Quantcast

Apdovanojimuose BAFTA triumfavo „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“

  • Teksto dydis:

Britų kino ir televizijos meno akademijos (BAFTA) apdovanojimų ceremonijoje, kurioje daugelis juodai apsirengusių svečių pareiškė palaikymą kovai su lytiniu priekabiavimu, sekmadienio vakarą triumfavo kriminalinė drama „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), kuri buvo įvertinta penkiomis statulėlėmis.

Juosta apie motiną, kovojančią su vietos pareigūnais, nesugebančiais išsiaiškinti jos dukros nužudymo, buvo pripažinta geriausiu britišku filmu, pagrindinį vaidmenį jame suvaidinusi Frances McDormand (Fransis Makdormand) gavo geriausios aktorės apdovanojimą, o Samui Rockwellui (Semui Rokvelui) atiteko geriausio antro plano aktoriaus statulėlė.

Net į 12 BAFTA apdovanojimų pretendavęs filmas „Vandens forma“ (The Shape of Water) gavo tris statulėles; be kita ko, geriausiu režisieriumi buvo pripažintas šią juostą sukūręs meksikietis Guillermo del Toro (Giljermas del Toras).

Devynias nominacijas gavusi „Tamsiausia valanda“ (Darkest Hour) pelnė du apdovanojimus. Geriausio aktoriaus nominacijoje triumfavo 59 metų britas Gary Oldmanas (Garis Oldmanas), „Tamsiausioje valandoje“ suvaidinęs Antrojo pasaulinio karo laikų britų premjerą Winstoną Churchillį (Vinstoną Čerčilį).

Holivudui vis dar nepamirštant Harvey Weinsteino (Harvio Veinsteino) priekabiavimo skandalo, pastaraisiais mėnesiais kultūros renginiuose visame pasaulyje jų dalyviai rengiasi juodai. Taip jie rodo palaikymą prieš netinkamą seksualinį elgesį nukreiptoms kampanijoms, tokioms kaip „#MeToo“ ar „Time's Up“. Išimtimi netapo ir BAFTA apdovanojimų ceremonija.

„Mūsų filmas daugeliu atžvilgių yra kupinas vilties, bet taip pat jis – piktas“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė juostos „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“ režisierius ir scenarijaus autorius Martinas McDonaghas (Martinas Makdonagas).

„Kaip pamatėme šiemet, kartais pyktis yra vienintelis būdas priversti žmones klausytis ir keistis, taigi džiaugiamės, kad BAFTA tai pripažino“, – pridūrė jis.

Dauguma kino žvaigždžių, įskaitant Angeliną Jolie (Andželiną Džoli), Jennifer Lawrence (Dženifer Lorens) ir Kristin Scott Thomas (Kristin Skot Tomas), į Londono Karališkojoje Alberto salėje vykusią ceremoniją atvyko apsirengusios juodai.

Kadangi vasario 18-ąją Londone raudonasis kilimas „pajuodo“ taip, kaip tai atsitiko praėjusio mėnesio „Auksinių gaublių“ ceremonijoje, Didžiosios Britanijos Kembridžo kunigaikštienei Kate (Keit) teko priimti sunkų sprendimą dėl aprangos.

Karališkosios šeimos moterys paprastai nedėvi juodos spalvos drabužių, jeigu jie nėra jų gedulo išraiška. Be to, karališkoji šeima paprastai vengia dalyvauti visuomeniniuose protestuose.

Savo sutuoktinį princą Williamą (Viljamą), Britų kino ir televizijos meno akademijos prezidentą, į BAFTA apdovanojimus atlydėjusi kunigaikštienė dėvėjo tamsiai žalią suknelę, kurią sukūrė britų dizainerė Jenny Packham (Dženi Pakam).

„Drąsūs prisipažinimai“

Apdovanojimų ceremoniją atidarė BAFTA pirmininkė Jane Lush (Džein Laš). Susirinkusioms žvaigždėms ji sakė, kad yra svarbu pripažinti, kad praėję metai buvo „sudėtingi“, ir atkreipė dėmesį į pastangas kovoti su lyčių nelygybe.

„Po drąsių prisipažinimų sekė drąsūs prisipažinimai apie patirtas patyčias ir lytinį priekabiavimą, kurie, mūsų visų gėdai, buvo slepiami ištisus dešimtmečius“, – sakė ji.

„Šis istorijos momentas turėtų tapti lūžiu, ilgalaikių pokyčiu katalizatoriumi“, – pridūrė J. Lush.

Ceremonijos vedėja britų kino ir televizijos žvaigždė Joanna Lumley (Džoana Lamli) taip pat gyrė judėjimą dėl lyčių lygybės, kuris, jos nuomone, pratęsė prieš šimtmetį susikūrusio sufražisčių judėjimo, reikalavusio suteikti balso teisę moterims, darbą.

BAFTA apdovanojimų scenoje J. Lumley džiaugėsi „ryžtu sunaikinti smurtą prieš moteris visame pasaulyje“.

Tuo tarpu sekmadienį paskelbtame viešame laiške apie 200 britų ir airių aktorių pareikalavo nutraukti lytinį priekabiavimą ir prievartą ir paragino paremti naują fondą, kurio tikslas yra padėti moterims, darbe patiriančioms lytinę prievartą.

Laikraštyje „The Observer“ išspausdintas laiškas buvo adresuotas „brangioms seserims“ ir buvo gana panašus į praėjusį mėnesį amerikiečių aktorių paskelbtą pareiškimą.

Laišką pasirašiusios žvaigždės išreiškė solidarumą su Jungtinėse Valstijose Holivudo moterų inicijuotu judėjimu „Time's Up“ bei paragino aukoti naujam Teisingumo ir lygybės fondui.

Aktorė ir aktyvistė Emma Watson (Ema Votson) šiam fondui paaukojo 1 mln. svarų (1.13 mln. eurų).

„Ačiū, sere Winstonai“

BAFTA apdovanojimų laureatais neretai tampa „Auksiniuose gaubliuose“ įvertinti filmai. Be to, Britų kino ir televizijos meno akademijos apdovanojimai dažnai laikomi užuomina, kas gali tikėtis JAV Kino akademijos apdovanojimų per ceremoniją, įvyksiančią dviem savaitėmis vėliau.

Juostos „Vandens forma“ veiksmas vyksta septintajame dešimtmetyje. Joje pasakojama nebylios vyriausybinės laboratorijos valytojos ir vandenį primenančio gyvio meilės istorija. Šis filmas buvo nominuotas 13 „Oskarų“: tarp jų už geriausią juostą, aktorę ir antro plano aktorių.

Prancūzų kino kompozitorius Alexandre'as Desplat (Aleksandras Depla) sekmadienį gavo BAFTA apdovanojimą už geriausią muziką, skambėjusią „Vandens formoje“. Tai buvo jau trečia BAFTA statulėlė jo karjeroje.

Sekmadienį „Vandens forma“ taip pat buvo apdovanota už geriausią gamybos dizainą.

Geriausios antro plano aktorės statulėlė atiteko Allison Janney (Elison Džani), biografiniame filme „Aš esu Tonia“ (I, Tonya) suvaidinusiai skandalingos dailiojo čiuožimo žvaigždės Tonyos Harding (Tonios Harding) motiną.

„Man patiko šis pakvaišęs vaidmuo ir (patiko) surasti joje žmogiškumo; tai aš bandau padaryti ir darau visais savo vaidmenimis“, – užkulisiuose sakė A. Janney.

Vaidmuo „Tamsiausioje valandoje“ G. Oldmanui jau atnešė „Auksinį gaublį“ ir BAFTA statulėlę. Neatmetama galimybė, kad kovo 4-ąją aktoriui pavyks iškovoti ir „Oskarą“.

Atsiimdamas BAFTA apdovanojimą G. Oldmanas padėkojo Antrojo pasaulinio karo laikų britų lyderiui W. Churchilliui: „Tomis tamsiomis, neaiškiomis dienomis 1940-aisiais jis gynė savo tautos ir pasaulio garbę, vientisumą ir laisvę, taigi, ačiū, sere Winstonai.“

F. McDormand, kuri sekmadienį pasirinko ne juodą suknelę, atsiimdama statulėlę už geriausios aktorės darbą sakė, kad ji, kaip ir jos herojė filme „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“, turi „šiek tiek bėdų su paklusnumu“.

„Bet noriu, kad žinotumėt, jog visiškai palaikau savo seseris, šįvakar dėvinčias juodus rūbus“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių