- Eglė Astrauskaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Patirtis: sveikos gyvensenos paslapčių I.Swan atrado atidžiai įsiklausydama į savo organizmą, o šiandien įkvepia keistis kitus.
-
I. Swan geros savijautos receptas: nuo pat ryto – šypsena ir sportas
-
I. Swan geros savijautos receptas: nuo pat ryto – šypsena ir sportas
-
I. Swan geros savijautos receptas: nuo pat ryto – šypsena ir sportas
-
I. Swan geros savijautos receptas: nuo pat ryto – šypsena ir sportas
-
I. Swan geros savijautos receptas: nuo pat ryto – šypsena ir sportas
Su Artūru pradėjusi kurti sveiką gyvenseną populiarinantį tinklaraštį, netruko išpopuliarėti. Nenuostabu, nes sveika mityba šiandien – labai populiari. Ir nors socialinių tinklų žvaigždė kasdien vis labiau užimta, virtuvei laiko randa.
Protestas prieš save
"Man maistas yra labai svarbus. Jeigu valgau netinkamai, organizmas iš karto parodo. Tuomet jaučiuosi pavargusi, be jėgų, be nuotaikos, įsiskausta galvą. Anksčiau mano organizmas nebuvo toks reiklus ir priėmė viską, ką į jį kišau. Tačiau dabar jis tapo išrankesnis, tad man tikrai rūpi, ką dedu į skrandį, – atvirauja pašnekovė. – Kadangi sportuoju, rytais man tiesiog privaloma tinkamai pavalgyti. Nuo to priklauso energija per treniruotę ir jėgos po jos."
Iš maisto raciono Ieva jau seniai išbraukė produktus su glitimu, kurio jos organizmas netoleruoja – jaučia nuovargį, silpnumą, o veidą beria spuogais. Atsisakius kvietinių, miežinių ir ruginių produktų, merginos savijauta pagerėjo, tačiau iki to reikėjo nueiti nelengvą kelią.
"Iš pradžių buvo tikrai sunku. Aš supratau, kad esu priklausoma nuo kai kurių produktų. Tada puoliau į ašaras, bandžiau protestuoti pati prieš save. Tik laikui bėgant supratau, kad yra daug alternatyvų, o kai kurie produktai net nebūtini. Dabar viskas kur kas paprasčiau", – dalijasi atradimais Ieva.
Sveiką mitybą žmonės supranta skirtingai, tad sunku griežtai apibrėžti ir nustatyti ribas, kas tai yra ir ko tikrai reikėtų atsisakyti.
Saldumynų gali nebūti
Kaip ir daugelis merginų, Ieva gaminti maistą išmoko iš mamos ir močiutės. Tačiau, nustojusi valgyti produktus su glitimu, ji atsisakė visų vyresnės kartos moterų išmokytų receptų. Pati atrado produktus, kurie tinka jos organizmui. Dabar be jų – nė dienos.
"Negaliu sakyti, kad labai eksperimentuoju su maistu. Turiu mėgstamus ingredientus ir dažniausiai kažką gaminu su jais. Jeigu norisi kažko naujo, prie jų prijungiu kokius nors kitokius ingredientus. Dabar mano topinis patiekalas – salotos su feta, todėl, užėję pas mane į namus, šaldytuve visuomet rastumėte špinatų ir fetos", – šypsosi sveikos mitybos puoselėtoja.
Dažnas lietuvis negali gyventi be pyragaičių, bandelių ir kitokių saldumynų. Tačiau Ievai tokie skanumynai nerūpi – pyragų ji nekepa, o saldainius valgo labai retai.
"Kitiems pyrago gabalėlis ar saldainių sauja yra didžiausia palaima, man pica ar mėsainis – skaniausias desertas. Aš esu mėsos žmogus. Mėgstu paukštieną ir kitokią mėsą, bet dešrelių, vytintų dešrų neperku. Apskritai vengiu visų perdirbtų produktų ir bet kokių padažų. Jeigu valgau, tai tik tokį, kurį pasigaminu pati. Stengiuosi nevalgyti daug duonos ir batono, mielai išsiverdu ryžių, grikių arba kitokių kruopų, – savo mitybos taisykles atskleidžia pašnekovė. – Sveiką mitybą žmonės supranta skirtingai, tad sunku griežtai apibrėžti ir nustatyti ribas, kas tai yra ir ko tikrai reikėtų atsisakyti."
Paprastas laimės receptas
Dėl aktyvaus gyvenimo būdo virtuvėje suktis Ievai laiko lieka nedaug, maistą ruošia kelioms dienoms į priekį. Taip sutaupo laiko, nereikia sukti galvos, ką valgyti pietums ir vakarienei.
"Jeigu paklaustumėte, ar gaminti maistą pačiai, ar valgyti vienai kavinėse, rinkčiausi gaminimą namuose. Labiau mėgstu valgyti kavinėse, tačiau tik dėl to, kad man svarbi emocija, pateikimas, aplinka, taip pat žmonės su kuriais aš tuo metu leidžiu laiką", – atvirauja pašnekovė.
Kartu su vyru Artūru keliaudama po pasaulį Ieva atrado ir pamėgo kitų šalių virtuves. Aštraus maisto mėgėja ypač susižavėjo Azijos šalių patiekalais. "Man pasakiškai skanūs ryžių makaronai, daržovių suktinukai. Kai norime panašių skonių, einame į restoraną, nes nesu tikra, kad namie pagaminčiau panašiai."
Skanus maistas – vienas iš būdų pakelti nuotaiką. "Kaip ir visiems, man būna dienų, kai nei jėgų, nei nuotaikos nėra. Be abejo, nuo mūsų pačių priklauso, kaip žvelgsime į dieną ir kurią būseną pasirinksime. Aš dažniausiai renkuosi šypseną, spalvingus drabužius, rytą su sportu. Visi šie dalykai vienaip ar kitaip mane nuteikia geresnei dienai. Po sunkios dienos mėgstu pasilepinti karšta vonia ir daug maisto – labai mėgstu valgyti plūduriuodama", – paprastą savo laimės receptą atskleidžia Ieva.
Ievos žaliasis kokteilis
Reikės: špinatų, mango, imbiero, banano, ananaso.
Viską susmulkinkite trintuvu iki vientisos geriamos masės. Jei norite sotesnio kokteilio, įberkite avižų.Tai puikūs pusryčiai, kai ką nors pasigaminti nėra laiko.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas su vaisiais
Reikės: ispaninių šalavijų sėklų, norimo gėrimo sėkloms brinkinti, persimono, kivio, kertuočio (dragon fruit), šilauogių.
Ispaninių šalavijų sėklas išbrinkinkite. Galite užpilti vandeniu, pienu, kokosų ar sojų pienu – kaip kam patinka. Skysčio pilkite, kad apsemtų antra tiek, kiek yra sėklų. Išmaišykite ir palikite per naktį išbrinknti. Ryte ant viršaus sudėkite mėgstamus vaisius ar uogas. Naudojau persimoną, kivį, kertuotį, šilauoges, tačiau galima naudoti įvairius mėgstamus vaisius.
Kalakutienos troškinys su makaronais
Salotoms reikės: špinatų, fetos (gali būti ožkų arba avių sūris), saulėje džiovintų pomidorų, agurko, saulėgrąžų sėklų.
Gvakamolės padažui: avokado, šaukšto graikiško jogurto, druskos, citrinos sulčių.
Troškiniui su makaronais: kalakutienos faršo, makaronų, poro, pievagrybių, konservuotų pomidorų, mėgstamų prieskonių.
Kalakutienos faršą kepkite su poru ir pievagrybiais, tuomet sudėkite konservuotus pomidorus ir visą masę troškinkite apie 30–40 min. Patroškintą masę sumaišykite su išvirtais makaronais ir dar pakepkite ant silpnos ugnies apie 20 min. Avokadą, graikišką jogurtą sutrinkite iki vientisos masės, paskaninkite druska ir citrinų sultimis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Cikados gali tapti skaniu užkandžiu?
Garsiu čirpimu išsiskiriantys vabzdžiai cikados netrukus užplūs Šiaurės Ameriką. Pasak mokslininkų, iš žemės vienu metu išlys net dvi jų vados, tad cikadų bus milijardai. ...
-
Netrukus gimdysianti A. Zuokė: nesitikėjome, kad pavyks taip greitai
Augusta Zuokė – smuikininkė, NIKO ansamblio koncertmeisterė ir Artūro Zuoko žmona – jau greitai taps mama. Šeima netrukus susilauks pirmojo bendro kūdikio – namus papildys mergytė. ...
-
Į politinius skandalus įsivėlusio operos solisto V. Vyšniausko dukra gailisi kritikos tėvui
Viktorija Vyšniauskaitė Lietuvos pramogų pasaulyje geriau žinoma It‘s Cheri vardu. Jos tėtis – žinomas operos solistas Vaidas Vyšniauskas. V. Vyšniauskas prieš kelerius metus buvo įsivėlęs į politinį skandalą,...
-
Ispanijoje atostogaujanti V. Siegel sulaukė kritikos dėl išvaizdos: replikas vadina nekultūringomis5
Verslininkė ir nuomonės formuotoja Viktorija Siegel ilsisi Ispanijos pietuose esančioje pasakiškoje Marbeloje. Gerbėjus stebinanti įspūdingais gamtos ir paplūdimio kadrais moteris sulaukė komentaro dėl, neva, per lieknų kūno linijų. Į repli...
-
„Teleloto“ studija virs podiumu
„Ar gali pasiūti „Teleloto“ palaidinę? Kaip išsinuomoti „Teleloto“ suknelę? Įmanoma nusipirkti „Teleloto“ kojines? Tokius ir panašius klausimus jaunoji dizainerė Karina Panina pastaraisiais metais gi...
-
Jazzu 36-ąjį gimtadienį sutinka Londone: lankome vietas, kur eidavome „nusirauti stogus“12
Justė Arlauskaitė-Jazzu gimtadienį švenčia savo jaunystės, meilės ir muzikos mieste – Londone. Lankydama ikoniškus sostinės rajonus, dainininkė retrespektyviai prisimena vietas, kur prasidėjo jos svaigi muzikinė karjera. ...
-
„Tikėjimo žodžio“ bendruomenėje augusi operos solisto dukra It‘s Cheri: daug būdavau viena
Viktorija Vyšniauskaitė, žinoma sceniniu vardu It‘s Cheri – operos solisto Vaido Vyšniausko dukra. Iki septynerių metų ji augo „Tikėjimo žodžio“ bendruomenėje. Ypač griežto auklėjimo padarinius ji sako jautusi i...
-
Smurtą ir badą kentęs jaunosios kartos dainininkas D. Valma: už savo likimą atsakau tik aš pats2
„Gyvenome močiutės bute. Viename kambaryje miegodavau aš, o kitame nuolat vykdavo vakarėliai, kuriuose kartu su mama dalyvaudavo pašaliniai žmonės, buvo rūkoma ir geriama. Ne kartą neturėdama kur paguldyti „draugų“, mam...
-
Gyvenimo dramas A. Užkalniui padėjo išgyventi naujas draugas: man jo reikėjo ne mažiau nei jam manęs20
Rašytojo Andriaus Užkalnio metai prasidėjo didele netektimi – teko atsisveikinti su mylima augintine Arizona. Supratęs, kad nenori gyventi vienas, vyras priglaudė praeityje sunkias traumas išgyvenusį šunį iš prieglaudos....
-
Dainininkė Liepa: esu dėkinga gyvenimui už balsą ir muziką1
Rodos, tik neseniai prasidėjęs ir daugybės žiūrovų simpatijų sulaukęs LNK pramoginis projektas „Muzikinė kaukė“ balandžio pabaigoje pasieks finišą. Todėl, jei dar nespėjote išsirinkti savo favorito, – pats laikas t...