Quantcast

Anglijoje atidaryta makabriška Disneilendo parodija

  • Teksto dydis:

Slapusis britas grafitininkas Banksy (Banksis) atskleidė savo naujausią projektą – pajūrio pramogų parko distopinę Disneilendo parodiją „Dismaland“, kurioje galima apsilankyti apgriuvusioje pilyje, pamatyti žuvusią Pelenę ir giltinę elektriniame automobiliuke.

Lankytojai gali plukdyti baseine žaislinius laivelius tarp žaislinių baržų, pilnų liūdnų migrantų, arba pozuoti nuotraukoms priešais Pelenės pilį šalia instaliacijos, vaizduojančios sudužusią karietą. Parke taip pat apstu kitų keistų pramogų, o nemandagūs prižiūrėtojai dalija svečiams balionus su užrašu „Aš – kretinas“.

Naujojo objekto tinklalapyje paskelbtame reklaminiame pranešime sakoma: „Ieškote alternatyvos cukruotai nuobodžiai vidutinei šeimos iškylai? Galbūt tiesiog kažko daug pigiau? Tuomet ši vieta – kaip tik jums. Atsiveskite visą šeimą ir mėgaukitės naujausiu indėliu į mūsų chronišką laisvalaikio perteklių.“

Banksy, labiausiai žinomas dėl savo provokuojančių ir susimąstyti skatinančių grafičių, sakė, kas šis projektas yra „meno, pramogų ir pradedančiųjų lygio anarchizmo šventė“.

„Manau, kad galėtumėt pasakyti, jog tai yra teminis parkas, kurio pagrindinė tema – teminio parko temos turi būti svarbesnės“, – sakoma menininko pranešime.

Nors Banksy tikino, kad tai „ne antausis „Disney“, sunku nepastebėti, kad daugelis parko elementų yra tos Holivudo kino studijos pramogų parkų tinklo neatsiejamų atributų parodijos: nuo pilkos apgriuvusios pilies iki optiškai iškraipytos Undinėlės skulptūros priešais tą statinį, taip pat katastrofos ištiktos Pelenės ir jos karietos.

Pelenė pavaizduota pusiau išlindusi pro karietos langą, akivaizdžiai negyva, apsupta fotografuojančių paparacų. Daugeliui šis kūrinys yra užuomina į Britanijos princesės Dianos žūtį Paryžiuje per automobilio katastrofą.

Pramogų parkas, įrengtas vienoje dykynėje pietvakarių Anglijos pajūrio miestelyje Veston Super Mere, yra iki šiol didžiausias Banksy projektas. Jame eksponuojami kai kurie nauji Banksy kūriniai, taip pat apie 50 tarptautinių ir Britanijos menininkų, tarp jų Damieno Hirsto (Damieno Hersto), darbai. Papildomų įspūdžių lankytojams suteikia muzikiniai pasirodymai ir kompiuteriniai žaidimai.

Tarp eksponuojamų kūrinių galima pamatyti ant suolelio sėdinčią moterį, puolamą kirų pulko, didžiąją orką, iššokančią iš unitazo, ir baseinėlį, kuriame lankytojai gali valdyti laivelius, pilnus migrantų.

Vietos gyventojams nebuvo sakoma, koks bus šis projektas – jiems sakyta, kad ten kuriama filmavimo aikštelė.

„Dismaland“ duris lankytojams atvėrė praeitą šeštadienį ir veiks iki rugsėjo 27 dienos.

Banksy, kuris niekada nėra atskleidęs savo tikrosios tapatybės, karjerą pradėjo piešdamas grafičius Anglijos mieste Bristolyje ir tapo žinomiausiu pasaulyje gatvės menininku.


Šiame straipsnyje: disneilendasDismalandpramogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių