Quantcast

Kai neieškoma teisiųjų ir kaltųjų

Pasaulis ką tik pažymėjo pergalės prieš fašizmą septyniasdešimtmetį, ir šį jubiliejų kinematografininkai pasitiko dovanodami žiūrovams itin daug naujų filmų.

Baltų dėmių dar daug

Atrodytų, kad per tiek metų turėjo nebelikti nežinomų faktų, bet to tikrai neatsitinka.

Vis dažniau karas tampa tik įspūdingu antraplaniu fonu iš piršto išlaužtoms istorijoms. O tikra nepagražinta tiesa sunkiai skinasi kelią pro sukurtus užkardus, daug dešimtmečių patikimai saugojusias politikams nepatogius faktus. Dar ir dabar tinkamai neįvertinti ir nepasmerkti J.Stalino įvykdyti nusikaltimai Antrojo pasaulinio karo metais, jo sandėris su A.Hitleriu ir kurį laiką drauge vykdyta politika.

Prieš du mėnesius buvo prisimenama ir tragiška data: lygiai prieš 75 metus Katynės miškuose 1940-ųjų kovo 5 d. buvo sušaudyta daugiau nei 25 tūkst. lenkų karininkų, dvarininkų, inteligentų ir tarnautojų. Dokumentai apie šį Stalino įsakymu įvykdytą nusikaltimą prieš žmoniją Rusijos saugumo archyvuose po devyniais užraktais buvo laikomi iki naujųjų laikų. Net lenkų kino patriarchas Andrzejus Wajda, kurio tėvas taip pat tada buvo nužudytas, sukrečiantį filmą "Katynė" galėjo sukurti tik visai neseniai.

Estijos okupacijos ypatumai

Dabar mūsų ekranuose pasirodanti estų sukurta karinė drama "1944" taip pat atveria daug nežinomų (bent jau mums!) skaudžių istorijos puslapių.

Sovietinė okupacija ir po jos sekusi nacių invazija į Baltijos šalis vyko tuo pačiu metu, bet buvo skirtinga. Antrojo pasaulinio karo metais 55 tūkst. estų mobilizavo Raudonoji armija, o ne mažiau kaip 72 tūkst. karių pateko į Trečiojo reicho karines pajėgas. Svetimame kare šie vyrai buvo priversti kovoti vieni su kitais, nors nei Sovietų Sąjungos, nei nacistinės Vokietijos pergalė Estijos valstybei nereiškė nieko gero.

Estų režisierius Elmo Nüganenas stengiasi priminti tragiškas istorijas apie tėvynės gynėjus. Jau pirmasis jo filmas "Granite įrašyti vardai" (2002 m.) pasakojo apie 1918-aisiais vykusias kovas dėl Estijos nepriklausomybės, kai drauge su kareiviais jauną respubliką stojo ginti gimnazistai, tiesiai iš mokyklos suolų savanoriais išėję į frontą.

Iš kitos pusės

Pažvelgti į karo realijas iš kitos barikadų pusės visada įdomu ir naudinga. Toks rakurso pakeitimas įtikina, kad priešas yra toks pat žmogus, turėjęs tėtį ir mamą, svajojęs apie paprastą žmogiškąją laimę ir kūręs šviesios ateities planus, tikėjęs idealais ir už juos išėjęs kariauti.

Juk visais laikais kariaujantys žmonės tiki, kad būtent jų kova yra teisinga ir verta aukų. Visai neseniai šią tiesą dar kartą įrodė per LRT parodytas Vokietijos serialas "Mūsų motinos, mūsų tėvai". Tai jaudinanti istorija apie penkis jaunus žmones, savo kailiais pajutusius fašistinės ideologijos amoralumą. Po pirmųjų priešo atakų išgaruoja romantika, o ją pakeičia rūsti karo tiesa: "Kare viskas paprasta – tu žudai, kad nenužudytų tavęs, ir visada tikiesi, kad mirtis tave aplenks." Šie ir panašūs jaunų kareivių žodžiai, dažnai skambantys filme, priverčia pažvelgti į karą ne iš vienos ar kitos apkasų pusės, o iš gerokai aukštesnių pozicijų.

Sėkmingiausias projektas

Drauge su kaimynais suomiais pastatyta karinė drama "1944" Estijoje pateko į visų laikų žiūrimiausių filmų penketuką ir vertinama kaip vienas sėkmingiausių nacionalinių kino projektų.

Autoriai nesiūlo ieškoti teisiųjų ir neskuba teisti kitokį kelią pasirinkusių žmonių. Vienodo dėmesio filme nusipelno du pagrindiniai protagonistai. Už nacistinę Vokietiją kovojantis Karlas ir Raudonosios armijos seržantas Jurijus priešiškose stovyklose atsidūrė verčiami aplinkybių. Lemiamas mūšis supina dviejų jaunuolių likimus.
Jurijus ryžtasi nugabenti paskutinį Karlo laišką artimiesiems, tačiau sutikęs buvusio priešo sesers žvilgsnį karys neišdrįsta prisipažinti esąs jos brolio žudikas. Meilė užrakina Jurijaus lūpas, bet pažadina norą priešintis despotiško žiaurumo nebeslepiantiems ir rožine Stalino saule įtikėjusiems tautiečiams. Už šį nepaklusnumą jam teks sumokėti brangiausią kainą.

"1944" 
Karinė drama. Estija, Suomija, 2015 m. Rež. E.Nüganenas. Vaidina: Marko Lehtas, Kristjanas Üksküla, Maiken Schmidt, Kasparas Velbergas.

veiksmas 2
humoras 0
įtampa 2
erotika 0
siaubas 2



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių