Quantcast

„Auksinio proto” nugalėtoją mokykloje vadino vunderkindu

  • Teksto dydis:

„Obeliuose tapau legenda, svarbiausias kaimo įvykis – Jonas laimėjo „Auksinį protą”, – juokiasi iš Rokiškio rajono Obelių kaimo kilęs LRT intelektinio žaidimo „Auksinis protas” nugalėtojas – 35 metų IT vadovas, verslo valdymo sistemų specialistas Jonas Mikalkėnas.

Visažinis

„Mokykloje buvau vadinamas vunderkindu. Ketverių metų jau laisvai skaičiau, devynerių laimėjau savos kūrybos eilėračių konkurse – sekėsi viskas. Na, beveik viskas, išskyrus dailę, darbus ir dailyraštį, – pasakoja netrukus į kelionę aplink pasaulį išskrisiantis J. Mikalkėnas. – Ne, mokyklos aukso medaliu nebaigiau. (Juokiasi.) Aukso medaliu mokyklą baigti sutrukdė mano pernelyg aktyvus charakteris, dėl to nesutariau su kai kuriais mokytojais. Tie nesutarimai buvo savotiški, nes visi savo dalyko mokytojai norėjo, kad dalyvaučiau olimpiadose, o aš tiesiog visur nesuspėdavau…

Tačiau olimpiadose dalyvaudavau ir laimėdavau dažnai. Vyresnėse klasėse dažniausiai dalyvaudavau informatikos ir matematikos olimpiadose. 12 klasėje Kaune laimėjau KTU J.Matulionio vardo matematikų konkursą.

Kai buvau 12 klasėje vyko ir Lietuvos gimnazistų visažinio konkursas – jame reikėjo atsakyti į 100 klausimų iš įvairių sričių, aš ten II vietą užėmiau. Galbūt tai jau buvo kelio link „Auksinio proto” pradžia… (Juokiasi.)

Sportas ir muzika

J.Mikalkėnas yra taikomosios matematikos bakalauras, IT programų inžinerijos magistras, galintis pasigirti 12 metų trunkančia sėkminga IT specialisto karjera nuo programuotojo iki vadovo – šiuo metu jis yra „Ikea” IT vadovas.

Jonas mėgsta futbolą ir krepšinį – mėgėjiškai žaidžia pats ir vadovauja komandoms. Groja keliais muzkos instrumentais, domisi ir kolekcionuoja fantastinę literatūrą.

„Muzikinė karjera taip pat prasidėjo Obeliuose, namuose, – pasakojo Jonas. – Tėvas buvo akordeonistas savamokslis, namie buvo visokių muzikos instrument, tai ir grojau. Muzikuoti mokiausi meno lavinimo centre, septynerius metus grojau akordeonu. Kai įstojau į KTU, priklausiau ansambliui „Nemunas”, grojau akordeonu ir birbyne. Teko daug koncertuoti, gastroliuoti, pavažinėti po Europą – dalyvavome festivaliuose Prancūzijoje, Italijoje, Čekijoje, Šveicarijoje ir t.t.”

Kelionėje pradings viena diena

Jonas prisipažįsta kol kas toliau Europos dar nekeliavęs, buvo nuskridęs į Tenerifę, Kretą, darbo reikalais dažnai lankosi Stambule.

„Nuvykęs į kitą šalį nenusėdžiu vietoje – rūpi kuo daugiau pamatyti, – pasakojo J.Mikalkėnas. – Kelionių manija, galima sakyti, sirgau visuomet, tik už Europos ribų kol kas neteko būti, o dabar bus proga visą pasaulį apskristi. Tiesą sakant, gal dešimt metų neturėjau normalių atostogų – darbas toks… – prisipažįsta „Ikea” IT vadovas. – Dabar ilgiau nei tris savaites atostogausiu – į kelionę aplink pasaulį išskrendu birželio 14 dieną ir tik liepos 7 dieną grįžtu.”

Kelionė aplink pasaulį pakoreguota pagal Jono pageidavimus, kokias šalis jis labiau norėjo pamatyti.

„Maršrutą jau išmokau mintinai, – juokėsi Jonas. – Vilnius-Londonas, Londonas-Niujorkas, Niujorkas-Los Andželas, Los Andželas-Sidnėjus, Sidnėjus-Honkongas, Honkongas-Bankokas, Bankokas-Dubajus, Dubajus-Londonas ir namo… Įdomiausia tai, kad kaip fantastiniame Žiulio Verno romane „Aplink žemę per 80 dienų”, prarasiu vieną gyvenimo dieną – iš Los Andželo į Sidnėjų (su persėdimu) skrisiu 14 valandų: birželio 21 dieną išskrisiu, o 23 dieną atskrisiu, 22 diena kažkur dings…”

„Skrisiu ne vienas, su drauge”, – paklaustas apie palydą kelionėje, sakė Jonas, tačiau daugiau asmeninio gyvenimo nekomentavo.

Jonui patinka Azijos šalių virtuvė: „Jei pats gaminu, dažniausiai renkuosi Azijos šalių arba italų virtuvės patiekalus. Tad kelionė aplink pasaulį bus tikrai į tą pusę. Lietuviškus patiekalus irgi mėgstu – ir cepelinai yra gerai. Viską valgau, išskyrus šaltibarščius. Gal todėl, kad vaikystėje buvau jais apsinuodijęs, gal dėl to, kad spalva negraži.”

Į LRT atvedė „Trivartis”

Laisvalaikis – futbolas ir krepšinis, kuriuos Jonas pamėgo mokykloje, galima sakyti, atvedė ir į LRT žaidimą „Auksinis protas”. Futbolą Jonas paspardo ir  komandoje „Trivartis”, ir už „Ikea” garbę. Tačiau komanda „Trivartis” žaidžia ne tik futbolą – ką tik jie tapo reguliariojo „Auksinio proto” sezono rengiamų gyvų žaidimų nugalėtojais.

„Žaisdami gyvuose „Auksinio proto” protmūšiuose, mes vis laimėdavome kvietimus į televizijos žaidimą „Auksinis protas”, – pasakojo J.Mikalkėnas. – Iš mūsų komandos per šį „Auksinio proto” sezoną televizijos žaidime sužaidė jau 11 žmonių – visa futbolo komanda. Beje, futbolas nėra vienintelis dalykas, kuris sieja „Trivartį”. Ši komanda susibūrė virtualiai – internete, ir gyvuoja jau 10 metų. Žinoma, ji tapo „gyva”, nes protmūšiuose žaidžiame ne virtualiai. Joje daug įdomių, protingų, daug pasiekusių, iniciatyvių, įvairius renginius organizuojančių žmonių.”

Paklaustas apie kitus laisvalaikio užsiėmimus, Jonas sakė mėgstąs pasivažinėti dviračiu, tačiau nevairuoja automobilio.

„Mašina man – balta dėmė. Moku gyventi be to daikto – važinėju visuomeniniu transportu, – nustebino J. Mikalkėnas. – Mėgstu važinėti dviračiu, bet šiuo metu neturiu ir jo. Vaikystėje viliojanti tema buvo laivai. Jie man patinka iki šiol. Keliaudamas nuolat į laivus žiūriu, bet į vandens pramogas kažkaip neįsitraukiau. Užtenka gyvenime adrenalino ir be to. Ekstremalių momentų būna ir žaidžiant futbolą ar krepšinį.”

Atpažįsta valytojos

Į tradicinį klausimą, ar tikėjosi laimėti „Auksinį protą”, Jonas juokdamasis prisipažįsta, kad tikrai tokio plano nebuvo, tik labai norėdavęs neiškristi pirmajame žaidimo etape, kai žaidėjai kaunasi 3 prieš 3.

„Superfinale taip pat buvau nusiteikęs paguodos prizui… Bet padėjo sėkmė – man parankesni buvo visi lemiami etapai, – džiaugėsi J.Mikalkėnas. – Pamenu, buvo internete kilusi galinga diskusija dėl „Auksinio proto”, kad ten viską lemia ne žinios, o atsitiktinumai. Man šis žaidimas primena pokerį – šiek tiek pergalę lemia sėkmė, šiek tiek – įgūdžiai.

Šį žaidimą žiūri šimtai tūkstančių žiūrovų – tai puikiai iliustruoja, kad mane darbe jau atpažįsta visi darbuotojai – visos „Ikea” virėjos ir visos valytojos… Jos irgi žiūri „Auksinį protą” ir nuolat linki man laimėti…” (Juokiasi.)

Kitais metais Jonas sakė LRT „Auksiniame prote” nedalyvausiąs – jis bus tik ištikimas žaidimo fanas ir žiūrovas.

„Kokie gyvenimo planai? – į šį klausimą prieš kelionę aplink pasaulį Jonas atsakė filosofiškai: – Tam ilgalaikė strategija nebūtina. Karjera klostosi gerai, laimėjimai patys į rankas įkrenta. Tad artimiausi planai – gyventi ir mėgautis gyvenimu.”

Trumpai apie „Auksinį protą“ – J. Mikalkėną

Pomėgiai: sportas (futbolas, krepšinis – „žaidžiu mėgėjiškai pats ir vadovauju komandoms“), muzika („groju keliais muzikos instrumentais“), fantastinė literatūra („turiu nemažą knygų kolekciją“).

Pasiekimai: „Nuo 2005 metų žaidžiu, nuo 2007 metų – ir vadovauju futbolo komandai „Trivartis“. Sugebėjau laimėti Vilniaus miesto mėgėjų pirmenybes ir kaip krepšinio, ir kaip futbolo komandos vadovas. Nežinau, ar yra daugiau tokių, kurie būtų laimėję ir futbolo, ir krepšinio čempiono titulus tais pačiais – 2011 metais.“

Moto: „Įvairiapusiški žmonės nebūtinai pasiekia gyvenime daugiau nei vienos srities genijai – bet gyvena tikrai įdomiau!”

Skaitoma knyga: George R. R. Martin „Varnų puota“

Svajonių šalis: JAV

Zodiako ženklas: Avinas



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA  NA portretas
pasisekė žmogui ,ką pasėjo ,tą ir nusipjovė ,,,,sėkmės aplink pasaulį,,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių