Quantcast

Buvęs kalinys atskleidė, ką kalėjime veikia „bachūrai“, „ožiai“ ir „gaidžiai“

  • Teksto dydis:

Kas valdo kalėjimus? Prižiūrėtojai ar vadinamieji „bachūrai“? Buvęs kalinys Henrikas pasakoja, kad kamerą priskiria administracija, tačiau kur būti ir ką veikti dieną, nusprendžia aukščiausios kastos kaliniai.

Į klausimą, kas valdo kalėjimus trečiadienio pavakarę 17.35 val. LNK laidoje „Yra, kaip yra“ bandys atsakyti valstybės tarnautojai ir eiliniai žmonės.

Henrikas sako, kad kastų susiskirstymas yra tam, kad kiltų mažiau konfliktų tarp kalinių ir būtų mažiau įtampos. Vyras pasakos, kad kalėjime yra įvairios kastos: „bachūrai“ – aukščiausia kasta, kurie daug ką sprendžia įkalinimo įstaigoje, „gaidžiai“ – žemiausia kasta, yra ir „ožiai“ – tai kaliniai, kurie slapta bendrauja su policija ir yra slapti liudytojai. „Dūchai“ yra aptarnaujantis personalas, kurie ruošia maistą, skalbia drabužius. Šios kastos atstovai gauna atlyginimą ir jų niekas nemuša.

Pravieniškių kalėjime dirbanti Ina laidoje pasakos, kad naktį kalėjime 1400 nuteistųjų prižiūri vos 9 prižiūrėtojai. Ina patvirtins – kastos kalėjimuose yra. Vadinamieji „bachūrai“ visada bendrauja taktiškai ir yra pagarbūs, tuo tarpu kitų kastų atstovai stengiasi įžeisti, provokuoti, tačiau prižiūrėtojai negali daug ko padaryti. Moteris kalbės, kad šiuo metu kalėjimuose jaučiama įtampa dėl daromų pertvarkų.

Apie netvarkas Kauno tardymo izoliatoriuje prabilusi Rasa Kazėnienė laidoje pasakos, kad po kilusio skandalo ji sulaukė daug grasinimų ir šantažo. Rasa buvo paduota į teismą dėl šmeižto, buvo apie ją ieškoma kompromato. Anot R. Kazėnienės, jeigu 30 metų kalėjimų sektoriuje būtų vyravusi tvarka, šiandien turėtume normalius kalėjimus. Anot moters, viską sutvarkyti per trumpą laiką tiesiog neįmanoma.

Vilniaus pataisos namuose dirbantis Česlovas sakys, kad įkalinimo įstaigos – mūsų visuomenės veidrodis. Tačiau vyras pastebi, kad pokyčių per pastaruosius 30 metų įvyko daug – nuteistieji už smurtą prieš moterį prieš dvidešimt metų negalėdavo sėdėti prie bendro stalo. Šiandien situacija jau kitokia. Anksčiau kaliniai neturėjo jokių teisių savo kastose.

Česlovas teigia, kad vienas iš būdų kovoti su kastomis – jas skaldyti ir neleisti nuteistiesiems iš vieno miesto būti kartu. Taip pat kuriamos sąlygos, kad kalėjimuose nebeliktų „tarnų“ ir panašių „patarnautojų“.

Visą laidą apie kalėjimus su V. Jakovlevu žiūrėkite šį trečiadienio vakarą 17 val. 35 min. per LNK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bachurų nedaug

Bachurų nedaug portretas
Susivienytu gaidžiai būtų jega

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Apsirikai.Gaidžiais labai suinteresuotos vištos iš Amnesty International.

tik gaidžius domina

tik gaidžius domina portretas
ką veikia ir ką galvoja gaidžiai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių