Quantcast

Gyvenimas Brunėjuje: gimei – butas, o jei trys vaikai – žemė ir namas

Prieš lėktuvui pakylant į orą meldėsi laivo įgula, stiuardesės ir visi islamą išpažįstantys keleiviai. Ir taip – prieš kiekvieną skrydį iš Brunėjaus ir į šią islamišką valstybę, kuri rinkodaros ekspertui Kęstučiui Isakui priminė rojaus kampelį.

Pasisekė du kartus

Maldos prieš kiekvieną skrydį – aviakompanijos "Royal Brunei Airlines" kasdienybė. Tačiau Brunėjuje apsilankiusiam K.Isakui sudužo daug mitų apie islamą.

"Dar nė vienoje pasaulio valstybėje nesijaučiau taip ramiai ir taikiai. Kraštutinumų yra kiekvienoje religijoje, tačiau Brunėjuje, nors veikia šariato teismas, įstatymai griežti, įsitikinau, kad islamas – taiki religija, o žmonės itin draugiški ir šilti", – neabejojo Brunėjaus Darusalame su žmona Daiva ilsėjęsis Kęstutis.

Tiesa, lėktuvui leidžiantis sostinės Bandar Seri Begavano oro uoste Pietų Kinijos jūroje buvo dislokuota apie 300 tankerių, į kuriuos buvo pilama nafta.

"Brunėjui pasisekė du kartus: 1927-aisiais, kai valstybės žemės gelmėse buvo rasta aukščiausios kokybės naftos, kurios beveik nereikia apdirbti, ir 1956-aisiais, kai buvo aptiktos dujos, – šyptelėjo K.Isakas. – Pajamos iš naftos ir dujų sudaro apie 50 proc. šios šalies bendrojo vidaus produkto (BVP)."

2015 m. šalies BVP siekė 25,245 mlrd. JAV dolerių, vienam žmogui teko 54,537 tūkst. JAV dolerių.

Gyvenimas be mokesčių

Įspūdingos pajamos leido praturtėti ne tik vienam turtingiausių pasaulio žmonių – monarchui, sultonui, šalies vadovui, ministrui pirmininkui, gynybos ministrui bei finansų ministrui Hassanalui Bolkiahui, bet ir Brunėjaus gyventojams.

"Vietos gyventojams nėra jokių mokesčių! Maža to, valstybė už parduodamą naftą ir dujas kiekvienam gyventojui per metus sumoka nuo 2 iki 4 tūkst. JAV dolerių, gimus vaikui valstybė skiria butą, o auginanti tris vaikus šeima gauna žemės ir namą", – stebinančius dalykus pasakojo Kęstutis.

Dar nė vienoje pasaulio valstybėje nesijaučiau taip ramiai ir taikiai.

Medicina nemokama ne tik šalies viduje: už Brunėjaus pilietį  sumokama bet kurioje pasaulio medicinos klinikoje, į kurią jis kreiptųsi. Maža to – padengiamos ne tik paciento, bet ir jį lydinčiųjų (ne daugiau dviejų asmenų) išlaidos.

Brunėjaus gyventojai turi teisę į nemokamą hadžą (musulmonų piligrimų kelionė į Meką) ir nemokamą mokslą. "Bus sumokėta net ir nusprendus mokytis Vilniaus, Harvardo ar Kembridžo universitetuose", – šyptelėjo Kęstutis.

Sultono prabanga ir nelaimė

Šiemet savo 71-erių gimtadienį ir 50 metų valdymo jubiliejų minėsiančio Brunėjaus sultono turtai atima žadą.

Jo kolekcijoje, anot Guinnesso rekordų knygos, 600 "Rolls-Royce", daugiau nei 450 "Ferrari" ir visi "Formulės 1" bolidai – lenktynių, pradedant nuo 1980 m., nugalėtojai.

Kai jis būdavo jaunesnis, pats laikydavo "Boeing 747-400" vairalazdę: sultonas turi Karališkųjų oro pajėgų maršalo laipsnį.

1984 m. pastatyti 200 tūkst. kv. m ploto rūmai tuomet kainavo 400 mln. JAV dolerių: juose 1 788 kambariai, 257 vonios kambariai, paradinė salė 5 tūkst. žmonių, mečetė, kurioje gali melstis 1,5 tūkst. žmonių, garažas 110 automobilių.

Kęstutis su žmona lankėsi ir pritrenkiančio grožio bei prabangos sultonui priklausančiame viešbutyje "The Empire Hotel and Country Club".

"Viešbutis kainavo 2,7 mlrd. JAV dolerių, statinį kūrė 250 architektų. "Swarovski" kristalų sietynai atkeliavo iš Austrijos, žaliasis marmuras – iš Sardinijos, apmušalų šilkas – iš Kinijos, garso aparatūra – iš Danijos. Už porceliano indus ir sidabrinius įrankius iš Limožo sultonas paklojo 30 mln. JAV dolerių", – pasak rinkodaros eksperto, viešbutyje galima apsistoti ir už 125 JAV dolerius per parą.


Šiame straipsnyje: Brunėjusvalstybėsgyvenimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvoje

Lietuvoje portretas
gimei-špyga, trys vaikai- triguba špyga.

reklama

reklama portretas
nu jo is foto matosi, kad prabangus statiniai atnaujinimo nemate jau kokius 20 metu, zmones gyvena lusnose ant vandens....na matyt tik keli valdzioje gyvena gerai, o kiti kaip ir visur-vargsta...o kam tokia reklama? tipo gera vieta ilsetis? kad net besiilsianciuju nesimato :)

jo

jo portretas
...visur gerai kur musu nera
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių