Quantcast

Amžinąją meilę prisiekti botanikos soduose – vis madingiau

Vasarą žiedus sumaino daugiausia porų, tačiau suskaičiuoti jas  nelengva. "Rugpjūtis – gausiausias santuokų mėnuo, duomenys keitėsi vos ne kasdien", – sakė mūsų kalbinti civilinės metrikacijos skyrių darbuotojai. Tikslios šių metų santuokų statistikos sulauksime kitų metų pradžioje, o mes labiau domėjomės, kokias vietas santuokai pasirenka didžiųjų Lietuvos miestų jaunavedžiai.

Populiarėjantis pasirinkimas

Įstatymas, suteikiantis galimybę santuoką registruoti ir pasirinktoje vietoje, o ne tik bažnyčioje ar civilinės metrikacijos skyriuje, įsigaliojo nuo 2009 m. Santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama savivaldybės tarybos nustatytose reprezentacinėse vietose. Jeigu tokių nėra nustatyta, santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama norinčiųjų susituokti pasirinktoje vietoje, jeigu tai neprieštarauja viešajai tvarkai, nekelia pavojaus gyvybei ar sveikatai.

Už santuoką savo pasirinktoje vietoje mokama 60 eurų fiksuota valstybės rinkliava, tuokdamiesi civilinės metrikacijos skyriuose jaunavedžiai moka mažiau – 20 eurų. Tai neatbaido gražiausią savo gyvenimo šventę planuojančių jaunavedžių. Teisingumo ministerijos duomenimis, santuokos ceremonijos netradicinėse vietose vis labiau populiarėja.

Nuo 2015 m. liepos atsirado galimybė registruoti santuoką bet kurioje Lietuvos savivaldybėje. Porų, nusprendusių pasinaudoti tokia tvarka, skaičiaus padidėjimą labiausiai pajuto sostinės, Palangos, Druskininkų, Trakų civilinės metrikacijos įstaigos.

Tuokėsi ir ant scenos

Vilniaus miesto civilinės metrikacijos skyriuje iki rugpjūčio sudaryta sudaryta daugiausia santuokų – 3 092. Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Ilonos Jurgutienės, dažniausiai santuokai pasirenkamos šios vietos: Vilniaus rotušė, Vilniaus universiteto Botanikos sodas, Verkių rūmai, poilsio ir pramogų centras "Belmontas". Dažnai prašoma sutuokti įvairiuose restoranuose, viešbučiuose, buvo įregistruota santuoka net teatre, ant scenos.

"Laikomasi ir lietuviškų tradicijų, bet vis dažnesnės iš kitų šalių atkeliavusios vestuvių švenčių tendencijos, – pastebi I.Jurgutienė. – Pasitinkant ką tik susituokusias poras, jos apiberiamos ne tik žiedlapiais, bet ir ryžiais, kitais grūdais, net monetomis. Keičiasi ir jaunųjų apranga, baltą nuotakos suknelės spalvą vis labiau pakeičia kitų spalvų gama. Vis dažniau jaunuosius lydi tik liudytojai, retai kada – pabrolių ir pamergių pulkas."

Sutuoktinių gimimo duomenys patvirtina, kad meilei nėra amžiaus ribų. Dažniausiai santuokos sudaromos 23–30 metų amžiaus, tačiau šiemet įregistruota ir šešiolikmečių, ir 84-erių amžiaus piliečių santuoka.

Nuo muziejų iki laivų

Kaune besituokiantieji mielai renkasi baltąja gulbe vadinamą rotušę: iki rugpjūčio 8 d. čia susituokė 819 porų (iš 1 267 Kauno mieste).

"Galiojančiuose aktuose numatyta galimybė jaunavedžiams susituokti reprezentacinėje vietoje. Šiais metais vadinamųjų išvažiuojamųjų santuokų panoro 45 jaunavedžių poros, – sako Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agnė Augonė. – Pagrindinė vieta, kur jaunieji pageidauja susituokti, yra Kauno botanikos sodas. Kita populiari žiedų sumainymo vieta – restoranas "Monte Pacis" Pažaislyje. Trečia pagal populiarumą – Kauno jėzuitų bažnyčios terasa."

Prisiekti amžinąją meilę Kaune pasirenkami ir muziejai: ypač dažnai Maironio lietuvių literatūros, Lietuvių muzikos instrumentų. Populiarūs viešbučiai "Daugirdas", "Perkūno namai", "Magnus", restoranas "Čiop Čiop".

Klaipėdoje, kaip sakė šio miesto Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Lukšienė, populiariausios santuokos vietos – Pilies muziejus, Klaipėdos universiteto botanikos sodas. Klaipėdiečiai tuokiasi ir koncertų salėse, ir viešbučiuose, ir laivuose, įskaitant garsųjį "Meridianą", ir Baltijos jūros pakrantėje. Yra įregistruota santuokų Klaipėdos dramos teatre, Kultūros fabriko kino salėje, Laikrodžių, I.Simonaitytės muziejuje. Klaipėdos rajone populiariausia vestuvių iškilmių vieta – Karklės kaimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopustas.

Kopustas.  portretas
Na kur jau ant pievos, neduok Dieve dar erke isikabintu tai bedu jaunavedziams butu...

Žemaitijos kaunietis

Žemaitijos kaunietis portretas
Žinoma.Ir pirmąkart pasidulkint idomiau pievoj.

Vidas

Vidas portretas
Idomus straipsnis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių