Quantcast

JAV komikas B. Cosby pripažintas kaltu dėl seksualinės prievartos

  • Teksto dydis:

JAV televizijos legenda Billas Cosby (Bilas Kosbis) ketvirtadienį buvo pripažintas kaltu dėl seksualinės prievartos pirmame garsenybės teisiniame mūšyje prasidėjus vadinamajai #MeToo erai.

Tai buvo audringas pakartotinis bylos svarstymas, o paskelbtas nuosprendis vainikavo šio garsaus komiko nuopuolį ir suteikė ilgai lauktos paguodos dešimtims moterų, apkaltinusių jį lytiniu smurtu.

Šie kaltinimai sudaužė į šipulius išmintingo ir jautraus žmogaus įvaizdį, kurį B. Cosby padėjo susikurti daktaro Klifo Haktseblio vaidmuo devintajame dešimtmetyje rodytoje milžiniško populiarumo sulaukusioje televizijos situacijų komedijoje „Kosbio šou“ (The Cosby Show).

Silpnos sveikatos 80-mečiui B. Cosby gali tekti likusį gyvenimą praleisti už grotų po to, kai buvo pripažintas kaltu 2004 metais savo namuose Filadelfijos priemiestyje vaistais apsvaiginęs ir pasikėsinęs išžaginti perpus jaunesnę buvusią Templio universiteto darbuotoją Andreą Constand (Andrėją Konstand).

B. Cosby akmeniniu veidu išklausė verdiktą, perskaitytą sausakimšoje teismo salėje šalia Filadelfijos esančiame Noristauno mieste. Jo advokatas pažadėjo skųsti šį sprendimą.

Tai sukrečiantis nuopuolis komikui, anksčiau buvusiam viena populiariausių XX amžiaus pabaigos Amerikos popkultūros figūrų. B. Cosby, tarnaitės sūnus, buvo pirmasis juodaodis aktorius, kuriam JAV televizijoje buvo skirtas geriausias eterio laikas.

45 metų kanadietė A. Constand, buvusi krepšinio žaidėja, vėliau įgijusi masažo terapeutės specialybę, sėdėjo teismo salėje, kai jis buvo pripažintas seksualiniu nusikaltėliu, kuriam gali tekti visą likusį gyvenimą praleisti už grotų.

Kai buvo išvesti prisiekusieji, ne vieną JAV televizijos apdovanojimą „Emmy“ pelnęs aktorius, kurį persekioja kaltinimai dėl seksualinio smurto 60 moterų atžvilgiu, pratrūko sodria tirada, kaltintojams paprašius atšaukti sprendimą paleisti jį į laisvę skyrus 1 mln. JAV dolerių užstatą.

„Jis neturi lėktuvo, subingalvi!“ – sušuko B. Cosby, kai apygardos prokuroras pareiškė, kad aktorius gali mėginti pasprukti į užsienį privačiu lėktuvu.

„Neketinu jo tiesiog dabar pat uždaryti“, – kiek susierzinęs pareiškė teisėjas Stevenas O'Neillas (Stivenas O'Nilas), turėdamas galvoje B. Cosby amžių ir silpną sveikatą.

Pirmasis B. Cosby teismo procesas baigėsi pernai birželį prisiekusiesiems po 52 valandas trukusių svarstymų nesugebėjus priimti sprendimo.

Tačiau ketvirtadienį dvi dienas ilgiau nei 14 valandų taręsi prisiekusieji galiausiai pripažino jį kaltu dėl visų trijų kaltinimų seksualiniu užpuolimu sunkinančiomis aplinkybėmis.

„Kova dar nesibaigė“

Už kiekvieną iš šių trijų kaltinimų B. Cosby gresia 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

S. O'Neillas nuteistajam skirtą bausmę turėtų paskelbti per 60-90 dienų.

Kol kas, teisėjo sprendimu, vienas garsiausių afroamerikiečių aktorių ir pramogų pasaulio atstovų, kuriuo žavisi milijonai žmonių, iki bausmės paskelbimo negalės išvykti iš šalies.

Teismo nuosprendis patvirtina kaltintojų žodžius, kad jiems pavyko demaskuoti tikrąjį B. Cosby, kuris „dešimtmečiais medžiojo moteris“.

„Jis pasinaudojo savo turtais, jis pasinaudojo savo šalininkų tinklu, kad paslėptų savo nusikaltimus. Dabar mes žinome, kas slepiasi už šių veiksmų, kas yra tikrasis Billas Cosby“, – sakė vyriausiasis prokuroras Kevinas Steele'as (Kevinas Stilas), išreiškęs viltį, kad šis nuosprendis padrąsins prabilti kitas lytinių nusikaltimų aukas.

Teismo nuosprendis pradžiugino ir kitas moteris, kurios tvirtino tapusios šios susikompromitavusios žvaigždės prievartos aukomis. Viena jų taip emocingai pravirko salėje, kad pareigūnams teko moterį išlydėti.

„Mes labai laimingos, kad pagaliau galime pasakyti, jog moterimis tikima, ir net tik #MeToo judėjime, bet ir teisme“, – sakė Gloria Allred (Glorija Olred), aukšto lygio teisininkė, atstovaujanti 33 B. Cosby kaltintojoms.

Šis teismo nuosprendis užbaigė B. Cosby gynusio Los Andželo advokato Tomo Mesereau (Tomo Mesero) ilgą pergalių grandinę. Teisininkas išgarsėjo dar 2005 metais gindamas Michaelą Jacksoną (Maiklą Džeksoną) vaikų tvirkinimo byloje ir ją laimėjęs. Tačiau šįkart kaltinamojo advokato bandymas įrodyti, kad A. Constant tėra pinigų siekianti aferistė, buvo nesėkmingas.

„Mes nemanome, kad ponas B. Cosby yra kaltas, ir kova dar nesibaigė“, – sakė jis žurnalistams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių