Quantcast

G. Alijeva: be vaikų savo gyvenimo neįsivaizduoju

"Šeima – didžiausias atspirties taškas ir pamatas, o vaikai – didžiausias turtas ir laimė. Be jų dabar pasaulio neįsivaizduoju", – tikina su krepšininku Rolandu Alijevu šešerių metų Tėją ir trejų metukų Amilį auginanti grupės "69 danguje" narė Goda Alijeva.

Dviejų vaikų mamos Godos taisyklių – net trylika.

1. Pradėsiu nuo savo mėgstamiausios taisyklės – pusryčius gamina ir kavą paruošia vaikai kartu su tėčiu. Jie taip lepina mamą.

2. Viena svarbiausių taisyklių, kurią mes nuolat pabrėžiame mažiukams, kad jie turi klausyti tėvų, turi savo pareigas – pasikloti lovą, susitvarkyti kambarį ir išvesti šuniuką.

3. Kiekvieną vakarą privaloma sėsti prie bendro vakarienės stalo. Visada valgome ne po vieną, o kartu.

4. Keliaujant į parduotuvę vaikai gali išsirinkti tik po vieną smulkmenėlę.

5. Tėja lanko dailiojo čiuožimo treniruotes ir po sėkmingo čiuožimo jos visada laukia prizas. Tai gali būti ir mažas saldainis ar nedidelė smulkmena. Taip ją skatiname geriau treniruotis.

6. Kiekvieną dieną turime taisyklę – važiuodami namo kalbamės, kaip jie praleido dieną, kaip sekėsi. Visada išklausau, ką jie patyrė.

7. Tėja atlieka jai nepatinkančias kelias prievoles. Viena jų – eidama pas kitus vaikus turi pasiimti broliuką.

8. Vakarais, priklausomai nuo dukters nuotaikos, skaitome knygeles. Kartais aš, kartais tėtis, o kartais ji pati.

Mūsų namuose – mūsų taisyklės, o apsilankę pas senelius, kurie juos labai myli ir lepina, tegul vaikai atsipalaiduoja.

9. Vaikams griežtai draudžiame dūkti ir daug žaislų atsinešti į pirmąjį namų aukštą. Ir po to privaloma išsinešti, nes žaislus gali pavogti nykštukai arba supykusi mama juos dar ir į šiukšlių dėžę išmes. Žaislams yra namuose skirta vieta – vaikų kambarys. Pirmajame aukšte didelė erdvė, valgomasis, poilsio zona, atskirta lentyna, kurioje stovi daiktai, galintys nukentėti nuo žaidimo kamuoliu. Tiesa, šį karą esu pralaimėjusi – kampe stovi nedidelė krepšinio lenta, kur į ją kamuoliuką mėto tėtis su sūnumi. Bet nežinia, kas jų laukia, jei kamuolys nuskries ten, kur nereikia.

10. Vaikai dar pernelyg maži sėdėti prie kompiuterio, o mobiliuoju telefonu dalijasi – per dieną vidutiniškai abu po 15 min.

11. Kažką blogo padarius ar netinkamo pasakius, privaloma, pergalvojus tai, atsiprašyti.

12. Saldainiai pas mus neribojami, jų visada pridėta. Bet pabrėžiame, kad per dieną – vienas du. Ir vaikai jais nepiktnaudžiauja.

13. Su vyru esame tos pačios nuomonės – jei seneliai nori vaikus lepinti, mes tai toleruojame. Seneliai – šventa. Mūsų namuose – mūsų taisyklės, o apsilankę pas senelius, kurie juos labai myli ir lepina, tegul vaikai atsipalaiduoja. Svarbu, nelipa mums ant galvos (juokiasi).


Šiame straipsnyje: Goda Alijevavaikų auklėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių