Quantcast

„Bliuzo naktys“: vonia žuvienės, basa Arina, skambantys puodai ir krikštynos

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Varniuose tęsėsi festivalis „Bliuzo naktys“. Antrąją naktį scenoje pasirodę atlikėjai pabrėžė, kad bliuzas yra visa ko ištakos. Draugystės – taip pat. Antai amerikietis Gregoris Boydas, grojantis unikaliais instrumentais – įgarsintais katilais, tik atvykęs į festivalį pažino latvių bliuzmenų grupę, kuri jam akomponavo. Ir, anot Gregorio, tai buvo geriausia, kas jam pastaruoju metu yra nutikę.

Antroji diena Varniuose buvo ne tik saulės išbučiuota, bet ir palaiminta lietaus. Tačiau festivaliautojams visą dieną buvo kuo užsiimti, tad oro sąlygos liko antroje vietoje.

Įdomios pramogos, įtraukiančios socialinės iniciatyvos, poilsis prie ežero, pasirinkimo gausus maitinimosi sparnas, atoki ir tuo pat metu – artima Vieno žmogaus scena prie senojo ąžuolo ar bliuzinė „Bushmill“ scena legendinėje Pašiūrėje, daug bičiulių ir netylanti muzika, – tai vyko visą dieną, kuri pasibaigė smagiais koncertais ir festivalio naujokų krikštynomis.

„Fantastiška publika, geras garsas, jaukus miškelis aplinkui, daugybė smagių žmonių, su kuriais tiesiog norisi užtraukti „Blue Note‘s“ visiems kartu. Vos susilaikiau nuo šokinėjimo ant batuto su gumomis, bet mano sūnus Pranas jau labai norėjo pietų miegelio... Žinokite, „Bliuzo naktys“ valdo!“, – rašė dieną Pašiūrėje koncertavusi Migloko.

Vakarinė festivalio dalis prasidėjo nuo „Mood Seller“ performanso. Kartą jie skėlė spontanišką koncertą ežero vandenyje, o šįkart sugalvojo pereiti per festivalio teritoriją su dūdomis ir visus atsivesti prie scenos. Paskui muzikantus iš tiesų atsekė didžiulė minia, linksmai šokanti bendroje „Bliuzų“ procesijoje.

Po „Mood Sellerių“ pasirodžiusiam „Baltajam Kirui“ publika taip pat buvo palanki. Ir net nutrūkusi grupės vokalisto Tautvydo Pauliaus Augustino gitaros styga niekaip nesugadino koncerto. „Norėjome atlikti „Lūpytes“ visiškai bliuziškai, ir beimant Belkino natą nutrūko styga“, – juokėsi vokalistas.

Styga trūko ir per „Garbanoto Bosisto“ koncertą. „Greičiausiai dėl drėgmės. Bet nieko tokio. Šitam festivaliui tinka bet koks oras“, – kalbėjo muzikantai, išlaikę prie scenos publiką iki vėlyvos nakties.

Neskubėjo miegoti ir festivalio antrojo vakaro „headlineris“ G. Boydas. „Aš jus tiesiog labai labai myliu“, – po savo stulbinančio pasirodymo sakė Gregoris. Už scenos vakarodamas su lietuvišku alumi, jis susidomėjęs klausėsi kitų grupių. Svečio dėmesį ypač patraukė basakojė Arina ir „Veto Bank“. Amerikietis džiaugėsi ir pažintimi su latvių bliuzmenais „Coolmans Report“, o ypač – seksualia grupės bosiste. Vėliau jie kartu sudalyvavo jungtiniame, improvizaciniame „jam sessione“ ir šventinio festivalio organizatoriaus Algirdo Barniškio-Blėkos jautienos troškinio puotoje.

Naktį „Bliuzo naktyse“ įvyko ir naujokų krikštynos. Jie prisiekė mylėti ir gerbti festivalį, o senbuviai apšlakstė naujokus Lūksto ežero vandeniu. „Žmonės kartais juokais klausia, ar Bliuzasriubę mes irgi verdame iš Lūksto vandens. Tai patikinu, kad tikrai ne – vežamės šaltinio vandenį“, – šypsodamasis sakė Blėka.

Iš tiesų jubiliejinio festivalio Bliuzasriubei išvirti prireikė 300 litrų vandens, 120 kilogramų bulvių, 40 kilogramų svogūnų, 70 kilogramų žuvies ir kitų, paslaptyje laikomų ingredientų.

25-mečio šventė Varniuose tęsėsi iki ryto. Ir šiuo metu festivaliautojai dar vis džiaugiasi gražiu oru ežero pakrantėje. „Siūlome visiems neskubėti namo, ir ypač tiems, kurie dar nėra pasirengę vairuoti. Kitaip galite netikėtai sudalyvauti policijos fotosesijoje. Tiesa, tam net nereikia būti „Bliuzuose“ – policijos feisbuko profilyje mes matome ir nuotraukų, kurios neturi nieko bendro su konkrečia mūsų festivalio vietove. Žmonės, būkite atsakingi eismo dalyviai, nes kelyje atsakote ne tik už save, bet ir už kitus. O mes visuomet bendradarbiaujame su policija, gelbėtojais, medikais ir ugniagesiais. Ačiū visiems, kad buvote, pasimatysime kitąmet!“, – kalbėjo Blėka.


Šiame straipsnyje: Bliuzo naktysfestivalismuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių