Quantcast

Berlyno kino festivalis prasidės W. Andersono „Šunų salos“ premjera

  • Teksto dydis:

Berlyno kino festivalis, kurį tikriausiai krės judėjimo „#MeToo“ atgarsiai, ketvirtadienį prasidės pripažinto JAV režisieriaus Weso Andersono (Veso Andersono) nauju animaciniu filmu „Šunų sala“ (Isle of Dogs).

Pasaulio kino industrijoje kilus sąmyšiui dėl įtarimų nederamu seksualiniu elgesiu, 11 dienų truksiantis festivalis stengsis išlaviruoti tarp Holivudo spindesio ir atvirų debatų po įtakingojo prodiuserio Harvey Weinsteino (Harvio Veinsteino) žlugimo.

Bryanas Cranstonas (Brajenas Kranstonas), Billas Murray (Bilas Miurėjus), „Oskarui“ nominuota Greta Gerwig, Jeffas Goldblumas (Džefas Goldblumas) ir Lievas Schreiberis (Livas Šreiberis), kurie įgarsino W. Andersono filmo veikėjus, prieš pasaulinę premjerą turėtų pasirodyti ant „berlinalės“ raudonojo kilimo.

Naujus filmus festivalyje taip pat turi pristatyti tokios žvaigždės kaip Robertas Pattinsonas (Robertas Patinsonas), Rosamund Pike (Rozamund Paik), Joaquinas Phoenixas (Choakinas Finiksas) ir Isabelle Huppert (Izabel Hiuper).

Tačiau dar prieš atidarymą kilo kontroversija dėl pakviesto garsaus Pietų Korėjos režisieriaus Kim Ki-duko (Kim Kiduko), kuriam gruodžio mėnesį buvo skirta bauda už aktorės užpuolimą filmavimo aikštelėje.

Ši aktorė, kuri nesutiko viešinti savo tapatybės, apkaltino tradiciškai Azijos kiną remiantį festivalį veidmainyste. Kim Ki-dukas į Berlyną buvo pakviestas pristatyti savo naujausios juostos „Human, Space, Time and Human“.

„Berlinalė“ smerkia smurtą

Festivalio direktorius Dieteris Kosslickas (Diteris Koslikas) sakė atmetęs kelis filmus dėl jų režisieriams, scenaristams ar žvaigždėms pareikštų patikimų įtarimų lytiniu išnaudojimu.

Tačiau naujienų agentūrai AFP jis nurodė, kad neuždraudė dalyvauti Kim Ki-dukui, nes minėtos aktorės įtarimai jam buvo atmesti pritrūkus įrodymų. D. Kosslickas pridūrė, kad siekia daugiau informacijos apie apeliaciją toje byloje.

„Aišku, kad „berlinalė“ smerkia bet kokį smurtą ar nederamą lytinį elgesį“, – sakė jis.

Praėjusį kartą W. Andersonas Berlyno kino festivalį atidarė 2014 metais, pasauline filmo „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ (The Grand Budapest Hotel) premjera. Šis hitas vėliau gavo dešimtis apdovanojimų ir buvo nominuotas „Oskarui“ geriausio filmo kategorijoje.

W. Andersonas dėl Berlyno „Aukso lokio“ ir „Sidabro lokio“ apdovanojimų varžysis ketvirtą kartą. Anksčiau jis taip pat dalyvavo su filmais „Tenenbaumų šeima“ (The Royal Tenenbaums) ir „Gyvenimas po vandeniu“ (The Life Aquatic with Steve Zissou).

Vertinimo komisijai vadovaus Tomas Tykweris (Tomas Tykveris), populiaraus miniserialo „Babylon Berlin“, kurį dabar rodo interneto transliuotojas „Netflix“, vienas režisierių.

Komisijoje dirbs nemažai moterų: belgų aktorė Cecile de France (Sesil de Frans), vaidinusi seriale „Jaunasis popiežius“ (The Young Pope), „Mėnesienos“ (Moonlight) prodiuserė Adele Romanski (Adel Romanski), žurnalo „Time“ kritikė Stephanie Zacharek (Stefani Zakarek). Į komisiją taip pat paskirti japonų kompozitorius Ryuichi Sakamoto (Riuičis Sakamotas) ir ispanų kino istorikas Chema Prado (Čema Pradas).

Konkursinėje programoje varžysis 19 filmų, kurių keturis režisavo moterys.

„Šunų salos“ veiksmas vyksta išgalvotame Japonijos mieste, kurio meras po šunų gripo protrūkio ištremia visus šunis į sąvartynu paverstą salą.

Berniukas Ataris, padedamas keturkojų salos gyventojų, leidžiasi gelbėti savo augintinio Spotso.

Pirmą kartą animacinis filmas atidarys Berlyno kino festivalį, skaičiuojantį jau 68 metus.

Nufilmuotas telefonu

Tarp kitų programos filmų yra feministiniu versternu vadinamas „Damsel“, kuriame vaidina R. Pattinsonas ir Mia Wasikowska (Mija Vasikovska), taip pat – prancūzų trileris „Eva“, kuriame femme fatale įkūnijo I. Huppert.

Stevenas Soderberghas (Stivenas Soderbergas) turi pristatyti telefonu „iPhone“ nufilmuotą psichologinį trilerį „Unsane“ su Claire Foy (Kler Foi).

Britų aktoriai Idrisas Elba ir Rupertas Everettas (Rupertas Everetas) debiutuos kaip režisieriai ir pristatys atitinkamai dramą apie narkotikų gaujas „Yardie“ ir biografinį filmą apie Oscarą Wilde'ą (Oskarą Vaildą) „Laimingasis princas“ (The Happy Prince).

Norvegų režisierius Erikas Poppe (Erikas Popė) atvežė filmą „U - July 22“ apie neonacio Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko) 2011 metais surengtas žudynes. Istorija papasakota iš jo 77 aukų perspektyvos.

Festivalio apdovanojimai bus įteikti per iškilmingą ceremoniją vasario 24 dieną, o pats festivalis baigsis vasario 25-ąją.

Pernai „Aukso lokį“ pelnė vengrų meilės istorija „Apie kūną ir sielą“ (Testrol es Lelekrol), kuri dabar yra nominuota „Oskarui“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių