Quantcast

„Auksinis gaublys“ už geriausią dramą atiteko filmui „Trys stendai“

  • Teksto dydis:

Per neįprastai rimta nata kasmetinį kino apdovanojimų sezoną pradėjusius „Auksinių gaublių“ apdovanojimus Holivudas sekmadienį vienbalsiai paskelbė karą kino industrijoje įsigalėjusiam seksualiniam priekabiavimui ir prievartai.

Paskelbė karą seksualiniam priekabiavimui

Svarbiausias vakaro apdovanojimas ir dar trys statulėlės atiteko kriminalinei dramai „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“ (Three Billboards Outside Ebbing Missouri). Šie įvertinimai suteikė postūmį juostai prieš lenktynes dėl „Oskarų“; šie bus išdalyti kovo mėnesį.

Vis dėlto vakaro metu apdovanojimai filmams kartais atsidurdavo antrame plane, nes daugybė Holivudo žvaigždžių pasinaudojo proga paraginti kino pasaulį išsigydyti žaizdas ir judėti pirmyn.

„Savo tiesos skelbimas yra galingiausias įrankis, kurį mes visi turime“, – per ceremoniją viešbutyje „Beverly Hilton“ sakė aktorė ir televizijos laidų vedėja Oprah Winfrey (Opra Vinfri), atsiimdama apdovanojimą už viso gyvenimo pasiekimus.

„Per ilgai moterys nebūdavo išgirstamos arba jomis nebūdavo tikima, jei jos išdrįsdavo prabilti apie tiesą prieš tų vyrų jėgą. Tačiau jų laikas jau baigėsi. Jų laikas baigėsi!“ – pridūrė O. Winfrey, o jos žodžius palydėjo audringi aplodismentai.

Šių metų „Auksinių gaublių“ raudonasis kilimas pavirto juoduoju, nes žvaigždės ryškius apdarus iškeitė į juodus, demonstruodamos nepakantumą priekabiavimo skandalams, pirmiausiai lėmusiems Holivudo magnato Harvey Weinsteino (Harvio Veinsteino) nuopuolį, o vėliau smogusių daugeliui kitų įtakingų vyrų pramogų sektoriuje, politikoje ir žiniasklaidoje.

Tačiau ir bendroje žinutėje, skelbtoje Holivudo užsienio spaudos asociacijos (HFPA) kino apdovanojimuose, skambėjo raginimai dėl nuolatinių pokyčių.

„Dabar žmonės žino apie jėgos disbalansą. Mūsų industrijoje tai lemia prievartą... Ji yra visur“, – ant raudonojo kilimo sakė Meryl Streep (Meril Strip). Ji buvo nominuota „Auksiniam gaubliui“ už vaidmenį dramoje apie žiniasklaidos darbą „Valstybės paslaptis“ (The Post).

Čia šįvakar esantys nominantai vyrai, pirmąkart per tris mėnesius jums nebus baisu išgirsti savo garsiai ištariamą vardą.

Vakaro vedėjas komikas Sethas Meyersas (Setas Mejersas) ceremoniją pradėjo keliais pokštais apie padėtį Holivude po H. Weinsteino nuopuolio.

„Dabar – 2018-ieji; marihuana pagaliau leidžiama, o seksualinis priekabiavimas – ne. Bus geri metai“, – sakė televizijos NBC vakaro šou vedėjas.

„Čia šįvakar esantys nominantai vyrai, pirmąkart per tris mėnesius jums nebus baisu išgirsti savo garsiai ištariamą vardą“, – pastebėjo S. Meyersas.

Ignoruojamos režisierės

Daugiausiai statulėlių apdovanojimuose gavo Martino McDonagho (Martino Makdonago) filmas „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“. Šioje juostoje Frances McDormand (Fransis Makdormand) vaidina motiną, kovojančią su vietos pareigūnais, nesugebančiais išsiaiškinti jos dukros nužudymo.

Ši juosta nugalėjo geriausio draminio filmo, geriausio scenarijaus kategorijose; be to, geriausia draminio filmo aktore buvo pripažinta F. McDormand, o geriausiu antro plano aktoriumi – Samas Rockwellas (Semas Rokvelas).

„Moterys neatėjo čia pavalgyti, jos atėjo dirbti“, – pareiškė F. McDormand atsiimdama apdovanojimą. Ji atkreipė dėmesį į „tektoninį poslinkį mūsų industrijos galios struktūroje“.

Vis dėlto geriausio režisieriaus kategorijoje nominuotas M. McDonaghas nusileido meksikiečių kino kūrėjui Guillermo del Toro (Giljermui del Toro). Jo režisuota fantastinė meilės istorija „Vandens forma“ (The Shape of Water) taip pat gavo apdovanojimą už geriausią muziką.

Dar dviem statulėlėmis buvo įvertintas filmas apie paauglės žengimą į suaugusiųjų pasaulį „Lady Bird“.

Tarp nominantų šiemet nebuvo nė vienos režisierės, ir į tai dėmesį atkreipė laimėtojus skelbusios aktorės Natalie Portman (Natali Portman), Jessica Chastain (Džesika Čestein) ir Barbra Streisand (Barbra Streizand).

„Ar teisingai išgirdau – buvau vienintelė moteris, gavusi geriausio režisieriaus apdovanojimą? Ar žinote, kad tai buvo 1984 metais? Tai buvo prieš 34 metus? Bičiuliai, atėjo laikas“, – sakė B. Streisand, prisimindama savo kurtą filmą „Yentl“.

Nors dėl daugelio kategorijų nugalėtojų intriga išliko iki paskutinės akimirkos, neabejota, kad geriausio miuziklo arba komedijos aktoriaus titulas atiteks Jamesui Franco (Džeimsui Frankui) už vaidmenį biografinėje juostoje „The Disaster Artist“, kurią jis pats ir surežisavo.

Atsiimdamas apdovanojimą J. Franco padėkojo savo broliui Dave’ui (Deivui), irgi suvaidinusiam šiame filme, kuriame pasakojama aktoriaus Tommy Wiseau (Tomio Vizou), prieš 15 metų sukūrusio blogiausia „tituluojamą“ juostą „Kambarys“ (The Room), istorija.

„Myliu jį labiau už viską. Ačiū mano mamai, kad man jį davė“, – susirinkusioms žvaigždėms apie savo brolį sekmadienį sakė J. Franco.

Geriausios miuziklo arba komedijos aktorės apdovanojimą pelnė Saoirse Ronan (Sirša Ronan) už vaidmenį filme „Lady Bird“. Įnirtingoje kovoje dėl nugalėtojos vardo ji įveikė Margot Robbie (Margot Robi), suvaidinusią biografiniame filme „Aš esu Tonya“ (I, Tonya).

S. Ronan ant scenos sekmadienio ceremonijoje pasirodė dukart: kiek vėliau atsiimti apdovanojimo už geriausią komediją ji atlydėjo „Lady Bird“ režisierę Gretą Gerwig (Gretą Gervig).

Geriausio draminio filmo aktoriumi tapo Gary Oldmanas (Garis Oldmanas). Jis buvo įvertintas už Didžiosios Britanijos premjero Winstono Churchillio (Vinstono Čerčilio) vaidmenį biografinėje juostoje „Tamsiausia valanda“ (The Darkest Hour), kurios veiksmas vyksta Antrojo pasaulinio karo metais.

Geriausias filmas užsienio kalba

Vokietijoje sukurtas trileris „Iš niekur“ (Aus dem Nichts), vaizduojantis neonacių smurtą, sekmadienį pelnė „Auksinį gaublį“ kaip geriausias filmas užsienio kalba.

Šioje kategorijoje jis nurungė „Auksinė palmės šakelę“ Kanuose laimėjusią švedų juodąją komediją „Kvadratas“ (The Square) ir Angelinos Jolie (Andželinos Džoli) režisuotą juostą apie Kambodžos genocidą „Iš pradžių jie nužudė mano tėvą“ (First They Killed My Father).

Filme „Iš niekur“ Vokietijoje gimusi Holivudo žvaigždė Diane Kruger (Diana Kriuger) sukūrė motinos vokietės, per neonacių išpuolį praradusios sutuoktinį turką ir sūnų, vaidmenį. Šioje juostoje užsimenama apie virtinę realių nužudymų, kurie prieš šešerius metus sukrėtė Vokietiją paaiškėjus, kad policija daugiau laiko skyrė aiškindamasi galimus nužudytų migrantų ryšius su nusikalstamumu, o ne analizuodama iškalbingus ženklus, bylojusius apie kraštutinių dešiniųjų sąmokslą.

Per Kanų kino festivalį D. Kruger buvo pripažinta geriausia aktore. Atsiimdamas „Auksinį gaublį“ turkų kilmės vokiečių režisierius Fatihas Akinas (Fatichas Akinas) pasveikino D. Kruger ir pareiškė: „Jis – tavo.“

Duodama interviu naujienų agentūrai AFP prieš sekmadienio ceremoniją D. Kruger sakė, kad pirmąkart peržiūrėjusi savo filmą pajutusi, jog ši juosta yra „pribloškianti“.

„Filmų apie bombas ir teroristus apstu, bet būtent šios juostos intymumas, smulkios detalės, sielvarto ir mirties atnešamos į žmogaus gyvenimą, man pasirodė itin jaudinama ir emocinga“, – pabrėžė ji.

„Nekalto melo“ triumfas

Tuo tarpu televizijos fronte pirmavo HBO drama „Nekaltas melas“ (Big Little Lies), pelniusi keturis „Auksinius gaublius“, įskaitant apdovanojimą už geriausią mini serialą.

Geriausios mini serialo pagrindinės aktorės titulas atiteko jame suvaidinusiai Nicole Kidman (Nikol Kidman), o geriausiais antro plano aktoriais pripažintos „Nekalto melo“ žvaigždės Alexanderas Skarsgardas (Aleksandras Skarsgordas) ir Laura Dern.

„Tikiuosi, kad galime sukelti pokyčių per savo pasakojamas istorijas ir tai, kaip jas pasakojame“, – sakė N. Kidman, šiame seriale suvaidinusi skriaudžiamą žmoną.

L. Dern savo ruožtu paragino Holivudą remti priekabiavimo aukas ir skatinti atkuriamąjį teisingumą.

„Mokykime savo vaikus, kad be baimės kalbėti apie persekiojimą yra mūsų kultūros naujoji Šiaurinė žvaigždė“, – sakė aktorė.

Geriausio mini serialo pagrindinio aktoriaus apdovanojimą gavo „Fargo“ suvaidinęs Ewanas McGregoras (Evanas Makgregoras). Tai yra pirmasis „Auksinis gaublys“ šio škotų aktoriaus karjeroje.

Nemažo pripažinimo sekmadienio vakarą sulaukė ir serialas „Tarnaitės pasakojimas“ (The Handmaid's Tale). Keturiomis „Emmy“ statulėlėmis pernai įvertinta istorija, vaizduojanti distopinę ateities diktatūrą, buvo pripažinta geriausiu draminiu serialu. „Tarnaitės pasakojimas“ šioje kategorijoje įveikė net „Sostų karus“ (Game of Thrones).

„Tarnaitės pasakojimo“ žvaigždė Elisabeth Moss (Elizabet Mos), atsiimdama geriausios draminio serialo aktorės statulėlę padėkojo kanadiečių autorei Margaret Atwood (Margaret Atvud), parašiusiai romaną, pagal kurį buvo sukurtas minėtas serialas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių