Quantcast

Sodybų ir vasarnamių priežiūra: kaip tinkamai pasiruošti žiemai?

  • Teksto dydis:

Šiltuoju metų laiku ieškodami ramaus poilsio daugelis Lietuvos gyventojų iš didmiesčių traukė į gamtos apsuptyje esančias sodybas ar vasarnamius. Tačiau didžioji dalis tokių sodybų ar vasarnamių yra pritaikyti tik vasaros poilsiui, todėl atvėsus orams lankytojų sulaukia vis rečiau.

Ekspertai pataria, kaip tinkamai paruošti vasaros sodybas žiemai tam, kad pavasarį netektų spręsti tokių problemų, kaip trūkę vandentiekio vamzdžiai ar užlietos patalpos.

1 patarimas: patikrinkite elektros instaliaciją

Esant minusinei temperatūrai, senos elektros instaliacijos laidų izoliacija sukietėja ir suskeldėja, atsiradus šerkšnui prasideda kibirkščiavimas, įvyksta trumpasis jungimas nuo kurio labai greitai gali užsidegti statiniai. Dažnai šaltuoju metu laiku gaisrai kyla be priežiūros paliktose sodybose ar vasarnamiuose, kur vis dar išlikę seni elektros laidai, netvarkingi elektros jungikliai ir apšvietimo įranga.

„Ruošdami vasarnamį žiemai, nepamirškite išjungti elektros energijos. Patikrinkite elektros instaliaciją ir išjunkite visus el. prietaisus: šaldytuvą, laikrodžius, viryklę, televizorių“, – sako Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

2 patarimas: patikrinkite visus vamzdynus ir išleiskite vandenį

M. Balinskas tvirtina, kad užšalęs vanduo vamzdynuose – viena iš dažniausiai pasitaikančių žalų žiemos metu. Norint išvengti šalčio pasekmių, reikėtų patikrinti vasarnamio ar sodybos vamzdynus ir pašalinti vandenį.

„Vandenį užsukite ir nepamirškite jo išleisti iš visų talpyklų ir čiaupų, esančių ne tik kieme, bet ir pastato viduje. Taip pat vandenį būtina pašalinti iš unitazo, vamzdžių, kriauklių ir radiatorių – kitu atveju nuo šalčio jie gali sprogti. Į unitazus patariama pripilti langų skysčio arba juos išsausinti ir užkimšti, kad šaltą žiemą nesutrūkinėtų“, – pataria M. Balinskas.

3 patarimas: sutvarkykite sodybos aplinką ir užsukite pas kaimyną

Vagystės yra viena iš trijų pagrindinių žalų, kurias vėliau pastebi vėlyvą rudenį ir žiemą sodybų nelankantys gyventojai. Ilgapirščius įprastai traukia nesutvarkytos ir apleistos sodybos, kuriose gausu šiukšlių bei nesugrėbtų lapų. Tokia aplinka tarsi nurodo, kad šeimininkai į sodybą užsuka retai ir vargu, ar greitai kas pastebėtų nelauktus svečius.

„Norint išvengti vagysčių reikėtų kuo sandariau uždaryti langus ir duris. Jeigu šalia sodybos ar vasarnamio yra daugiau gyvenamųjų namų, geriausiu sargu gali tapti kaimynas. Praneškite, kad ilgam išvykstate, ir paprašykite kartkartėmis užmesti akį į jūsų sodybą. Saugi kaimynystė gali padėti išvengti ilgapirščių viešnagės“, – teigia M. Balinskas.

4 patarimas: apgenėkite medžius ir išvalykite lietvamzdžius

Ekspertas įspėja, kad vandens prasiskverbimas per išorines konstrukcijas po lietaus ar sniego – viena iš trijų dažniausiai užfiksuojamų žalų šaltuoju metų laiku. Patariama išvalyti visus vandens nuotakus – pašalinti lapus ir susikaupusias šiukšles. Jei lapai ar kitos šiukšlės užkimš lietvamzdžius, ištirpęs sniegas ar lietaus vanduo ims bėgti per sienas, dėl ko gali pradėti pūti medinės ar rūdyti metalinės dalys.

Greta namo augantys medžiai ne tik užkemša lietvamzdžius, bet ir kelia didelę grėsmę stogo dangai. Daug prisnigus, medžių šakos smarkiai pasunkėja ir gali nulūžti pažeisdamos stogą. Todėl ruošiantis žiemai patariama apgenėti šalia namo augančius medžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių