas žudikas, jau senokai pasitraukęs iš aktyvios profesionalios veiklos. Dabar tylų vienišiaus gyvenimą praskaidrina mielo šunelio draugija ir pasivažinėjimai kolekciniu 1969-ųjų laidos mustangu. Kartą sustojus pasipildyti degalų atokioje degalinėje, Džono automobilis patraukia kelių įžūlių vyrukų dėmesį. Atsisakęs parduoti kolekcinį automobilį, Džonas padaro klaidą. Svetimo gero užsigeidusi gauja paseka jį iki namų ir, atėjus nakčiai, įsibrauna vidun. Sumušę šeimininką ir pasiėmę automobilio raktelius, chuliganai tuo nepasitenkina –  demonstruodami savo galią, jie dar užmuša ir mylimą Džono šunį – brangiausią  mirusios žmonos dovaną.

Netrukus banditai sužino, kad brutalus naktinis reidas buvo nedovanotina klaida, už kurią teks sumokėti brangią kainą. Nes profesionalai, kaip žinome iš begalės filmų, net ir pasitraukę iš kriminalinio verslo, savo kovinių įgūdžių nepraranda, o jų laikinai paslėptas ginklų arsenalas nespėja surūdyti. Tad, kaip ir reikėjo tikėtis, apsiginklavęs įprastais "darbo įrankiais" Džonas išsirengia į karo žygį.

Panašus į daugelį

Kažką ypatingai originalaus filme aptikti sunku. O tai, kad pagrindinį vaidmenį sutiko vaidinti K.Reevesas, kalba tik apie šio aktoriaus evoliuciją priešinga kryptimi, kitaip sakant, regresą. Jau senokai filmai su K.Reevesu netampa ryškiais kinematografinio pasaulio įvykiais.

Filme "Džonas Vikas" atliekant pagrindinį vaidmenį nesunku įsivaizduoti kur kas žemesnio lygio aktorius, kuriems vaidinti žudikus supermenus yra įprastas kasdienis darbas. Labai organiškai šiame filme atrodytų kad ir skandinavų galiūnas D. Lundgrenas. Būtent specialiai jam anksčiau kelis scenarijus rašė Derekas Kolstadas. Psichologijos šiose keršto istorijose būdavo tik tiek, kiek to reikalauja pati supermeno veiksmų motyvacija. Visą likusį seanso laiką užpildo intelekto nevarginantis muštynių, šaudynių ir kaskadinių triukų kaleidoskopas.

Rusai piktadariai

Scenaristas, ko gero, ir dabar turėjo omeny D.Lundgreną, bet prodiuseriai pasirinko kitą kandidatūrą. Visa kita daug kartų matyta. Net karikatūriški rusų banditai. Dabar retas amerikietiškas kriminalinis filmas apsieina be panašių personažų, kurių ryškesnis dominavimas svyruoja priklausomai nuo Amerikos ir Rusijos tarpusavio santykių paaštrėjimo.

Ne paslaptis, kad rusų banditai Jungtinėse Valstijose teisėtvarkos sargams kartais pridaro rūpesčių ne mažiau nei savi gangsteriai. Tik amerikiečiai gangsteriai stengiasi stengiasi be reikalo į konfliktus nesivelti. Kas kita – rusai, kurie ir namie, ir svetur dažniausiai nesiceremonija ir elgiasi tarsi dramblys porceliano parduotuvėje. Tokie yra Niujorko kriminalinio pasaulio karalius Viggo Tarasovas (jį suvaidino charizmatiškas švedų aktorius Michaelis Nyqvistas) ir visa jo šutvė. Bet šį kartą jie bus bejėgiai prieš vieno įpykusio amerikiečio galią.

Tikriausiai taip amerikiečiai įsivaizduoja ir dabartinio Šaltojo karo su Rusija rezultatą. Koks jis bus, parodys laikas. O kol kas laimi amerikiečiai.

"Džonas Vikas" ("John Wick") ***

Kriminalinis trileris. JAV, 2014 m. Rež. Davidas Leitch, Chadas Stahelski. Vaidina K.Reevesas, M.Nyqvistas, Willemas Dafoe, Bridget Moynahan, Johnas Leguizamo.
veiksmas 3
humoras 1
įtampa 2
erotika 1
siaubas 2


Šiame straipsnyje: Keanu Reevesfilmastrileris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių