Quantcast

2019-aisiais keliautojų dėmesio centre – Sakartvelas

  • Teksto dydis:

Pažinimo ištroškusių poilsiautojų iš Lietuvos pamėgta Gruzija, arba kitaip Sakartvelas, – sparčiai populiarėjanti kelionių kryptis, kurią ligšiol žiemos ir vasaros atostogoms daugiausia rinkosi savarankiški keliautojai. Tuo tarpu šiemet, šalies kelionių organizatoriams pasiūlius sukomplektuotą kelionės paketą, Gruzija sulaukė dar daugiau susidomėjimo. Vaizdingu kraštovaizdžiu, ilgaamžėmis kulinarinėmis tradicijomis ir neišsenkančiu svetingumu garsėjantį kraštą šalies gyventojai tiesioginiais skrydžiais iš Lietuvos galės patogiai pasiekti jau 2019-ųjų rugsėjį.

„Aplankyti Gruzijai parinktas pats tinkamiausias laikas – ruduo, kai gamta nusidažo gražiausiomis spalvomis, oro temperatūra maloni komfortiškai keliauti po šalį, o jūra dar šilta. Kaip tik tuo metu jau galima skanauti nuimto vynuogių derliaus ar net dalyvauti autentiškuose vynuogių spaudimo ritualuose“, – apie poilsiautojams iš Lietuvos siūlomą naują kelionių kryptį pasakoja „Kelionių ekspreso“ vadovė Laima Kazlauskaitė.

Subalansuota kiekvieno poreikiams

Pasak neseniai Gruzijoje viešėjusios L. Kazlauskaitės, ši kelionių kryptis išsiskiria universalumu ir yra rekomenduojama įvairų poilsį mėgstantiems keliautojams. Vis tik norint, kad atostogos maksimaliai patenkintų poilsiautojo lūkesčius, būtina tinkamai pasirinkti regioną.

„Poroms, jaunimui ar draugų kompanijoms, norintiems patirti ir pamatyti daugiau gamtos bei smagiai praleisti vakarus ar pašėlti naktimis, rekomenduočiau rinktis apgyvendinimą sostinėje – Tbilisyje. Šis miestas, kuriame telpa daugiau nei 1 mln. šalies gyventojų ir begalė atvykusių svečių, stulbina gausiu kavinių, restoranų pasirinkimu, aukšta aptarnavimo kokybe ir nesibaigiančiomis pramogomis“, – vardija kelionių specialistė.

O, pavyzdžiui, Batumio kurortas, išsidėstęs palei išpuoselėtus Juodosios jūros paplūdimius, labiau tiks mėgstantiesiems ramų poilsį, šeimoms su mažais vaikais. Būtent šiame kurorte yra nemažai (ir dar statoma) didžiulių vadinamojo turkiško stiliaus viešbučių kompleksų.

„Daugelis viešbučių Batumyje turi SPA centrus su uždarais baseinais, o kai kurie ir vandens kalnelius ar atvirus baseinus, – pasakoja L. Kazlauskaitė. – Taip pat šį kurortą renkasi verslo susitikimams, konferencijoms ar kazino mėgėjai, nes dauguma viešbučių siūlo ir visas šias paslaugas savo svečiams.“

Gruzijos vizitinė kortelė – svaiginančios žalumos Kaukazo kalnai, tad visiems iki vieno tiesiog būtina nuvykti bent trumpam pasigrožėti jų peizažais. „Kaukazo kalnų vaizdai vilioja ir užburia tiek žiemą, tiek vasarą. Turbūt nerasime nė vieno abejingo šiam gamtos grožiui, o jausmas kvėpuojant tyru kalnų oru atgaivina ne tik sielą, bet ir mintis“, – įspūdžiais dalijasi L. Kazlauskaitė.

Šeimos pietums pakanka ir 15 eurų

L. Kazlauskaitės pasakojimu, dar viena iš priežasčių keliauti į Gruziją – tradicinio maisto degustacijos. Jo paskanauti mieste galėsite drąsiai iki soties ir liksite maloniai nustebinti kainomis.

„Net prabangiausiame sostinės restorane už nepriekaištingai paruoštą ir patiektą karštą pagrindinį patiekalą neteks sumokėti daugiau nei 15 Eur asmeniui. O vietinėse miestelių kavinėse už tokią sumą galėsite papietauti kartu su visa šeima ir lygiai taip pat liksite sužavėti Gruzijos virtuve. Nors dauguma Gruzijos viešbučių siūlo apgyvendinimą su programa „Viskas įskaičiuota“, savo klientams rekomenduojame rinktis apgyvendinimą tik su pusryčiais, o tradiciniais patiekalais mėgautis vietinėse kavinėse ar restoranuose“, – pasakoja L. Kazlauskaitė.

Tradiciniai Gruzijos virtuvės bruožai: daug sūrio, daržovių, įvairūs padažai, nemažai patiekalų, gaminamų iš mėsos ir, žinoma, namų gamybos vynas.

„Viešint Gruzijoje tiesiog būtina paragauti tradicinio įvairių sūrių pyrago – chačiapurio, taip pat chinkalių. Pastarieji primena lietuviškus koldūnus: iškočiota tešla ir mėsos faršo įdaras, tačiau gaminami daug didesnio dydžio porcijomis ir kitokios formos. Dėmesio vertas patiekalas ir satsivi – šalta vištiena arba kalakutiena, paruošta graikinių riešutų padaže. Nepamainomas desertas, puikiai tinkantis ir lauktuvėms – čurčchelos – iš vaisių, uogų sirupo, miltų bei riešutų gaminami autentiški saldumynai“, – patarimais dalijasi L. Kazlauskaitė.

Vietiniai sutinka lyg savą

Pasak L. Kazlauskaitės, kulinariniai atradimai leis pajusti ir tikrąjį šalies svetingumą, daugiau pabendrauti su vietos gyventojais. Autentiškos kavinukės įspūdį paliks dėl jaukios, namus primenančius atmosferos, o sutikti aplinkiniai, labai tikėtina, kvies į svečius paskanauti jų gaminamų patiekalų bei vyno, ir dar kartą patvirtins, kad vyraujantys stereotipai apie itin šiltus, draugiškus Gruzijos gyventojus nėra iš piršto laužti.

„Neteko sutikti nė vieno vietinio, kuris neparodytų savo svetingumo. Kiekvienas atvykęs į šalį yra jų svečias ir nesvarbu, kokiu tikslu, būsite maloniai pasitikti ir išlydėti kaip iš savo gimtinės. Gruzijos gyventojai neaukština savęs, yra nuoširdūs ir paprasti, džiaugiasi tuo, ką turi, ir su malonumu dalijasi su kitais“, – apie vietos gyventojus pasakoja L. Kazlauskaitė.

Tuo tarpu vis dar svarstantiesiems, kuo artėjančių švenčių proga pradžiuginti artimuosius ar kaip pasilepinti patiems, L. Kazlauskaitė rekomenduoja – rinktis nepamirštamus įspūdžius šioje šalyje. „Nors iki Gruzijos kelionių sezono pradžios dar yra laiko, kainos ir kokybės prasme patraukliausi kelionių pasiūlymai tirpte tirpsta. Tad ieškantiesiems originalių dovanų atostogos Gruzijoje gali būti vienas geriausių pasirinkimų“, – neabejoja L. Kazlauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Na ir tamsūs žmonės esat.Kartvelai patys savo šalį vadina Sakartvelo,jie dėkingi,kad lietuviai atsisakė rusiško pavadinimo.Jie irgi atsisakė rusiško pavadinimo Litva,ir atsidėkodami vadina mus Lietuva.

Nerijus

Nerijus portretas
Bet iskur tokį salies pavadinimą ištraukė kai išgirdau pagalvojau kad žmones girti

Kaunas valdo

Kaunas valdo portretas
Gruzija
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių