Quantcast

Filmas „Suspirija“ – naujai perdainuotas kūrinys?

Pavadinimas "Suspirija" grįžta į kino pasaulį po daugiau nei 40 metų pertraukos. Dar 1977 m. italų režisierius Dario Argento pristatė originaliąją filmo versiją, o pagrindinės filmo idėjos įkvėptas kitas italų kino atstovas Luca Guadagnino sumanė mistinę siaubo juostą šviežiai iškepti naujajai auditorijai.

Paslaptingoji akademija

Praeitais metais "Oskaru" už filmą "Vadink mane savo vardu" apdovanotas režisierius L.Guadagnino viename interviu sakė: "Tik neklauskite manęs, kodėl nutariau kurti "Suspiriją". Tikrojo savo įkvėpimo neišduodantis italų kino estetas vis dėlto prasitarė, kad šis filmas yra jam asmeniškiausias, o prie juostos prikėlimo prisidėjo šilti jausmai Berlynui, patirti žiūrint filmus ir skaitant knygas.

Beveik valanda už originalią "Suspiriją" ilgesnis filmas nukels į 1977-ųjų Berlyną. Vedama svajonės šokti legendinės Madam Blanš (akt. Tilda Swinton) baleto trupėje, į miestą atvyksta amerikietė Siuzė Banon (akt. Dakota Johnson). Po keleto paslaptingų studentų dingimų, Siuzė, jos draugė Sara ir psichologas Džozefas Klempereris sužino akademiją gaubiančias grėsmingas paslaptis, galinčias juos visus pražudyti. Kaip paaiškėja, mokyklos sienos saugo kraupią praeitį: tai raganų susirinkimo ir apeigų vieta.

Motinos ir raganos

Jeigu esate matę senąją "Suspirijos" versiją, nenustebkite, kad šis filmas smarkiai skirsis nuo savo pirmtako. Filmo žvaigždė T.Swinton naują versiją pavadino "naujai perdainuotu kūriniu" su panašiais žodžiais ir melodija, bet sugrotą visiškai skirtingais instrumentais.

Siaubo elementų pripildyta juosta bus susitelkusi į motinos ir dukros santykius bei jų pokyčius besikeičiant galios balansui. L.Guandangino pasistengė, kad žiūrovas čia pastebėtų savo aplinkai artimų metaforų, o į raganavimo kultūrą pažvelgtų racionaliomis akimis.

 

 

Tildos Swinton trijulė

Juostos kūrimo laikotarpį siejo keletas paslapčių ir netgi melo teorijų, tai beveik nenutolsta ir nuo paties filmo turinio vidaus.

Madam Blanš, Džozefas Klempereris, Helena Markos – šie trys veikėjai yra įkūnyti aktorės Tildos Swinton. Įdomu tai, kad L.Guadagnino, pristatydamas filmą, slėpė Džozefą Klempererį suvaidinusio aktoriaus tapatybę ir neigė gandus, kad tai – Tilda Swinton. Venecijos kino festivalyje "Suspiriją" pristačiusi kūrybinė filmo grupė tikino, jog šį vaidmenį atlikęs aktorius – didžiajame kine debiutavęs 82-ejų vokietis Lutzas Ebersdorfas bei perskaitė jo laišką, kuriame vyras apgailestauja negalėjęs atvykti į filmo pristatymą. Vis dėlto, artėjant juostos premjerai, anksčiau atkakliai neigusi, kad filme atliko net kelis vaidmenis, T.Swinton patvirtino sklandžiusius gandus, jog psichoanalitikas Džozefas Klempereris yra jos suvaidintas personažas. Negana to, aktorė buvo atsakinga ir už išgalvotos biografijos anketą "IMDb" platformoje.

Verta paminėti, kad filmo garso takeliu rūpinosi grupės "Radiohead" lyderis Thomas Yorke. O tai gana svarbus įvykis, kadangi tai bus pirmas kartas, kai beveik tris dešimtmečius scenoje esantis T.Yorke priėmė pasiūlymą sukurti filmo garso takelį.

Pamatyti verta

Atrodo, kad režisieriaus L.Guadagnino restauruota "Suspirijos" versija yra tokia, koks perdirbinys ir turėtų būti – šviežiomis spalvomis perteiktas mistinis filmas naujajai kartai.

Norėčiau pridurti, kad 2018-ųjų "Suspirija" savo nuotaika gali priminti praeitų metų filmą "Motina!", kuris auditoriją griežtai skirstė į dvi dalis – šedevras ir nesąmonė. Jeigu prieš šventes norisi kažko sunkesnio ir keistesnio už kalėdinius filmus, išbandykite "Suspiriją".

"Suspirija" (angl. "Suspiria").

Žanras: Siaubo, mistinis

JAV, 2018

Režisierius: Luca Guadagnino

Vaidina: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Malgorzata Bela

Vertinimai: 

Scenarijus 2/3,

aktoriai 3/3,

režisūra 3/3,

garso takelis 3/3

techninė pusė 2/3

Bendras: 2.6

Kino teatruose nuo gruodžio 14 d. galima pamatyti ir dar tris kino premjeras

"Broliai Sistersai"

Į kino teatrus atkeliauja puikus vesternas, kuriame bus ne vien tik skrybėlės, lekiančios nuo kaubojų galvų, bet ir komedijos elementų. Filmas "Broliai Sistersai", sukurtas pagal rašytojo Patricko Dewitto to paties pavadinimo romaną, nukels į 1851-ųjų, Kaliforniją, kai Šiaurės Amerikoje vyravo aukso karštligės metai. Du bebaimiai nuotykių ieškotojai broliai Eli ir Čarlis bus pasamdyti savo boso, kad surastų jį apšvarinusius vagis. Pasileidę į atskalūnišką kelionę jie susidurs su įvairiomis situacijomis – nuo susirėmimų baruose iki susišaudymų kažkur Kalifornijos kalnuose.

"Žmogus Voras™: į naują visatą"

Naujojoje animacinėje juostoje vikrusis Žmogus Voras pirmą kartą žengs į paralelines visatas. Komiksų pasaulio gerbėjams puikiai žinoma istorija, kai radioaktyvus voras įkanda Piteriui Parkeriui, ir jaunuolis tampa superherojumi. Tokia istorija yra mūsų visatoje. Paralelinėse visatose po Žmogaus Voro kauke slepiasi visiškai kiti žmonės. Vienas jų – Mailsas Moralesas, o kažkur kitame pasaulyje Žmogus Voras yra mergina. Susijungus kelioms paralelinėms visatoms visi herojai susipažįsta ir supranta, kad multivisatai iškilo grėsmė. Išsiaiškinę savo panašumus ir skirtumus, jie stoja į kovą prieš naują piktadarį.

"Per tave vienos bėdos"

Tarnybos metu žuvęs kapitonas Santis buvo tikras Marselio policijos pajėgų pasididžiavimas. Jam pastatytas paminklas, jo našlė žmona Ivona kas vakarą sūnui pasakoja istorijas apie didvyriškus tėčio žygdarbius. Tačiau pasirodo, kad Santis nebuvo toks doruolis. Ivona sužino, kad Marselio numylėtinis buvo korumpuotas ir žiaurus policininkas, o jo nešvarių darbelių atpirkimo ožiu tapęs Antuanas kalėjime praleido aštuonerius metus. Po tokių šokiruojančių naujienų Ivona nutaria ištaisyti bent šią klaidą ir atsilyginti Antuanui už velionio sukeltas kančias. Tokios pastangos į Antuano gyvenimą atneša daug smagaus chaoso.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių