Quantcast

Grožį randa apleistuose viešbučiuose, vandens saugyklose, kariniuose objektuose

  • Teksto dydis:

Apleistas viešbutis, požeminė vandens saugykla ar restorano griuvėsiai - įvairiausi objektai, kuriuos atranda ir aplanko miestus tyrinėjantys smalsuoliai.

Tokia veikla turi ir savo pavadinimą - praktinė urbanistika. Miesto tyrinėtojai dažniausiai domisi apleistomis, sunkiai prieinamomis, mažai ištirtomis erdvėmis. Kokie pavojai bei atsakomybė gresia už tokią veiklą?

Tinklaraštininkas Donatas Žvirblis aktyviai praktine urbanistika užsiima apie dešimt metų, nors seni apleisti pastatai ir įvairūs griuvėsiai jį domina nuo paauglystės. Pasak Donato, Lietuvoje tokių tyrinėtojų nėra labai daug, paprastai tai būna tinklaraštininkai, bet atsiranda daug smalsuolių, kurie tiesiog lankosi apleistose, nuošaliose vietose, bet to niekur neviešina.

D. Žvirblis prisimena, kaip domėtis tokiomis vietomis jį paskatino vienos stovyklos metu aptikta apleista vokiška artilerijos baterija [įtvirtinta pozicija forte ar tvirtovėje – LRT.lt].

„Ten buvo tamsu, neapšviesta, atviros drenažo angos, ir tai man padarė žiauriai didelį įspūdį. Grįžęs iš stovyklos visą laiką rezgiau kažkokį planą, kaip man ten nuvykti, sugrįžti, kokią įrangą aš turėčiau su savimi turėti. Ta mintis kažką ištyrinėti, kas dar nematyta, tamsu, nežinoma, sukosi visą laiką. Po to atsirado fotografija – kaip užsiėmimas, hobis“, – sako tinklaraščio „Niekonaujo.lt“ autorius.

Donatas pasakoja, kad atrasti apleistus objektus nėra paprasta – reikia daug žinių, įgūdžių. Anksčiau, kai internete informacijos buvo mažiau, reikėdavo skaityti nemažai istorinių knygų. Patį Donatą labiausiai domina fortifikacijos - stacionarūs kariniai įtvirtinimai.

Tokie miestų tyrinėtojai objektų koordinates dažnai nurodo tik apytiksliai arba visai nepateikia. Donatas sako, kad taip elgiamasi dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, dėl pastato būklės ar vietos išsaugojimo. Dažnai tiksli vieta nenurodoma norint apsaugoti objektą nuo šiukšlių, grafičių ar kitokio pobūdžio išniekinimo. Kartais net siekiant apsaugoti pačių žmonių gyvybę, nes tokios vietos gali būti pavojingos.

Miesto tyrinėtojai, aplankę objektą, stengiasi nepalikti pėdsakų - tai kiekvieno tyrinėtojo siekiamybė ir meistriškumas. Jie vadovaujasi šūkiu „Nepaimk nieko, tik nuotraukas, nepalik nieko, tik pėdsakus“. Specialistai pritaria, kad žmonės, kurie negadina turto, o tik apsilanko - nėra vandalai.

Daugiau apie tai – Urtės Korsakovaitės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių