Quantcast

Festivalis „Sūpynės“: atsinaujinęs, eklektiškas, modernus ir atsakingas

Poetiško gamtos pulso ir modernaus nūdienos kultūros pjūvio sintezė. Fundamentalūs muzikiniai projektai ir žanro ribas tikrinanti eklektika. Erdvės, dedikuotos tiek audiovizualinio meno eksperimentams, tiek itin aktualiai edukacijai sveikatos klausimais. Tai reikšmingi, tačiau toli gražu dar ne visi dvyliktą kartą į Lietuvos vasaros open airų tvarkaraštį sugrįžtančio šiuolaikinės kultūros festivalio „Sūpynės“ atributai. Liepos 26–29 d. vyksiantis preciziškai atrinktos elektroninės muzikos renginys ant šalia skaidrių ežerų žaliuojančios miško paklotės grįžta ekspresyvus, kruopščiai nugludintas ir atsinaujinęs.

Miestą primenanti infrastruktūra

Kitaip nei 2017-aisiais, kai festivalis vyko Dūburio ežero saloje, šiais metais renginys grįš į mistiškų vibracijų apraizgytą Labanorą. „Sūpynės“ kils poilsio namų „Tolieja“ teritorijoje Molėtų rajone, lietuviškos gamtos žavesį atskleidžiančiame Labanoro regioniniame parke – kraštovaizdžių įvairove ir nepaprastai turtingos gyvūnijos bei augalijos gausa išsiskiriančioje užuovėjoje. Tiesa, prie Ešerinio ežero įsikursiančioje festivalio teritorijoje jo dalyviai atras ir miestą primenančią infrastruktūrą. Jos ir harmoningos gamtos sandūra ne tik užtikrins galimybę pabėgti iš industrinių blokų, bet ir leis tai padaryti su visais patogumais. „Mylime ir esame prisirišę prie šio nuostabaus regioninio parko – juk čia glūdi festivalio ištakos. Kita vertus, puikiai suprantame šiandienio miesto žmogaus poreikius ir norime šiame unikaliame gamtos kampelyje savo lankytojui suteikti kuo daugiau įprasto patogumo. Į išskirtinę festivalio patirtį, kurią užauginome per dvylika metų, kiekvienas galės pasinerti apsuptas kasdienio gyvenimo akcentų – šiais metais siūlome apsistoti poilsiavietėje įrengtuose kambariuose, karštą dušą, patogius takus ir lygią miško paklotę“, – teigia „Sūpynių“ organizatoriai.

Ištikimi lietuviškoms tendencijoms

Pagrindinis festivalio akcentas, žinoma, yra kruopščiai sustyguota, skirtingus klausytojų lūkesčius išpildyti pajėgi muzika. Dvyliktojo festivalio organizatoriai lankytojus kviečia į pasimatymą (tikslingiau turbūt būtų sakyti – pasiklausymą) su sugrįžtančia, žanro ribas brėžusia klasika ir pastarąsias nuolat tikrinančiais bei vis daugiau dėmesio sulaukiančiais scenos naujadarais. Turtingame (gražiausia šio žodžio prasme!) šių metų „Sūpynių“ atlikėjų sąraše – jau beveik 30 metų savitais elektroninės ir technomuzikos pjūviais garsėjantis, pasirodymų metu visada po juoda balaklava veidą slepiantis DJ Stringray (dar žinomas ir kaip „Urban Tribe“ grupės narys) iš Detroito; vienas iš įrašų kompanijos „Jealous God“ įkūrėjų, avangardinės elektroninės muzikos eksperimentatorius Silent Servant; kūrybą Europos didmiesčių nūdienos reivo kultūrai dedikavęs ir su „Northern Electronics“ vėliava gyvai grojantis skandinavų trio „The Empire Line“ (Christianas Stadgaardas iš „Posh Isolation“, Vargas ir vokalistas Isakas Hansenas), taip pat ir iš Vokietijos atvyksiantis Lake People bei pastarojo tranzicijos nuo estetiško techno iki ekspresyvaus acid house. Festivalio scenoje taip pat pasirodys šiuolaikinio meno bei eksperimentinės muzikos sintezė iš Brazilijos Negroma; vaikystėje tikrais, o dabar suskaitmenintais būgnais deep house muzikoje grojantis vokietis Oskaras Offermannas ir itin įdomus, klausytoją į melancholijos vakuumą tupdantis Florianas Kupferis, kurio kūrybą inspiravo tiek Berlyno žiemos, tiek Rugsėjo 11-osios įvykių nulemta apatija. „Džiaugiamės šių metų festivaliui surinkę stiprią vedančiųjų atlikėjų ašį. Stebime nuolat ir intensyviai kintančias elektroninės muzikos tendencijas, eksperimentus ir scenos paribius; tuomet kruopščiai lipdome festivalio atlikėjų tinklelį keturioms scenoms ir šlifuojame visas įmanomas detales, kad kiekvienas galėtų atrasti savo „Sūpynišką“ festivalio patyrimą, – sako organizatoriai. – Žvalgomės ne tik į toli įsikūrusius ryškius atlikėjus. Puoselėjame glaudžius santykius ir su kaimynais – aplink gausu net ir išrankaus muzikos mylėtojo jusles tenkinančių profesionalų. Šiemet į festivalį pakvietėme klubo „Closer“ rezidentus iš Kijevo – vakarėlių organizatorių komandą THP, garsais reflektuojančią vietos kultūrines ir socialines patirtis. Suptis kvies ir eksperimentinis, kiek ezoteriškas esto Meisterjaan live pasirodymas, kuriame – simboliška senovinio dambrelio ir modernių sintezatorių dermė; taip pat – jau natūralizavęsis, Vilniuje reziduojantis rusas Pletnev iš „Mes žygiuojame kartu“ skanduojančio labelo „Bahnsteig 23“. Privalu paminėti ir dėl vinilinių plokštelių pamišusį minimalistą – kaimyną iš Latvijos Krisą Hovelą.“

Nors „Sūpynių“ veidas – naujas, festivalis lieka ištikimas tiek lietuviškos scenos tendencijoms, tiek ryškiems jos šių dienų blyksniams. Vidutinę liepos mėnesio oro temperatūrą bent keliais laipsniais kilstelės kultinis projektas „Smala“, pasirodys ir renginio plotmėje išsiskirsiantys psichodeliniai rokeriai „Flash Voyage“ bei į meditacinę hipnozę nardinantys „WhaleSounds“, taip pat ir avangardu, inovatyviais pulsais live pasirodymų metu pasižymintys Arma Agharta bei Karkasas. „Šiemet daug dėmesio skiriame gyviems pasirodymams, scenos eksperimentams. Tokie atlikėjai sukuria unikalią vieno pasirodymo vertę – savotišką performansą. Kadangi viskas vyksta gyvai, čia daug erdvės ir improvizacijai, vieno karto prieskoniams. Žinoma, nepamirštame ir DJ kultūros, be kurios elektroninė muzika, nieko nuostabaus, nebūtų tokia gaji – laukia preciziška ir gausi šokių muzikos atlikėjų selekcija“, – sako jie.

Erdvės ne tik muzikai

2018-ųjų „Sūpynėse“ – keturios scenos. Pagrindinė – „More“, kurios ašis centruojama ties elektronine šokių muzika. Ją seka eksperimentams, netikėtoms ir atviroms patirtims dedikuota „Less“ (kurios pavadinimą, beje, remiantis šioje erdvėje skambančių žanrų gausa, galima būtų laikyti klaidingu!). Kita vertus, scenos pavadinimas akivaizdžiai reflektuoja manifestą „Mažiau yra daugiau“. O vėlyvus rytus ir konfliktą su įprastu miego režimu žymi saulę pasitiksianti klubinio formato „High“, o audiovizualiniams sumanymams, kūrėjų bendradarbiavimui ir diskusijoms bus skirta „Playground“ scena.

Šių metų „Playground“ scenos potemė „Kertant peizažus“ reflektuoja postglobalią šiuolaikinio žmogaus būseną, kai jo tapatybę formuoja ir nacionalinės, ir besienės virtualios geografijos. Temos išpildymas apima net keletą segmentų – specialiai parengtas ar pritaikytas audiovizualines kolaboracijas, laisvo pobūdžio akademiją po atviru dangumi, hands-on patirtį suteikiančią Palanga Street Radio ambasadą, taip pat instaliacijų parodą atviroje erdvėje. Audiovizualinių pasirodymų akcentas – Berlyne itin ryškios meninės platformos „Creamcake“ vizualinio identiteto kūrėjos Flufflord ir muzikos atlikėjo bod [包家巷] duetas, atvyksiantis iš Kroatijos ir JAV, ir leisiantis Lietuvoje parodyti tai, kuo šviežiausiai alsuoja šiandienė kultūra. Pristatyti pirmo bendro pasirodymo atvyksta Berlyne susiformavęs ir šiuo metu per kelias šalis besivystantis kolektyvas, kurį sudaro Tomas Narkevičius, Gorazdas Popovas ir Vitaly Puzyriovas. Bus išskirtinė proga pamatyti naujausią PPP kūrybą, kai lankytojai pirmą kartą išvys Channel37 naujai išleistam EP parengtą videoklipą bei šio atlikėjo pasirodymą. Laisvo pobūdžio akademijoje po atviru dangumi virs šių dienų aktualijos, kalbantis temomis, kaip kriptovaliutų atsiradimas ir technologijų įtaka kultūros vartojimui, festivalio kaip formato gentrifikacijos grėsmės, vizualaus meno ir muzikos bendruomenių jungtys šiuolaikinėje kultūroje.

Sėkmės sulaukusi iniciatyva

Dar vienas brandus, atsakingas ir bekompromisiškai vertingas „Sūpynių“ atributas – praėjusiais metais renginyje sėkmingai debiutavusi iniciatyva „Saugi erdvė“ (angl. Be Safe Lab). Vakarų Europoje, Kanadoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose tokie projektai klesti jau 20 metų ir yra padėję užkirsti kelią ne vienai nelaimei. Pasisekimo sulaukusi iniciatyva šiemet plėsis toliau – viso festivalio metu specialiose palapinėse bus teikiama informacija apie psichoaktyvių medžiagų vartojimo poveikį ir padarinius, lytiškai plintančias ligas, vyks diskusijos šiais ir kitais aktualiais klausimais. Bus teikiamos profesionalios psichologinės konsultacijos, vyks edukacinių klipų apie pirmąją pagalbą peržiūra, norintieji taip pat galės nemokamai pasitikrinti alkotesteriu ar gauti vandens.

Įsigyti bilietų į festivalį „Sūpynės“ vis dar galite internetinėje svetainėje www.supynesfestival.lt, „Paysera“ sistemoje arba „Resident Advisor“ platformoje. Beje, renginio gebėjimą tolygiai žingsniuoti su šių dienų tendencijomis liudija ne tik festivalio atlikėjų sąrašas, bet net ir būdų atsiskaityti už patekimą į 2018-ųjų „Sūpynes“ gausa. Tai pirmasis festivalis Baltijos šalyse, kurio bilietą galima įsigyti už kriptovaliutas! Organizatoriai perspėja, kad iki festivalio liekant vis mažiau laiko, bilietai brangs, o jų kiekis šiais metais – ribotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių