Quantcast

Apie šią veiklą žino ne visi: kai auga ne tik daržovės, bet ir bičiulystė

Paskatinti miestiečius neužmiršti sodinininkystės įgūdžių, išnaudoti apleistus žemės plotus, sukurti daug naujų draugysčių tarp skirtingų kartų – tai ne utopija, o sėkmingai gyvuojančios iniciatyvos "CoolŪkis" tikslai. Projekto idėja prieš trejus metus kilo dviem užsienyje studijavusioms lietuvėms. Vilnietės Austė Černiauskaitė ir Ieva Česnulaitytė nusprendė suburti jaunimą, norintį užsiauginti daržovių, ir vyresnius žmones, turinčius nenaudojamos žemės.

Du zuikiai vienu šūviu

Ten, kur vieni mato problemą, kiti įžvelgia galimybę – taip tiksliausia apibūdinti "CoolŪkio" startą. "Sukurti jį nusprendėme grįžusios po studijų Didžiojoje Britanijoje, kur žmonės nebemoka auginti daržovių, neišmano žolelių gerųjų savybių. Pamatėme, kad tas pats gresia ir mums: vis daugiau žmonių keliasi gyventi į miestus, daugėja apleistų sodų, nes šeimininkai jau neturi galimybių ir jėgų juos prižiūrėti", – pirmuosius projekto žingsnius prisimena Austė.

Pasak veiklios merginos, iniciatyvai paskatino ir asmeninis ryšys su gamta. Ir ji, ir Ieva vaikystės vasaras leido su seneliais kaime. "Talkinau močiutei darže, kadangi jos silpnas regėjimas, padėdavau nurinkti kolorado vabalus nuo bulvių. Meilė gamtai nepradingo ir studijų metais, todėl pasirinkau studijuoti aplinkosaugą", – pasakoja mergina.

"Mums labai pasisekė, nes kaip tik tuo metu vyko socialinio verslo akceleratoriaus programa "Socifaction". Mūsų idėja sulaukė palaikymo, buvome skatinamos jos nemesti, plėtoti toliau. Šis palaikymas mums padėjo labiau pasitikėti savo jėgomis ir ryžtis dirbti", – apie tai, kaip drąsi mintis ėmė virsti realybe, pasakoja A.Černiauskaitė.

Nors pasirinktas pavadinimas "CoolŪkis" vyresniems žmonėms skambesiu primena kolūkius, šiuo projektu siekiama perrašyti socialinę atmintį ir neigiamo atspalvio turinčiam žodžiui suteikti naują prasmę. Be to, angliško ir lietuviško žodžių junginys reiškia šaunųjį ūkį.

Ne visa laimė piniguose

Neretai su didžiuliu užsidegimu pradedamos idėjos palaipsniui užgęsta, o štai merginų projektas plečiasi: žmonių, norinčių dalytis savo daržu, jau yra ne tik Vilniuje.

"Praėjusiais metais sulaukėme trijų pasiūlymų dalytis daržu Kaune, tikimės, jų atsiras daugiau. Skelbti apie dalijimąsi galima iš bet kurio Lietuvos krašto mūsų feisbuko grupėje "CoolŪkis dalinamės", kurioje jau yra daugiau kaip 150 susidomėjusių žmonių. Šiais metais sulaukėme 20 pasiūlymų dalytis daržu, vis dar atsiranda norinčiųjų, taigi nėra vėlu prisijungti", – ragina Austė.

Paklausta, kokia trečią sezoną veikiančio "CoolŪkio" sėkmės paslaptis, Austė visų pirma vardija šaunią komandą: "Žinojome, kad dviese išsilaikyti bus sunku, taigi iš karto ieškojome savanorių pastiprinimo. Prie mūsų prisijungė šaunios merginos Justina, Loreta, Gabrielė ir Julija. Pasidalydamos darbus galime nuveikti daugiau, o taip pat ir pačios neperdegti. Ieškome savanorių ir kituose miestuose, todėl labai kviečiame prisijungti norinčiuosius."

Svarbu paminėti ir tai, kad "CoolŪkio" projektas – nesiekiantis pelno, iš jo merginos nieko neuždirba. Kodėl jauniems žmonėms svarbu nuveikti kažką socialiai svarbaus ir naudingo? "Pasitenkinimas veikla daug kartų didesnis, jei matai, kad ji yra prasminga ir padeda kitiems", – tikina Austė.

Jaunimas, kuris nori būti arčiau gamtos, sodininkauti, yra draugiškas ir nusiteikęs padėti vyresnio amžiaus daržų savininkams.

Mitai apie senjorus

Pasidomėjus, ar senjorai nesusiduria su sunkumais registruojantis internetu, Austė pasakoja, kad vyresnius žmones bandoma pasiekti ir per jiems įprastesnes medijas – spaudą, radiją, televiziją. Be to, nemažai gerų žodžių apie "CoolŪkį" sklinda iš lūpų į lūpas.

"Sunkiausia buvo rasti pirmuosius dalyvius, kurie norėtų dalytis savo žeme. Kadangi daugiausia ieškojome senyvo amžiaus žmonių, reikėjo gerai apgalvoti, kaip juos pasiekti, ir išbandyti ne vieną variantą, įskaitant ir senjorų anglų kalbos pamokėles Europos informacijos centre, ir parapijos bendruomenės, ir sodų bendrijų susitikimus. Šiemet sukūrėme feisbuko grupę, kurioje visi norintieji dalytis žeme gali įkelti skelbimą. Skelbimą galime įkelti ir mes, mums paskambinus ar parašius elektroninį laišką. Kai atsiranda norinčiųjų dirbti toje žemėje, mes perduodame ja besidalijančio žmogaus kontaktus", – vardija galimybes mergina.

Beje, pasak Austės, įsitikinimas, kad vyresnio amžiaus žmonės – uždari ir įtariai žvelgiantys į nepažįstamus žmones, nėra teisingas. "Dauguma norinčiųjų dalytis žeme yra nusiteikę draugiškai. Pirmaisiais metais susidurdavome su nepatiklumu – nedirbamos žemės turintys vyresnio amžiaus žmonės būgštavo, kad juos galbūt bandoma apgauti. Bet dabar, kai jau matomi geri pavyzdžiai, vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių įsidrąsina ir registruojasi", – džiaugiasi A.Černiauskaitė.

Tai projekto sumanytojas itin džiugina, nes svarbiausias jų sumanymo tikslas ir buvo skatinti žmonių bendravimą, draugystę, sumažinti senjorų socialinę atskirtį. "Be to, galime padrąsinti senjorus: jaunimas, kuris nori būti arčiau gamtos, sodininkauti, yra draugiškas ir nusiteikęs padėti vyresnio amžiaus daržų savininkams", – įkvepia optimizmo Austė.

Nuo darbų – prie bendravimo

Nors tikėtasi, kad daržoves augins jaunimas, o daržus skolins vyresnės kartos atstovai, pasitaiko ir atvirkščiai. "Pirmaisiais metais sodu dalijosi jaunesnio amžiaus vaikinas, o sodininkavo garbaus amžiaus moteris. Ir šiemet su mumis susisiekė nemažai vyresnio amžiaus žmonių, norinčių auginti daržoves. Mes padedame jiems suvesdami su daržų savininkais", – sako Austė.

Ieškoti dirbamos žemės paskatina įvairiausios priežastys: "Kai kurie žmonės visą gyvenimą svajojo apie savo daržą, bet neturėjo galimybių jame darbuotis. Viena sodininkė nusipirko sodą, kuriame dirbo. Iš pradžių ji norėjo išbandyti savo jėgas ir jai puikiai sekėsi, taigi, įgijusi pasitikėjimo, pasiryžo žengti kitą žingsnį", – skirtingus motyvus prisidėti prie "CoolŪkio" mini A.Černiauskaitė.

Tiesa, "CoolŪkio" veikla neapsiriboja vien daržų skolinimu ir daržininkystės pamokomis, tarp dalyvių užsimezga ir nuoširdi bičiulystė: "Viena besidalijanti savo daržu moters įkūrė aktyvią kaimo bendruomenę, kuri sėkmingai organizuoja įvairius renginius. Prie jų neretai prisijungia ir mūsų projekto dalyviai. Kai vyresniems žmonėms jaunimas padeda atlikti sodo darbus – geni medžius, pjauna žolę, vyresnieji dalijasi ne tik patirtimi, patarimais, bet ir gyvenimo istorijomis. O štai kartą sulaukėme vienos sodininkės laiško, kuriame ji džiaugėsi galėdama ne tik auginti daržoves Lietuvos atsargos karininko darže, bet ir klausytis jo gyvenimo istorijų", – ne vien ūkininkavimu apsiribojančio bendravimo pavyzdžiais dalijasi projekto sumanytoja.


Šiame straipsnyje: CoolŪkioūkisdaržovėsdaržas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Krasavica

Krasavica portretas
Seksi grazi moteris iš dešinės pusės.lupos putlios.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių