Quantcast

Kai pritrūksta žodžių, studentas iš Gruzijos deklamuoja lietuvišką poeziją

  • Teksto dydis:

„Mano šalis gruziniškai vadinama Sakartvelo. Taip pat ji dabar vadinama ir Lietuvoje“, – pokalbio pradžioje primena Avtandilas Arabuli iš Gruzijos.

Kauno technologijos universiteto (KTU) studentas puikiai kalba lietuviškai, o kai pritrūksta žodžių – pradeda deklamuoti poeziją. Lietuviškai, žinoma.

Dar pirmame bakalauro studijų kurse Gruzijos technikos universitete Avtandilas pradėjo lankyti lietuvių kalbos ir kultūros paskaitas, kuriose sužinojo ir apie galimybę pratęsti studijas magistrantūroje Lietuvoje.

„Mano draugas papasakojo, kad mūsų universitete atsidarė lietuvių kalbos ir kultūros centras, ir pasiūlė prie jo prisijungti. Žinote, dėl kompanijos gruzinai gali padaryti daug ką. Taip ir pradėjau mokytis lietuviškai“, – juokdamasis pasakoja Avtandilas.

Žinote, dėl kompanijos gruzinai gali padaryti daug ką. Taip ir pradėjau mokytis lietuviškai.

Praėjus ketveriems metams gruzinas studijuoja Elektros energijos inžinerijos magistrantūroje KTU. Studijas finansuoja Lietuvos valstybės stipendija, skirta tam tikrų užsienio šalių piliečių magistrantūros studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose paremti, rašoma KTU pranešime.

Avtandilo nuomone, Kaunas toks miestas, kuriame tikrai galima susipažinti su lietuvių kultūra ir pajusti „lietuvišką dvasią“.

Autobusai visada atvyksta laiku

„Lietuviai ir gruzinai visada buvo geri draugai, – sako A. Arabuli, prisimindamas Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus vizitą į Gruziją 2008 m., šios šalies karo su Rusija metu, – Lietuva palaiko Gruzijos poziciją Europos Sąjungoje ir NATO derybose“.

Tiesa, paklaustas apie lietuvių ir gruzinų panašumus, Avtandilas šiek tiek sudvejoja. Kiek pasvarstęs sutinka, kad nors šių tautų temperamentai labai skirtingi, abi turėtų ko pasimokyti viena iš kitos.

„Lietuviai galėtų imti pavyzdį iš gruzinų ir būti šiltesni bei atviresni, tuo tarpu mes galėtume pasistengti nevėluoti ir būti labiau atsidavę savo darbui“, – šypsodamasis sako studentas.

Paklaustas, kas Lietuvoje labiausiai patinka, jis teigia, kad buvo maloniai nustebintas, jog autobusai ir traukiniai Lietuvoje atvažiuoja laiku, o žmonės į susitikimus paprastai nevėluoja.

„Mano šalyje, jei dėstytojas liepia ateiti 10 valandą ryto, tai gali reikšti, kad su juo susitikimas įvyks tik trečią po pietų. Čia, Kaune, jei tau pasako ateiti 9 valandą, visi ir būna susirinkę tiksliai tuo laiku“, – teigia Avtandilas.

Mokosi lietuviškos poezijos, tautinių šokių ir dainų

Avtandilas yra vienas iš daugelio Sakarvelo studentų, kurie atvyksta studijuoti į Lietuvą jau kalbėdami lietuviškai ir žinodami mūsų kultūros ypatumus. Maždaug 50 studentų iš skirtingų Tbilisio universitetų lanko nemokamas paskaitas Lietuvių kalbos ir kultūros centre Gruzijos technikos universitete.

„Mūsų mokytojo, centro vadovo Vido Kavaliausko metodologija – labai efektyvi. Pirmiausia, jis suinteresuotas, kad mes nepraleistumėm paskaitų, dėl to visada prisiderindavo prie mūsų tvarkaraščio. Per lietuvių kalbos paskaitas mes ne tik mokėmės žodžių ir gramatikos, bet ir dainų, šokių, poezijos. Tai tikrai padėjo bendrauti, kai atvykau į Lietuvą – kai pritrūkstu žodžių, aš pradedu deklamuoti poeziją ir visi atlyžta“, – pasakoja Avtandilas.

Nors Lietuvoje gruzinas laimingas, vis tik pasiilgsta savo gražios šalies. Sakartvelas yra viena populiariausių turistinių krypčių keliaujantiems lietuviams. Avtandilas mano, kad tikriausiai pagrindinė to priežastis – draugiški ir nuoširdūs žmonės. Ketinantiems vykti į šią šalį, jis pataria pasirinkti profesionalų gidą.

„Gruzijoje yra daugybė žavingų vietų. Pavyzdžiui, aš patarčiau aplankyti Mcchetą, kur nuo Jvari vienuolyno, esančio ant kalvos, galima pamatyti visą miestą ir dviejų skirtingų spalvų upių santaką. Mcchetos miestas – senovinis ir gražus. Yra legenda, susijusi su juo, kurią kiekvienas vietinis gyventojas mielai jums papasakos. Aš esu iš regiono, kuriame yra Abudelauri ežerai – kiekvienas iš jų skirtingos spalvos. Tai – tikrai įspūdingas vaizdas“, – prisimena Avtandilas.

Universitetas, kuris stengiasi dėl studentų

Iš žymiai šiltesnės Gruzijos atvykęs studentas sako, kad jam patinka gyventi Kaune. Išskyrus vieną didelį trūkumą: „Žiemą Lietuvoje taip šalta, kad net per vasarą nepavyksta sušilti!“

Nors gruzinas galėjo pasirinkti studijas anglų kalba, Avtandilas nusprendė studijuoti lietuviškai. Dalykinė kalba, kitokia studijų sistema ir nauji dalykai iš pradžių jam kėlė iššūkius. Tačiau šiandien visada besišypsantis studentas iš Gruzijos universitete jaučiasi kaip namuose – jis ne tik studijuoja, bet ir treniruojasi dziudo bei dalyvauja varžybose.

Pirmą magistrantūros kursą baigęs Avtandilas vis dar nėra tikras dėl savo ateities. „Turiu daug planų, ir jie nebūtinai suderinami. Pavyzdžiui, planuoju grįžti į Gruziją ir siekti karjeros. Tačiau taip pat planuoju iš Lietuvos vykti į kitą šalį studijuoti doktorantūroje. Pamatysime, kaip nutiks iš tikrųjų“, – svarsto Avtandilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių