Quantcast

Ar Stalino laikais galėjo būti maniakų?

Mūsų ekranuose pasirodo Ridley Scotto prodiuosuotas trileris "Numeris 44", kuris ką tik uždraustas rodyti Rusijoje.

Rusai draudžia viską

Rusijos valdžia, anot opozicijos, dabar draudžia viską: uždrausta kai kurių organizacijų veikla, užsienio fondų stipendijas gaunantys žmonės privalo oficialiai užsiregistruoti kaip priešiškų valstybių agentai ir paties prezidento siūlymu vadinami penktąja kolona arba "nacionališdavikais".

Perrašomi istorijos vadovėliai, kuriuose Stalinas dabar vadinamas "efektingai veikusiu menedžeriu", o Sovietų sąjungos žlugimas įvardijamas kaip didžiausia XX a. geopolitinė klaida. Už "neteisingą" nuomonę apie Antrąjį pasaulinį karą numatyta net baudžiamoji atsakomybė.

Neaplenkė draudimai ir kultūros. Uždaromi teatrai ir uždraudžiami netradiciškai klasikinius veikalus interpretuojantys spektakliai. Dažniausiai su keista formuluote: "už tikinčiųjų jausmų įžeidimą". Įrodyti konkrečiai "nusikaltimo sudėties" niekas nesivargina – pakanka, kad kas nors iš valdžios pasakytų: "Aš spektaklio nemačiau, bet girdėjau..."

Puolimai plačiu frontu

Agresyvi reakcija Rusijoje neseniai įsiplieskė dėl režisieriaus Andrejaus Zviagincevo filmo "Leviatanas". Profesionalūs kritikai jį gyrė, ir ši nuomonė labai skyrėsi nuo to, ką pasakė Kanų kino festivalyje filmą pamatęs Rusijos kultūros ministras: "Filmas talentingas, bet man jis nepatiko". Svarbiausios ministro pretenzijos buvo dvi: "Žmonės Rusijoje negirtauja taip, kaip rodoma filme" ir "Filme per dažnai žmonės keikiasi". Kai "Leviatanas" Amerikoje buvo apdovanotas "Auksiniu gaubliu", ministras pareiškė, kad "nėra prasmės finansiškai remti tokių filmų, kurie juodina dabartinę valdžią".

Dabartinėje Rusijoje aukšto rango veikėjų viešai išsakyta nuomonė tuoj pat susilaukia organizuotų protestų. Štai vienas Rusijos Valstybinės Dūmos deputatas pareikalavo, kad režisierius grąžintų į biudžetą pinigus, kuriuos išnaudojo šmeiždamas Rusiją. O deputatu tapęs kino režisierius Vladimiras Bortko iš aukštos tribūnos pareiškė, kad atsakydama į Vakarų valstybių ekonomines sankcijas Rusija turi uždrausti rodyti priešiškų valstybių (visų pirma, žinoma, JAV) filmus.

Majoras tapo milicininku

Deputato komunisto iniciatyva tuoj pat susilaukė atsako. Atšaukta jau seniai paskelbta filmo "Numeris 44" premjera. Kultūros ministerija draudimą rodyti šį filmą argumentuoja taip: "Filme iškreipiami istoriniai faktai, netinkamai interpretuojami kariniai ir pokario įvykiai bei tos epochos tarybinių žmonių charakteriai".

Filmo autoriai "Numeryje 44" sujungia karinę dramą ir kriminalinį trilerį. Diskredituotas sovietinės žvalgybos majoras Levas Demidovas (jį vaidina Tomas Hardy), narsiai kariavęs prieš fašistus ir net kėlęs raudoną pergalės vėliavą virš Reichstago (?), pasibaigus karui tampa milicininku ir iš Maskvos ištremiamas į provincijos miestą Volską už tai, kad atsisako įskųsti savo žmoną.

Dar dirbdamas Maskvoje jis susidūrė su mįslingomis vaikų žmogžudystėmis ir įtaria, kad tai seksualinio maniako darbas. Tačiau šalyje, nugalėjusioje fašizmą, tokių nusikaltimų oficialiai negali būti. Bet su jais milicininkas Demidovas susiduria ir Volske. Nusikaltimų braižas identiškas, todėl kyla natūrali versija apie apylinkėse siaučiantį serijinį žudiką. Bet tik vienas žmogus – generolas Michailas Nesterovas (akt. Gary Oldmanas) rizikuodamas savo karjera (galbūt ir gyvybe) tiki šia versija ir padeda milicininkui.

Sukurtas knygos motyvais

Filme tikrai yra istorinių netikslumų (tarp vėliavą virš Reichstago kėlusių kareivių nebuvo jokio Demidovo), o žudiko 1953-aisiais m. įvykdyti nusikaltimai greičiau primena 25-eriais metais vėliau pagarsėjusio maniako Andrejaus Čikatilo kruvinus darbus.

Bet juk "Numeris 44" – ne dokumentinis filmas, primenantis tikrus įvykius, o viso labo Tomo Robo Smitho bestselerio ekranizacija. Todėl filmu besipiktinantiems rusų patriotams norėtųsi priminti jų tėvynainio Ostapo Benderio kalambūrą: "Aleksandras Makedonietis buvo didis žmogus, bet kam dėl to kėdes laužyti?"


"Numeris 44" ("Child 44") ***

Karinė drama. JAV, 2014 m. Rež. Danielis Espinosa. Vaidina T.Hardy, G.Oldmanas, Jasonas Clarke‘as, Noomi Rapace, Vincentas Casselis.
veiksmas 2
humoras 0
įtampa 2
erotika 1
siaubas 2


Šiame straipsnyje: Numeris 44kinasfilmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių